asz 03.10.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ...a smakowo to jak jest... czy można z czymś porównać ? J Cholerka Jerzysio nie wiem czy Ci wątku nie psuje, może należało by się zainstalować gdzieś indziej, bo chyba chciałeś sondaż zrobić co kto popija Od strony wizualnej piwo własnej produkcji jest ciemniejsze niż robione przemysłowo (tzn. moje jasne pełne jest o ton ciemniejsze niż jasne pełne np. Żywca, ale już ciemne są tak samo ciemne ). Wynika to z faktu dostępu powietrza podczas gotowania. Jest też nieco bardziej mętne (można je w prosty sposób wyklarować, ale nigdy nie zależało mi na tym). I co teraz powiedzieć o smaku...kurcze to jest trudne. W mojej opinii piwa robione w domu są lepsze od piw przemysłowych. Najważniejsza jest możliwość eksperymentowania, dopasowania smaku piwka do swoich gustów. Koledzy którzy wychlewali moje piwka, byli uszczęsliwieni rodzina też nie narzeka. Ja też piłem piwa robione przez innych amatorów, jedne smakowały mi bardziej drugie mniej, ale nie wynikało to ze złej jakości, ale np. z faktu że lubie(lub nie) piwka w stylu stout, pale ale itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 03.10.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 będąc parę lat temu w Krakowie, trafiliśmy do knajpy (nie pomnę nazwy), gdzie podawali piwo ich własnej produkcji, na miejscu ważone. było lekko mętne, kolor nienajciekawszy, ale przepyszne, świeżutkie.... i więcej z tamtej knajpy nie pamietam (jak wrócilismy na kwaterę też nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.10.2005 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ...no ale piwo jest piwo ...a jakiego voltażu to piwo wychodzi ? J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 03.10.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 będąc parę lat temu w Krakowie, trafiliśmy do knajpy (nie pomnę nazwy), gdzie podawali piwo ich własnej produkcji, na miejscu ważone. było lekko mętne, kolor nienajciekawszy, ale przepyszne, świeżutkie.... i więcej z tamtej knajpy nie pamietam (jak wrócilismy na kwaterę też nie ) Pewnie CK Browar W Wawie też kiedyś była knajpa z własną produkcją (miewali pyszne piwko pszeniczne także). Dawno już jej nie ma. Ale ponoć coś powstało na miejscu kasyna wojskowego na Krakowskim.... co do piw, to lubię: 1. niepasteryzowane (warunek: musi być świeże) 2. pszeniczne 3. czasami trafia mi się dobre piwko z Belgii (nie wszystkie stamtąd takie są), oraz z Wielkiej Brytanii. Polskie piwa są takie sobie. 4. piwko roboty mojego kuzyna, który się bawi w browara;) Jak skonczę budowę i się ogarnę to też może zacznę coś kombinować w kierunku tworzenia własnej niepowtarzalnej marki;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 03.10.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ...no ale piwo jest piwo ...a jakiego voltażu to piwo wychodzi ? J A ile bys chciał? Voltaż zależy od proporcji surowców no i do mocniejszych uzywa sie odpowiednich drożdży Bez problemu uzyskuje się przedział od 1 do 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.10.2005 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ...znaczy siem, mów tak jeszcze J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 03.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Mam pytanie do "Adamow nomem omem Słodowych" (zrób to sam ) w sklepach można kupić zestawy do samodzielnego ważenia piwka czy są coś warte jeżeli tak to które polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.10.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Piwo ukształtowało me wspaniałe ciało! Hehe - niewielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Piwo ukształtowało me wspaniałe ciało! Hehe - niewielkie! A mojego nie bierze 180/72 od czasów matury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.10.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Spoko , spoko! Ja wiedziałem kiedy zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 03.10.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Mam pytanie do "Adamow nomem omem Słodowych" (zrób to sam ) w sklepach można kupić zestawy do samodzielnego ważenia piwka czy są coś warte jeżeli tak to które polecacie Sie robi Rozumiem że to są zestawy surowców? Takie puszki z nachmielonym ekstraktem słodowym? Idealne na początek, wystarczy umieć wodę zagotować Z tego były moje trzy-cztery pierwsze piwka. Nie czuję się autorytetem, ale mógłbym polecić zestawy Muntonsa, Johna Bulla, Brewferma i Browamatora. Ale konkretny gatunek to już indywidualna sprawa. Jeśli dotąd piło się klasyczne browarki typu "jasny full" (to dobry gatunek 2 na 3 moje warki to właśnie to ) to gotowiec typu Brewferm Framboos (coś malinowego dla Pań nie rzuci na kolana. Jeśli rzuciłbyś mi informacją co było napisane na puszce, to mógłbym Ci (sam, ewentualnie po konsultacji z kilkoma guru piwowarstwa) powiedzieć czy warto i czego można po piwku się spodziewać. Kurcze ja to chałupę sobie mam postawić, czy mikrobrowar? Od wiosny ruszam z budową, na razie przechodzę z bólem jednego papierourzędnika po drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 04.10.2005 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 i więcej z tamtej knajpy nie pamietam (jak wrócilismy na kwaterę też nie ) ja stawiam na Lecha, powiedziałabym, że zawsze i wszędzie, ale odkąd karmię nasze 4 tygodniowe maleństwo to browarek mi w ogóle nie wchodzi. Za to mojemu Miśkowi podwójnie. Mam nadzieję, ze jak odstawię pisklaka, to wszytsko wróci do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.10.2005 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ....bo dobry browarek, w letni dzionek, po śniadanku to pychotka ....ostatnio wpada nowa Warka ( po przejęciu przez Żywca ) J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 04.10.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Najbardziej lubie piwa z polskich browarów. Szczególnie lubie te z wyraźnym smakiem goryczki (Warka Strong, Okocim Mocne, Dębowe itp). Nie lubie na ogół piw europejskich (piłem już ich troche), a szczególnie niemieckich (przebywam dość dużo w Niemczech i zawsze przywoże sobie browar z Polski). Niemieckie piwo przypomina mi w smaku wode (no, może poza Flensburgerem). Ich "mocne" piwa, to całkowita porażka - coś jak piwo ze spirytusem (podobne sa rosyjskie mocne piwa). Wspomnianego Millera, to ja nawet nie nazwałbym piwem. To jakis napój piwny. Dobre są niektóre czeskie piwa, ale dla mnie ich wadą jest na ogół mała moc.Całkiem niezły jest francuski Kronenbourg 1664 i belgijska Stella Artois.Smakują mi też angielskie ciemne piwa w rodzju Guinnessa, takie bez gazu, nalewane tylko z beczek (pracowałem w Anglii w pubie to popróbowałem troche różnych gatunków). Tak troche z "innej beczki", to bardzo lubie to: http://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/085/8583.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.10.2005 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 ...aaaaaa co to za wynalazek ?J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 05.10.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 ...aaaaaa co to za wynalazek ? J Piwo z whisky. Voltów ma 6,6%, ale "kopie" jakby miało co najmniej dwa razy tyle. No i oczywiście jest bardzo dobre w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 05.10.2005 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 ...mniam, ...a toto można u nas kupić, bo chyba nie widziałem !??J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 05.10.2005 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 oj, to ja się muszę zapisać Piję najczęściej polskie piwa głównie Żywiec albo Tyskie Pamiętam dawno, dawno temu będąc w Niemczech piłam piwo pszenne. Mniaaaaam. W Polsce, niestety (oprócz rynku we Wrocławiu) nigdzie nie namierzyłam piwa pszennego. Czy ktoś produkuje piwo butelkowe pszenne w PL??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 05.10.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 co do piw, to lubię: 1. niepasteryzowane (warunek: musi być świeże) Ja też się pod tym podpisuję. Czasem można takie piwko kupić w jednym z podwarszawskich browarów. Niestety, ode mnie to cała wyprawa Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 05.10.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 oj, to ja się muszę zapisać Piję najczęściej polskie piwa głównie Żywiec albo Tyskie Pamiętam dawno, dawno temu będąc w Niemczech piłam piwo pszenne. Mniaaaaam. W Polsce, niestety (oprócz rynku we Wrocławiu) nigdzie nie namierzyłam piwa pszennego. Czy ktoś produkuje piwo butelkowe pszenne w PL??? Dla ścisłości w Niemczech produkowane są dwa rodzaje piw pszenicznych: Weissbier (inaczej nazywane Hefe-Weizen) oraz Berliner Weisse (ten akurat gatunej jest raczej mało popularny) A propos browarów w Polsce: C.K.Browar(Krakow) - Weizen/Pszeniczne Jasne, Weizen Dunkel Spiż(Wrocław) - Pszeniczne Brovaria(Poznań) - Pszeniczne Regina(Giżycko) - Pszeniczne BrowArmia(Warszawa) - Pszeniczne Spiż(Katowice) - Pszeniczne Spotkałem się z opiniami, że nie wszystkie z nich to produkty bardzo udane Piłem tylko wytwory z Brovarii i Reginy, mnie smakowały W warunkach amatorskich można zrobić piwko pszeniczne taj samej klasy co np. Paulaner Hefe-Weizen (a może i lepsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.