Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jazda na światłach

jacekj

Recommended Posts

popieram!

Również jeżdżę cały rok przy włączonych światłach :)

Kiedyś wdając się w dyskusję z pewnym "tirowcem" powiedział mi zastanawiającą rzecz. Mianowicie w Nieczech gdyby ktoś jechał "na światłach" podczas dnia wzbudzał by niepokój i zainteresowanie innych czy coś się niedobrego dzieje. Twierdził, że jeśli są dobre warunki pogodowe to Niemcy nie włączają świateł podczas dnia.

Trochę mu nie wierzyłam ale na A4 widać, że jak ktoś bez świateł jedzie to na 99% Niemiec.

Ja zdecydowanie wolę jak jeżdzimy z włączonymi światłami w Polsce przez cały rok. Niech nas widzą :)

Ja przez cały rok jeżdżę na światłach więc jestem za :D

A swoją drogą dlaczego u nas nie można kupić samochodu takiego jak w krajach skandynawskich gdzie przy otwieraniu drzwi od razu zapalałyby się światła? Ile to wygody i nie byłoby problemy z zapominaniem o włączeniu świateł.

Bo tam w przepisach stoi, że światła mają być zapalone przez cały rok. Jakieś 10 lat temu znajoma miała Trabanta w wersji na fiński rynek; wszyscy byli zdziwieni, że świateł nie da się wyłączyć... :D :D

A u nas większość kierowców uważa, że światła są po to żeby lepiej widzieć, a jest dokładnie odwrotnie: po to żeby nas widzieli... Zwłaszcza jeśli jedziemy w kierunku ze słońcem, my mamy widoczność ekstra, po co nam światła - a tymczasem ten z naprzeciwka zanim nas zobaczy bez świateł to jest już na lewym pasie w czasie wyprzedzania. A my się dziwimy :( , znowu ślepemu dali prawo jazdy, przecież taka dobra widoczność a on się pcha na czołówkę.... :( :(

>>> Wypadek Otylii: płaczmy, ale bądźmy wściekli

Symptomatyczne było to, że w którychś wiadomościach niedzielnych usłyszałem najpierw: że jej stan jest stabilny, że pewnie wróci do sportu, że jest pod opieką psychologa, że jadą do niej jacyś działacze. I dopiero na końcu, że jest w kiepskim stanie psychicznym, bo zginął jej brat... W tej kolejności, z takim podejściem.

A nasza zabłąkana ostatnio sportsmenka ma wyrok na całe życie - przez głupotę zabiła brata.

Byłem w ostatni piątek w tzw. mieście.

Jedno z gorszych skrzyżowań, Łopuszańska z Al. Jerozolimskimi. Trąbienie, pisk opon po gwałtownym hamowaniu, pisk opon startowania z dwójki..

Jakby się nic nie stało, jakby nic się nie wydarzyło.

Nie dociera... nic nie dociera...

Setkom kierowców [??? kierowców ???] odbiera się prawo jazdy za prowadzenie w stanie wskazującym...

I nic.. i w kolejnym miesiącu znów odbierze się ten dokument setkom niedorosłych, nieodpowiedzialnych palantów...

http://www.racjonalista.pl/img/strony/telgraf16.jpg http://www.racjonalista.pl/img/strony/telgraf15.jpg

Praktycznie jeżdzę na światłach cały rok i jestem za takimi ustawowym obowiązkiem, u nas na podlasiu jeszcze spotykam taki historie, są "kierowcy" starej daty, którzy włączają światło tylko wtedy jak widzą samochód z przeciwka, niby O.K, tylko ja to widziałem kilka razy w nocy :o :o , a nawet rozmawiałem z starszym Panem który był przekonany o słuszności takiego postępowania

A swoją drogą dlaczego u nas nie można kupić samochodu takiego jak w krajach skandynawskich gdzie przy otwieraniu drzwi od razu zapalałyby się światła? Ile to wygody i nie byłoby problemy z zapominaniem o włączeniu świateł.

Według mnie takie auto da się kupić, tylko trzeba je specjalnie zamawiać, czyli swoje odczekać i dopłacić za opcję.

Ja też cały rok jeżdżę na światłach, ale u mnie one gasną i zapalają się wraz z przekręceniem klucza (chyba, że są wyłączone). Dodatkowo więc nie da się zostawić samochodu na światłach.

Michał

Według mnie takie auto da się kupić, tylko trzeba je specjalnie zamawiać, czyli swoje odczekać i dopłacić za opcję.

Mam taka wersje , bardzo wygodne to jest , o swiatlach wlasciwie sie nie mysli , caly rok sa wlaczone.

Raczej nie bylo to w wersji na zamowienie . Mysle , ze standard.

Mam taka wersje , bardzo wygodne to jest , o swiatlach wlasciwie sie nie mysli , caly rok sa wlaczone.

Raczej nie bylo to w wersji na zamowienie . Mysle , ze standard.

Ja wiem, że takie coś można kupić jako dodatkową opcję (bo miałam kupić hondę, która była przeznaczona na rynek fiński) ale to powinno być raczej w standardzie, zwłaszcza jak ktoś chce kupić auto szybko.

Symptomatyczne było to, że w którychś wiadomościach niedzielnych usłyszałem najpierw: że jej stan jest stabilny, że pewnie wróci do sportu, że jest pod opieką psychologa, że jadą do niej jacyś działacze. I dopiero na końcu, że jest w kiepskim stanie psychicznym, bo zginął jej brat... W tej kolejności, z takim podejściem.

A nasza zabłąkana ostatnio sportsmenka ma wyrok na całe życie - przez głupotę zabiła brata.

Zgadzam się z Tobą w zupełności. Też odniosłam wrażenie, że jakoś nikt nie mówi że ona po prostu jechała ZA SZYBKO. Mogła zabić ciebie albo mnie... Trafiło na jej brata. Ciekawe, ile osób skorzysta z tej publicznej lekcji.