Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapraszam do PIWIARNI ..... klubowej


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pamiętam czy byłam u Szwejka :oops: ale moim hitem z Pragi był Velkopopovický Kozel :D

 

http://www.kozel.cz/images/page_main/kozlici/cerny.jpg http://www.kozel.cz/download/pivo_roku_2004.jpg

Pychotka. Trochę dla znawców goryczki może być za słodki, ale..........

I najgorsze jest to że pije się jak bezalkoholowe a potem coś z nogami nie tak :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842165
Udostępnij na innych stronach

Pychotka. Trochę dla znawców goryczki może być za słodki, ale..........

I najgorsze jest to że pije się jak bezalkoholowe a potem coś z nogami nie tak :wink:

 

No właśnie brak goryczki to dla mnie duża zaleta. Oj Wciorniastek widzę że mamy podobne doświadczenia z tym piwkiem :wink:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842177
Udostępnij na innych stronach

Staram się być wierny jednemu browarowi, swojemu

Sam sobie piwko warzę

 

asz, a można parę szczegółów prosić na temat procesu produkcyjnego?

nie to żebyś od razu zdradzał swoje tajniki, ale choć parę wskazówek... :roll:

 

 

a ja najbardziej lubię takie piwko, w którym dobbrze czuć smak goryczki (heineken na przykład, albo łagodniejszy grolsz) :p :D .

byleby nie żadne słodkie wynalazki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842205
Udostępnij na innych stronach

...że z nogami, to normalne 8)

 

...aaaaaaa, znaczy siem, że łone takie bardziej do starej Warki podobne... :-?

..a wiela Volt ono zaposiadywuje ?

J

Jeszcze słodsze bardziej pod babskie Karmi. Takie trochę owocowe. Jakby suszona śliwka. A co do procentów to nie chcę coś pokręcić :oops: ale chyba 14 volt.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842214
Udostępnij na innych stronach

Maksiu

 

...a, przeczytaj uważnie początek :roll:

Pozdro

J

 

hmmm tylko ze znależć was tu to sztuka.. no chyba ze chcecie zeby tego piwa wiecej dla was starczyło :D

m.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842232
Udostępnij na innych stronach

to ja jednego Heinekena proszę :D

 

piwo to najbardziej mi smakuje w czasie prac ogrodowych, albo podczas ogniska. Kompletnie nie "wchodzi" jak jest mi zimno, albo czytam książkę :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842323
Udostępnij na innych stronach

Staram się być wierny jednemu browarowi, swojemu

Sam sobie piwko warzę

 

asz, a można parę szczegółów prosić na temat procesu produkcyjnego?

nie to żebyś od razu zdradzał swoje tajniki, ale choć parę wskazówek... :roll:

 

 

a ja najbardziej lubię takie piwko, w którym dobbrze czuć smak goryczki (heineken na przykład, albo łagodniejszy grolsz) :p :D .

byleby nie żadne słodkie wynalazki.

 

Bardzo chętnie się podziele wiedzą w miarę skromnych możliwości

Może aby nie pisać elaboratów najpierw proponuję:

http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13&menu_pwd[163923]=%2F3&sbl=

 

Strona troche komercyjna, ale kompendium wiedzy jest

W przypadku gdyby kogoś zainteresowało służę pomocą

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842444
Udostępnij na innych stronach

...a od jak dawna warzysz i ile faktycznie czasu zabiera taki proces

J

 

Warzę od dwóch lat

Czas:

1.Zacieranie, filtracja, chmielenie i studzenie brzeczki 4-8 godzin

2.Fermentacja burzliwa ok tygodnia

3.Fermentacja cicha ok dwóch tygodni

4.Rozlew kapslowanie ok godzinki

5.Dojrzewanie piwka w butelkach od miesiąca (piwka lekkie oraz pszeniczne) do pół roku (portery)

 

Mówię tu o najbardziej czasochłonnej metodzie produkcji piwa - z procesem zacierania. Przy użyciu ekstraktów słodowych czas punktu 1 wynosi ok 2 godz. Punkty 2,3,5 nie wymagają naszej asysty.

Punkt 5 jest najgorszy :lol: (strasznie się dłuży)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842453
Udostępnij na innych stronach

...a od jak dawna warzysz i ile faktycznie czasu zabiera taki proces

J

 

Warzę od dwóch lat

Czas:

1.Zacieranie, filtracja, chmielenie i studzenie brzeczki 4-8 godzin

2.Fermentacja burzliwa ok tygodnia

3.Fermentacja cicha ok dwóch tygodni

4.Rozlew kapslowanie ok godzinki

5.Dojrzewanie piwka w butelkach od miesiąca (piwka lekkie oraz pszeniczne) do pół roku (portery)

 

Mówię tu o najbardziej czasochłonnej metodzie produkcji piwa - z procesem zacierania. Przy użyciu ekstraktów słodowych czas punktu 1 wynosi ok 2 godz. Punkty 2,3,5 nie wymagają naszej asysty.

Punkt 5 jest najgorszy :lol: (strasznie się dłuży)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842457
Udostępnij na innych stronach

asz, dzieki za link :D

 

faktycznie wyłumaczone super

chyba się zabierzemy z drugą połówką za to warzenie. mamy tez jakieś stare przepisy jednej z babć.

będziem kombinować :D

 

dzięki

 

 

...a smakowo to jak jest...

czy można z czymś porównać ?

J

no właśnie....? :roll:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/41285-zapraszam-do-piwiarni-klubowej/page/2/#findComment-842470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...