Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?kni?cia ?cian

aziel

Recommended Posts

Po roku od postawienia ścianek działowych ugiął się strop, co skutkowało pęknięciami pionowymi nad otworem drzwiowym w ściance działowej, oraz odspojeniem scianki od podłoża na pewnej jej części. Jak zabezpieczyć ściany przed pogłębianiem pęknięć? Co z poziomym odspojeniem od podłoża? Strop (12 cm płyta żelbetowa zbrojona jednokierunkowo) dociążony będzie jeszcze 4cm wylewką.

Na tym etapie mogę jeszcze skuć i położyć tynk, gorzej będzie jak już pomaluję ściany :sad:.

Chyba musisz zawołać konstruktora - może masz coś poważniejszego niż myślisz.

Czy nie zmieniałeś nic w projekcie - np. ścianka k-g na murowaną? Jaką wytrzymałość miał mieć strop, bo zwykle nie jet duża? Czy nie ma innych niepokojących objawów, bo może to od nierównego osiadania budynku? Czy zbrojenie zrobiłeś jak należy? Czy beton był porządny i wylewany cięgiem?

Mam pytanie. Z czego masz te ścianki działowe i jakiej grubości? Ja na Terivie (1,5 kN/m2) chcę zamiast G-K zrobić ścianki z betonu komórkowego o grubości 8cm. Na razie mam ułożoną pierwszą warstwę i jakby co to będę ją rozbierał.

Jezeli ktos chce stawiac dosc ciezkie scianki murowane na stropie to powinien miec na to odpowiedni projekt. Oznacza to ze na stropie pod scianka musi byc zrobiony odpowiedni podciag. Czasami zdarza sie ze wystarczy postawic 2 belki Teriva obok siebie ale o tym musi zadecydowac Konstruktor ! Stawianie scianek tam gdzie sie chce i takich jakie sie chce inaczej niz jest to w projekcie moze spowodowac katastrofe albo w najlepszym wypadku problemy z odbiorem budowy...

Alanta uzurpujesz sobie prawo do wyczerpujących wypowiedzi, ale tak naprawdę to tylko wprowadzasz zamęt popisując się fachowym nazewnictwem bez zrozumienia rzeczy. To właśnie Ty zaskakujesz słownictwem pytającego. Kiedy zabrakowało argumentów zaatakowałaś mnie-w końcu to też metoda.

Dzieki wszystkim!

W projekcie miałem ścianki działowe z płyt g-k, konstruktor wyraził zgodę na ścianki z betonu komórkowego klasy 400 gubości 11,5 cm, i takie też wymurowałem (hebel na kleju).

Określenie "strop się ugiął" pochodzi z ust konstruktora, który pęknięcia już oglądał. Moje pytanie służyło zasięgnięciu języka w większym gremium fachowców.

Strop ma rozpiętość 4 m, grubość 12 cm, zbrojony prętem fi 8 karbowanym, (zbrojenie odebrane przez kierownika budowy jako wzorowe) beton lany z gruszki (klasy nie pamiętam, ale chyba B15).

Pęknięcie ma zaledwie 1 do 1,5 mm, więc o przekroczeniu jakiś krytycznych wartości chyba nie może być mowy.

Bardziej zależałoby mi na podsunięciu sposobu zabezpieczenia pęknięć, aby nie ujawniły się w przyszłości

Dzieki za troskę

AZIEL

Oglądałem moje ściany i wymyśliłem, żeby wbić kliny w szczelinę między ścianką a podłożem, żeby nie ścięło jej w innym miejscu.

Pionowe pęknięcia pozostawię w spokoju, zobaczę co będzie po wylaniu posadzek.

Czy dobrym pomysłem byłoby zastąpienie wylewki płytą OSB na piance?

Pręty fi 8 karbowane co 10 cm. Zbrojenie rozdzielcze fi 6 gładki co 25 - 30 cm.

W projekcie wykończenie posadzek: 1 cm styropian elastyczny 4 cm wylewki, pianka, panel. Planuję to odciążyć i zrobić 0,5 cm pianki wygłuszającej, 1,2 cm płyta OSB, pianka, panel

Rozprowadzenie c.o. - nieistotne, w całości w ścianach.

Pęknięcia zauważyłem na początku stycznia, na razie nic się z nimi nie dzieje, aczkolwiek nie zakładałem plomb gipsowych, więc pewności nie mam.