Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obróbka blacharska ściany szczytowej przy dachu skośnym

mack

Recommended Posts

Gość m_ch_konto usunięte

U mnie jest tak samo. Nie mam jeszcze ocieplenia, więc muszę zlecić przyklejenie styropianu w miejscu łaczenia dachu ze ścianą i dopiero na tak przygotowanm miejscu wykonają mi obróbkę blacharską. Ale nic mi nie wiadomo, by blacha miała wchodzić w styropian..

Ponieważ nie ociaplam w tym roku, więc ten fragment styropianu przykryję folią.

Gość m_ch_konto usunięte
Ja mam tak zrobione. Nic się nie będzie działo - w końcu styropian będzie otynkowany. A jeżeli nie podetniesz, to woda może zaciekać po ścianie do wewnątrz.

A możesz bardziej opisowo wyjaśnić z tym podcinaniem? Chyba nie kumam tego podcięcia. Blacha wchodzi w styropian i na to tynk? Proszę o opis, może zdjęcie jeżeli jest to możliwe.

Zdjęcia (chociaż z trochę dalszej odległości) znajdziesz na mojej stronie. Generalnie wygląda to tak: blacha jest zagięta u góry, i to zagięcie jest wciśnięte w styropian (do tego celu siatka i klej musiały zostać nacięte). Tynku jeszcze nie mam, ale będzie tak: tynk dochodzi do blachy i zakrywa bruzdę w styropianie.

Gość m_ch_konto usunięte
Zdjęcia (chociaż z trochę dalszej odległości) znajdziesz na mojej stronie. Generalnie wygląda to tak: blacha jest zagięta u góry, i to zagięcie jest wciśnięte w styropian (do tego celu siatka i klej musiały zostać nacięte). Tynku jeszcze nie mam, ale będzie tak: tynk dochodzi do blachy i zakrywa bruzdę w styropianie.

Obejrzałem zdjęcia. Dzięki za wyjaśnienie. U mnie musi być dokładnie tak samo.

pasco - też obejrzałem Twoje zdjęcia. Mam jedno pytanie, ponieważ nie widac tego dokładnie na zdjęciach. Do jakiego poziomu masz murowane szyty : spód krokwi czy wierzch krokwii?

pzdr

Do wierzchu krokwi. Było robione tak, że najpierw murarz z grubsza wymurował szczyty, potem przyszły krokwie, a potem było ścinanie wg krokwi i wypełnianie ewentualnych braków.