wbrat 30.09.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Witam, Murarze zaczynaja murowanie kominow i pytaja mnie jaki bede miec piec gazowy, bo oni musza wiedziec, gdzie (srednica rury i na jakiej wysokosci) wyprowadzic rure do odprowadzania spalin. Ale ja kompletnie nie myslalem jeszcze nad piecem: raczej bedzie to dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem i na pewno z zamknieta komora spalania. Czy taka informacja powinna starczyc? Czy musze na gwalt szukac konkretnego modelu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 30.09.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Wbrat, tu masz linka do zasobów wiedzy technicznej o kominach. Średnice komina też możesz sobie wedle zamieszczonych tam materiaów wyliczyć. Z reguły do kotłów gazowych fi150(160), a spalinowy do kominka to od fi160 do fi 200 (zależnie od mocy kominka i kubatury jaką chcesz ogrzać). Wydaje mi się,(ale tylko wydaje), że minimum 30 cm od sufitu musi być wlot spalin, na ww stronie jest taka informacja. Ja kazałem moim murarzom własnie tak wycelować (mam scheidla). Jeśli wiesz, że będziesz miał kondensata z zamkniętą komorą spalania, to musisz zapewnić doprowadzenie powietrza do pieca. Może to być na dwa sposoby:- doprowadzenie z zewnątrz czerpnią (np, przez ścianę, albo w posadzce)- doprowadzenie tym samym przewodem kominowym (tzw rura w rurze). Ja najwięcej dowiedziałem się z wątku: Najczęściej zadawane pytania. Tam masz wszystko o kominach, warto cierpliwie przejrzeć i poszukać. pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 30.09.2005 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Ja najwięcej dowiedziałem się z wątku: Najczęściej zadawane pytania. Tam masz wszystko o kominach, warto cierpliwie przejrzeć i poszukać. To fakt... często tam zaglądam. Gorzej jak jest taka sytuacja jak teraz, że muszę coś szybko się dowiedzieć. Wtedy o tym dziale..... zapominam Wydaje mi się,(ale tylko wydaje), że minimum 30 cm od sufitu musi być wlot spalin, na ww stronie jest taka informacja. Ja kazałem moim murarzom własnie tak wycelować (mam scheidla). Jeśli wiesz, że będziesz miał kondensata z zamkniętą komorą spalania, to musisz zapewnić doprowadzenie powietrza do pieca. Może to być na dwa sposoby: - doprowadzenie z zewnątrz czerpnią (np, przez ścianę, albo w posadzce) - doprowadzenie tym samym przewodem kominowym (tzw rura w rurze). Raczej nie kondensat a zwykły, ale z zamkniętą komorą spalania. Czyli w zasadzie zwykła kwasówka w kominie nic nie da, jeśli u mnie ma być system rura w rurze... no i jak jest rura w rurze, to srednica chyba inna niz podane przez Ciebie fi150. Ech... glowa mnie juz boli od tych pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 30.09.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 ... Raczej nie kondensat a zwykły, ale z zamkniętą komorą spalania. Czyli w zasadzie zwykła kwasówka w kominie nic nie da, jeśli u mnie ma być system rura w rurze... no i jak jest rura w rurze, to srednica chyba inna niz podane przez Ciebie fi150. Ech... glowa mnie juz boli od tych pytan Nie wiem jak inne firmy, ale Vaillant ma systemy spalinowe, gdzie rura do odprowadzenia spalin ma średnicę 80 mm. Średnica rury koncentrycznej do pobierania powietrza, to 130 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts