am 16.12.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Zainspirowany ostatnim tekstem Alicjantki w dzienniku zakładam nowy watek. Jak to jest z tymi nawiewnikami?Wszyscy zgodnie twierdzą, że bez nawiewników to grzyb w domu gwarantowany. Do tej pory sam zakładałem, że im więcej nawiewników tym lepiej (no bo przeciż hygrosterowalne, same regulują itp...). A to okazuje się, nie do końca jest tak różowo. Jakie są Wasze zimowe doświadczenia drodzy posiadacze takowych udogodnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2002 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Też nie wesołe. Mam dwa : w kuchni i w kotłowni. Ten w kotłowni to i tak za mało dla pieca. Nie pomaga nawet wsparcie nawiewnika mikrorozszczelnieniem okna w kotłowni. Pomaga dopiero uchylenie okna, ale to trudno stosować, bo przy mrozie -10 w pomieszczeniu za chwilę jest 12 stopni. Wentylacja w kuchni połączonej z jadalnią i salonem dobrze działa, ale wilgoć w rogach okien przestała się pojawiać dopiero przy zastosowaniu dodatkowo mikrouchyłu. Generalnie: mam takie spostrzeżenia, że same nawiewniki nie rozwiązują problemu. Trzeba je wesprzeć mikrouchyłem jak największej ilości okien (najlepiej wszystkich). Tu następny problem, bo przy domu z poddaszem robi się poprostu przeciąg "z dołu do góry" i dzieci nie wszędzie mogą się bawić, odpada też moje ulubione siedzenie na schodach.Kanał wentylacyjny w górnej łazience, zakończony dachówką kominkową działa w obie strony: raz wyciąga powietrze z domu, raz wdmuchuje zimne z zewnątrz. Kanał czeka na zamontowanie wentylatora - mam nadzieję, że to trochę polepszy sytuację. W projekcie mam nawiew do kotłowni kanałem o sporym przekroju - trochę się tego przestraszyłem i nie wykonałem. Teraz widzę, że to nie uniknione. Generalnie chyba jest tak: albo masz świeże powietrze i problemy z przeciągami i mroźnymi nadmuchami (przy grawitacyjnej) albo spokój z zimnem i przeciągami ale za to kłopoty z hałasem wentylatorów i świństwami, które prędzej czy później zagnieżdżą się w każdej instalacji wentylacyjnej (przy mechanicznej).I jeszcze jedna uwaga nie-fachowca: temat wentylacji jest na tle postępu w innych obszarach technologii budowlanej wyraźnie "w tyle". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi 16.12.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 kurcze ale jaja - widać , że nic na tym świecie nie jest pewne.ja zgodnie z zaleceniami zawartymi w prospektach chciałemzainstalować nawiewniki w każdym oknie . ale mam teraz klina.może ktoś jeszcze ma doświadczenia z nawiewnikami ? zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 16.12.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 no to jaro wybil mi wszystko z glowy, w kuchni i w pralni bede miec nawiewnik, a myslalem, ze mi to rozwiaze problem z wentylacja, coz zamowione, zaplacone ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 16.12.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Ja jeszcze jestem przed zamówieniem okien, ale się "lekko" zastanawiam. Wentylacja musi być, ale nie mam ochoty robić z domu lodówki. Chyba ograniczę ilość nawiewników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.12.2002 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Czy te nawiewniki dają się sterować (czytaj: zamykać) ręcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 16.12.2002 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Mamy do tej pory tylko jeden nawiewnik, mechaniczny, zainstalowany w oknie kuchennym (okno Sokółka). Na bardzo mrozne noce zamykam go, lecz i tak troche wieje (czuje po przylozeniu dloni). Inna sprawa, ze nie odczuwam, aby wychladzal nam sie prze to dom, a nasza kuchnia jest swego rodzaju aneksem do salonu. Ogrzewamy kominkiem, troche uzupelniamy przenosnym grzejnikiem elektrycznym (konwektor), a co kilka dni schodze do piwnicy i pale koksem w starym kotle (czekamy na gaz ziemny na naszym osiedlu, wiec wstrzymuje sie na razie z modernizacją kotłowni). Efekt - srednia temperatura w salonie wynosi ok. 23-25 stopni. Dom z początków lat osiemdziesiatych, nie jest ocieplony, ale za to wymienione prawie wszystkie okna. Sam jestem ciekaw, ile bym zaplacil za gaz, gdybym chcial uzyskac w domu taka temperature przy minus 12 na zewnątrz... i wlasnie przy wspomnianych nawienikach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 16.12.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Powietrze musi wejść do pomieszczenie (nawiewnik, rozszczelnienie) ale musi z niego wyjść - komin wentylacyjny. Najleprze są nawiewniki w których ilość powietrza wlatujacego mozna regulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 16.12.2002 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 pik33: nawiewniki Aereco posiadają mecahnizm pozwalający jedynie na ograniczenie (ale nie całkowite zamknięcie) napływu powietrza. Wówczas do wnętrza pomieszczenia dostaje się 5m3 powietrza na godzinę. Niby jest to mało, ale z drugiej strony okna rozszczelnione dostarczają tylko 0,5 m3 powietrza na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 16.12.2002 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Ewentualnie nawiewniki można zkleić taśmą klejącą i wtedy dostaje się 0,6 m3... Ja chyba przesadziłam z ich ilością. Czy ktoś wie ile metrów obsługuje taki nawiewnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 16.12.2002 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Jak dzwoniłem do Aereco to powiedzieli, że jeden na 20 m2. Ja planowałem 1 na pomieszczenie niezależnie od wielkości (największe 40 m2). Ale obecnie chyba nie będę ryzykował - kupię tylko 1, jak się sprawdzi to dokupię i zamontuję w pozostałych oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Właśnie radex: też bym teraz tak zrobił. Zwłaszcza, że nawiewniki Aerco można spokojnie zamontować już w osadzonym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.12.2002 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Kłopoty z wentylacją zaczynają się wtedy, jak ma się szczelny i ocieplony dom. W tej chwili nasz dom /pustak max, 3cm styropian, pustka pow., cegła kratówka/ nie stwarza problemów typu /parowanie okien itp/. Wentylacja działa w miarę poprawnie, chociaż zdarzają się chwile, że wdmuchuje się nią zimne powietrze Teraz przy duzych mrozach Tomek pozatykał otwory, bo robiło się chłodno. Kominek pobiera powietrze z zewnątrz. Sądzę jednak, że jak w przyszłym roku ocieplimy i otynkujemy dom z zewnątrz problemy mogą się pojawić. Zobaczymy za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 17.12.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Ja zamontowałam cztery na przestrzeni otwartej wynoszącej około 60m. Niestety wszystkie cztery są w dwóch oknach wykuszowych, które są w salonowo-jadalnianej części domu i są od siebie odległe o ok. 9m. Dlatego w tej części domu było zawsze wyraźnie chłodniej (o ok. 2-3 stopnie). Tak więc jeśli ktoś chce montować nawiewniki radzę je rozdystrybuować po całym domu i to montować tylko w większych pomieszczeniach.Pzdr.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek r 17.12.2002 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 On 2002-12-16 16:23, radex wrote: pik33: nawiewniki Aereco posiadają mecahnizm pozwalający jedynie na ograniczenie (ale nie całkowite zamknięcie) napływu powietrza. Wówczas do wnętrza pomieszczenia dostaje się 5m3 powietrza na godzinę. Niby jest to mało, ale z drugiej strony okna rozszczelnione dostarczają tylko 0,5 m3 powietrza na godzinę. ???? przy nawiewnikach 5,0 metrów sześciennego na godzinę. przy oknach 0,5 metra sześciennego w ciągu godziny na metr bieżący obwodu skrzydeł przy ciśnieniu 10 Pa. [ Ta wiadomość była edytowana przez: JoteR dnia 2002-12-17 10:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 17.12.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Ja mam 3 nawiewniki Aereco higrosterowane (w poszczególnych pomieszczeniach - średnio 1 na około 17 m2 i jakoś nie odczuwam przeciągów z tego powodu. Wszystkie są aktywne (czyli niezamknięte) nawet przy -15 st. C. Na początku były otwarte tak że faktycznie po przyłożeniu dłoni czuć było chłód ale najwyraźniej wilgoć zdążyły już wyciągnąc ponieważ ostatnio prawie całkowicie się zamknęły. Do kuchni dam prawdopodobnie mechaniczny z możliwością całkowitego zamknięcia.PS: facet który mi zakładał okna stwierdził, że nawiewniki będą poruszały firankami - niczego takiego nie zauważyłem, ale może za krótko używam.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 17.12.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Jak się nie sprawdzą te nawiewniki to pewnie zrobię wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła. Wyjdzie drożej, ale lepiej... [ Ta wiadomość była edytowana przez: radex dnia 2002-12-17 12:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.12.2002 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 ja tez chcialem zalozyc sobie wszedzie nawiewniki gdyz wymienialem okna w nieocieplonym 50letnim domu. Wymienilem okna, ocieplilem. Mam na 7 okien na okolo 100m2 - dwa rozszczelnione. Jedno w kuchni i jedno w pokoju. Nie wyczuwa sie przeciagu. I na razie wszystko jest ok. Mam jeszcze w zlych miejscach umieszczone grzejniki, ktore zaklucaja prawidlowa cyrkulacje albo ja niweluja. Wazna jest oprocz wentylacji cyrkulacja (chociaz zwieksza unoszenie kurzu ale w tym pomaga odpowiednia wilgotnosc)! Pewna wilgotnosc pomieszczenia musi byc zachowana szczegolnie przy wlaczonym ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 17.12.2002 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 No to może darować sobie hygrosterowalne i kupić tańsze mechaniczne z możliwością całkowitego zamknięcia. Dla mnie to jakieś nieporozumienie, ze nie da się "wyłączyć" aereco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 17.12.2002 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 We Francji to może to nie przeszkadza. Ale przy znacznym mrozie efekt może być taki jak u Alicjanki. A ja nie zamierzam kupować nawiewników po to, by zimą je zaklejać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts