Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapraszam do PIWIARNI ..... klubowej


Jerzysio

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pamiętam czy byłam u Szwejka :oops: ale moim hitem z Pragi był Velkopopovický Kozel :D

 

http://www.kozel.cz/images/page_main/kozlici/cerny.jpg http://www.kozel.cz/download/pivo_roku_2004.jpg

Pychotka. Trochę dla znawców goryczki może być za słodki, ale..........

I najgorsze jest to że pije się jak bezalkoholowe a potem coś z nogami nie tak :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Staram się być wierny jednemu browarowi, swojemu

Sam sobie piwko warzę

 

asz, a można parę szczegółów prosić na temat procesu produkcyjnego?

nie to żebyś od razu zdradzał swoje tajniki, ale choć parę wskazówek... :roll:

 

 

a ja najbardziej lubię takie piwko, w którym dobbrze czuć smak goryczki (heineken na przykład, albo łagodniejszy grolsz) :p :D .

byleby nie żadne słodkie wynalazki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...że z nogami, to normalne 8)

 

...aaaaaaa, znaczy siem, że łone takie bardziej do starej Warki podobne... :-?

..a wiela Volt ono zaposiadywuje ?

J

Jeszcze słodsze bardziej pod babskie Karmi. Takie trochę owocowe. Jakby suszona śliwka. A co do procentów to nie chcę coś pokręcić :oops: ale chyba 14 volt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Staram się być wierny jednemu browarowi, swojemu

Sam sobie piwko warzę

 

asz, a można parę szczegółów prosić na temat procesu produkcyjnego?

nie to żebyś od razu zdradzał swoje tajniki, ale choć parę wskazówek... :roll:

 

 

a ja najbardziej lubię takie piwko, w którym dobbrze czuć smak goryczki (heineken na przykład, albo łagodniejszy grolsz) :p :D .

byleby nie żadne słodkie wynalazki.

 

Bardzo chętnie się podziele wiedzą w miarę skromnych możliwości

Może aby nie pisać elaboratów najpierw proponuję:

http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13&menu_pwd[163923]=%2F3&sbl=

 

Strona troche komercyjna, ale kompendium wiedzy jest

W przypadku gdyby kogoś zainteresowało służę pomocą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...a od jak dawna warzysz i ile faktycznie czasu zabiera taki proces

J

 

Warzę od dwóch lat

Czas:

1.Zacieranie, filtracja, chmielenie i studzenie brzeczki 4-8 godzin

2.Fermentacja burzliwa ok tygodnia

3.Fermentacja cicha ok dwóch tygodni

4.Rozlew kapslowanie ok godzinki

5.Dojrzewanie piwka w butelkach od miesiąca (piwka lekkie oraz pszeniczne) do pół roku (portery)

 

Mówię tu o najbardziej czasochłonnej metodzie produkcji piwa - z procesem zacierania. Przy użyciu ekstraktów słodowych czas punktu 1 wynosi ok 2 godz. Punkty 2,3,5 nie wymagają naszej asysty.

Punkt 5 jest najgorszy :lol: (strasznie się dłuży)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...a od jak dawna warzysz i ile faktycznie czasu zabiera taki proces

J

 

Warzę od dwóch lat

Czas:

1.Zacieranie, filtracja, chmielenie i studzenie brzeczki 4-8 godzin

2.Fermentacja burzliwa ok tygodnia

3.Fermentacja cicha ok dwóch tygodni

4.Rozlew kapslowanie ok godzinki

5.Dojrzewanie piwka w butelkach od miesiąca (piwka lekkie oraz pszeniczne) do pół roku (portery)

 

Mówię tu o najbardziej czasochłonnej metodzie produkcji piwa - z procesem zacierania. Przy użyciu ekstraktów słodowych czas punktu 1 wynosi ok 2 godz. Punkty 2,3,5 nie wymagają naszej asysty.

Punkt 5 jest najgorszy :lol: (strasznie się dłuży)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...