aziel 21.01.2002 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Po roku od postawienia ścianek działowych ugiął się strop, co skutkowało pęknięciami pionowymi nad otworem drzwiowym w ściance działowej, oraz odspojeniem scianki od podłoża na pewnej jej części. Jak zabezpieczyć ściany przed pogłębianiem pęknięć? Co z poziomym odspojeniem od podłoża? Strop (12 cm płyta żelbetowa zbrojona jednokierunkowo) dociążony będzie jeszcze 4cm wylewką. Na tym etapie mogę jeszcze skuć i położyć tynk, gorzej będzie jak już pomaluję ściany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Chyba musisz zawołać konstruktora - może masz coś poważniejszego niż myślisz.Czy nie zmieniałeś nic w projekcie - np. ścianka k-g na murowaną? Jaką wytrzymałość miał mieć strop, bo zwykle nie jet duża? Czy nie ma innych niepokojących objawów, bo może to od nierównego osiadania budynku? Czy zbrojenie zrobiłeś jak należy? Czy beton był porządny i wylewany cięgiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Bez wizyty konstruktora nie prowadziłbym dalej robót. Sprawa jest zbyt poważna. A to jeszcze nie koniec obciążeń-jeszcze wylewka, no i obciążenia użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.01.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Bez znalezienia przyczyny, trudno cokolwiek zabezpieczac i robic. Sprowadz konstruktora, projektanta, kierownika budowy ale kazdego z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 22.01.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Wzywaj natychmiast konstruktora, jeśli pęknięcia są tylko od ciężaru własnego płyty, to jest to znaczne przekroczenie stanu granicznego użytkowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Przekroczenie stanu granicznego użytkowania? A co to za dziwoląg?W tym przypadku występuje przekroczenie ugięć granicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 22.01.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Przekroczenie stanu granicznego użytkowania to ogólne pojęcie konstrukcyjne dot. m.in. przekroczenia odkształceń, ugięć, zarysowania, drgań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Bla,bla,bla... Stan graniczny użytkowania jest opisany konkretnymi wielkościami fizycznymi i to one podlegają sprawdzeniu tzn. czy ich wartość nie jest przekroczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2002 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Mam pytanie. Z czego masz te ścianki działowe i jakiej grubości? Ja na Terivie (1,5 kN/m2) chcę zamiast G-K zrobić ścianki z betonu komórkowego o grubości 8cm. Na razie mam ułożoną pierwszą warstwę i jakby co to będę ją rozbierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 23.01.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Jezeli ktos chce stawiac dosc ciezkie scianki murowane na stropie to powinien miec na to odpowiedni projekt. Oznacza to ze na stropie pod scianka musi byc zrobiony odpowiedni podciag. Czasami zdarza sie ze wystarczy postawic 2 belki Teriva obok siebie ale o tym musi zadecydowac Konstruktor ! Stawianie scianek tam gdzie sie chce i takich jakie sie chce inaczej niz jest to w projekcie moze spowodowac katastrofe albo w najlepszym wypadku problemy z odbiorem budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 23.01.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Anonimowy, odczep się. Zakładam, że po to zadaje się pytania na forum, aby uzyskać wyczerpującą odpowiedź i nie być zaskakiwanym przez projektanta i wykonawcę fachowym nazewnictwem! Aziel, podaj więcej szczegółów (rozpiętość, rodzaj ścianek), może coś się uda określić na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 23.01.2002 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Aziel, a może zaczniemy od początku. Czy zmieniłeś coś w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Alanta uzurpujesz sobie prawo do wyczerpujących wypowiedzi, ale tak naprawdę to tylko wprowadzasz zamęt popisując się fachowym nazewnictwem bez zrozumienia rzeczy. To właśnie Ty zaskakujesz słownictwem pytającego. Kiedy zabrakowało argumentów zaatakowałaś mnie-w końcu to też metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 23.01.2002 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Dzieki wszystkim!W projekcie miałem ścianki działowe z płyt g-k, konstruktor wyraził zgodę na ścianki z betonu komórkowego klasy 400 gubości 11,5 cm, i takie też wymurowałem (hebel na kleju).Określenie "strop się ugiął" pochodzi z ust konstruktora, który pęknięcia już oglądał. Moje pytanie służyło zasięgnięciu języka w większym gremium fachowców.Strop ma rozpiętość 4 m, grubość 12 cm, zbrojony prętem fi 8 karbowanym, (zbrojenie odebrane przez kierownika budowy jako wzorowe) beton lany z gruszki (klasy nie pamiętam, ale chyba B15).Pęknięcie ma zaledwie 1 do 1,5 mm, więc o przekroczeniu jakiś krytycznych wartości chyba nie może być mowy.Bardziej zależałoby mi na podsunięciu sposobu zabezpieczenia pęknięć, aby nie ujawniły się w przyszłości Dzieki za troskę AZIEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 29.01.2002 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Oglądałem moje ściany i wymyśliłem, żeby wbić kliny w szczelinę między ścianką a podłożem, żeby nie ścięło jej w innym miejscu.Pionowe pęknięcia pozostawię w spokoju, zobaczę co będzie po wylaniu posadzek.Czy dobrym pomysłem byłoby zastąpienie wylewki płytą OSB na piance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2002 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Fi 8, przy rozpiętości 4m - ale jaja - w życiu się tak nie uśmiałam...Przygotuj się na dalsze pęknięcia.Mery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 29.01.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Co ile mas zte prety i jakie zbrojenie poprzeczne.Jak jest warstwa wykonczeniowa warstw podlogowych?Jak w projekcie jest przewidziane rozprowadzenie c.o..Jak dlugo masz juz te pekniecia i czy sie powiekszaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 30.01.2002 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Pręty fi 8 karbowane co 10 cm. Zbrojenie rozdzielcze fi 6 gładki co 25 - 30 cm.W projekcie wykończenie posadzek: 1 cm styropian elastyczny 4 cm wylewki, pianka, panel. Planuję to odciążyć i zrobić 0,5 cm pianki wygłuszającej, 1,2 cm płyta OSB, pianka, panel Rozprowadzenie c.o. - nieistotne, w całości w ścianach.Pęknięcia zauważyłem na początku stycznia, na razie nic się z nimi nie dzieje, aczkolwiek nie zakładałem plomb gipsowych, więc pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 30.01.2002 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2002 Moglbys dac plyte OSB i dalej jak chcesz tylko to cie wiecej wyniesie jak wylewka. Jak przez 5 miesiecy szczeliny sie nie powieksza to sie nie przejmuj. Swoja droga zazbrojone na atom to toto nie jest, aczkolwiek plyta tez nie jest za cienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2002 Chcąc zachować ten rodzaj zbrojenia należało w połowie rozpiętości stropu wprowadzić belkę rozdzielczą. Przy tej grubości płyty jeczce trochę postoi ale bał bym się go obciążać dynamicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts