Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewniki w zimie - jakie doświadczenia

am

Recommended Posts

No to Alicjanka zabiła nam wszystkim klina. Komu jak komu, ale jej można wierzyć. Teraz pytanie - czy jej dom jest trefny (nieciekawa cyrkulacja) czy to problem w większości domów. Niemożliwość wyłączenia nawiewników nawet jak się bardzo chce to wg mnie świństwo. Czyżby kolejny producent na wzór Windowsów, który zabezpiecza nas przed własną "głupotą" (lepiej nie dotykaj, bo jesteś zbyt głupi by decydować samemu. My wiemy lepiej co Tobie potrzeba).

Alicjanka - czy jak kupowałaś nawiewniki, to robili Ci projekt, czy decydowałaś na "czuja"?

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:grin: Każdy nawiewnik [higrosterowalny, mechaniczny] nawet CAŁKOWICIE zamknięty MUSI przepuszczać pewną minimalną ilość powietrza. Zachowuje się wtedy jak rozszczelnione okno i przepływ przez taki zamknięty nawiewnik wynosi ok. 5m3 powietrza na godzinę. Jest to o wiele za mło dla potrzeb wentylacji.

Nawiewniki wprowadzono po to aby w mieszkaniach była wymiana powietrza przez na ogół bardzo szczelne okna. Zaklejenie nawiewnika spowoduje, że pojawią się pleśnie i zawilgocenia czego właśnie nawiewnik pozwala uniknąć. Nie zaklejajcie nawieweników bo sobie pogorszycie warunki. Zimno wcale nie jest takie zabójcze - 5 m3 na godzinę wymiany powietrza to bardzo mało - średni pokój ma kubaturę znacznie większą - ok. 50 m3..

Pchelek - no to wyjaśnij dlaczego MUSI? Ja rozumiem jakie ma zadanie, ale jako użytkownik danego urządzenia CHCĘ mieć MOŻLIWOŚĆ wyłączenia go choćby dlatego, że spadła wartość brazylijskiego reala :wink: Brak tej możliwości traktuję jako pogwałcenie moich konstytucyjnych praw :wink:

Frakei!

nie masz się co buntować przeciwko możliwościom nawiewnika i warunkom jakie ma spełniać. od tego zależy bezpieczeństwo konstrukcji i budynku, a o to zadbało nasze pastwo wydając stosowne rozporządzenia. ta sytuacja wygląda tak samo jak jazda z iżyciem pasów bezpieczeństwa - jest obowiązek. a co daje? zmniejszenie śmiertelności podczas zdarzeń i wypadków drogowych. to samo dotyczy nawiewników. nie ma dyskusji.

życzę wszystkim wesołych świąt!!

Odpowiadam: nie miałam żadnego projektu (jeszcze jeden projekt do nawiewników?), tylko kupowałam je z oknami. Prawdopodobnie- jak już napisałam-przesadziłam z ich ilością w jednej części domu (cztery sztuki). A pomyśleć, że chciałam żeby na każdym z okien wykuszowych były trzy sztuki - razem sześć!!! Dobrze, że mój mąż mnie powstrzymał!

Wg mnie niemożność zamknięcia nawiewników jest bezsensem. Ponieważ nawet przy zamkniętej opcji, przy mrozie na dworze czuje się zimny ciąg. Przynajmniej u mnie. Być może gdy ma się do czynienia z jednym nawiewnikiem na pokój, nie ma tego efektu.

U mnie pewnie potęguje efekt to, że zamontowałam je w przestrzeni otwartej - czyli to zimne powietrze ma tendencję do rozłażenia się po domu i tworzenia zimnych przeciągów. Nie wiem jakie jest na to lekarstwo.

W tej chwili zalepione mam dwa nawiewniki przy stole w jadalni. Dwa po przeciwnej stronie są tylko zamknięte, czyli jakieś powietrze przepuszczają.

nawiewniki nie steruja temperatura a wilgotnoscia. juz kiedys wspomnialem o mojej propozycji zamontowania (mini)nawiewnikow jako otwor za kaloryferem. Powietrze wpadajace do pomieszczenia jest wtedy podgrzane a dodatkowo zmocniona jest jego cyrkulacja.

Praca nawiewnikow mozna sterowac posrednio zamykajac wywiewniki

Oczywiscie pozostaje lazienka, i podczas gotowania kuchnia. jesli w kuchni sie nie gotuje staje sie ona kolejnym "pokojem" o obnizonej tylko temperaturze zadanej.

umieszczenie otworu za kaloryferem nie załatwia sprawy wentylacji, gdyż odbywa się to w następujący sposób:

zimne powietrze, które wchodzi do mieszkania spada na dół, gdyż jest cięższe od ciepłego. na skutek tego ciepłe powietrze podchodzi do góry i jest wyrzucane przez kominy wentylacyjne. w takim przypadku jak opisał przedmówca należaloby zwiększyć ilość doprowadzanego powietrza gdyż to które wpada zostaje ogrzane i nie wypiera zużytego ciepłego powietrza lecz się z nim miesza.

Tak czytam o nawiewnikach i jeszcze bardziej się przekonuję do wentylacji mechanicznej w moim przyszłym domu. Wiem, że to inna parafia jeśli chodzi o koszty ale widać wyraźnie pewną frustrację przy nawiewnikach bo albo obniża się (niełatwo wyczuwalny) komfort jakości powietrza albo (wyczuwalny choć pozorny) komfort cieplny jest zaburzony przez mroźne powietrze nawiewane przy oknach.

Myślę, że projektując dom z taką wentylacją można przez to zaoszczędzić na kominach wentylacyjnych i nieotwieranych oknach na tyle, żeby instalacja wentylacji mechanicznej kosztowała poniżej 2% ogólnej wartości domu (zakładam dom=300tys.zł)

Am - w Aereco. Dzwoniłem jakieś pół roku temu do lokalnego (Wrocław) doradcy w kwestii doboru i wiem to od niego. Należy im podesłać kopię projektu z opisem ew. zmian w trakcie budowy, informacją o stanie zaawansowania (np. czy kominy już wymurowane), typie wentylacji (grawitacyjna, mechaniczna). Może jeszcze jakieś drobiazgi, ale nie pamiętam. Przypuszczam, że istotne też będą typ kuchenki (jeżeli gazowa), kominek i sposób doprowadzenia powietrza, typy okien. Wejdź na ich stronkę i sobie poczytaj a potem dzwoń.

http://www.aereco.com.pl/

JoteR - dla mojego bezpieczeństwa :wink: No dobra teraz poważnie - to mnie wcale nie przekonuje. Tak się składa, że jestem automatykiem i sterujemy różnymi procesami. Jakie niebezpieczeństwo? Chodzi Ci o odwrotny ciąg w kominku czy związany z kuchenką? Na to mamy odpowiednie przepisy i nawiewnik nie jest tu wymogiem. Zdrowie? Częściowo się zgadzam - dopływ świeżego powietrza jest wskazany, ale proszę nie rób ze mnie i innych półinteligenta, który zamierza najpierw wydać kilkaset złotych, a potem żyć w stęchliźnie i któremu trzeba zabronić takiego postępowania. Przykład Alicjanki wskazuje, że nawiewniki mogą nie działać najlepiej, a wtedy lepiej jest przejąć nad nimi ręczną kontrolę. Tak się składa, że jestem automatykiem i w większości sterowań jest automatycznę przejście na Manual w przypadkach awaryjnych. Bardzo, bardzo rzadko kiedy nie pozwala się operatorowi przejść na "rękę", a najczęściej pewne parametry lub pewne uszkodzenia innych podzespołów wyrzucają dany układ w "rękę". Pomijając już nawet przykład Alicjanki w chwili kiedy sąsiad pali śmieci i dym wali mi w okno czy na dworze jest nizła wichura (nawet przez małe otworki wiatr będzie nieźle dmuchał) chcę mieć możliwość pełnego zamknięcia. Pamiętaj też o tym, że większość ludzi nie ma nawiewników i gdyby to było niezbędne, to zawsze można dołożyć pewne układy nie pozwalające na pełne zamknięcie w szczególnych przypadkach (np. przy dużym podciśnieniu w domu).

Mam w oknie nawiewnik aereco akustyczny, higrosterowalny i jak dotąd jestem zadowolona. Pokój ma 20 m (mieszkanie w kamienicy dość kiepskie pod względem wentylacji). Poprzedniej zimy mimo starych, nieszczelnych okien pojawiła się para na szybach i niedługo potem grzyb. Musieliśmy zrezygnować z jakiegokolwiek uszczelnienia. Kilka miesięcy temu w jednym z pokoi wymieniliśmy okno i jasnym było, że musi posiadać nawiewnik. Zauważyłam znaczną poprawę jakości powietrza. Owszem gdy wiatr i -10 na zewnątrz ograniczam wlot powietrza do minimum. Zasłona się porusza jedynie przy maksymalnym otwarciu. Czuć niewielkie wychłodzenie przy oknie. Jak dla mnie to, iż nie można całkowicie zamknąc wlotu powietrza to akurat zaleta - nie musze pamiętac o mikrorozszzcelnianiu lub ponownym otwarciu nawiewnika. To niezbedne minimum powietrza zawsze sie dostanie. Mikrozozszczelnienia nie uzywam bo okno jest od ruchliwej ulicy i robi sie głośno.

FRANKAI

JEŚLI CHODZI O OBOWIĄZEK STOSOWANIA NAWIEWNIKA W KAŻDYM OKNIE TO TAKIEGO NIE MA, ALE ....

OKNO MUSI CHARAKTERYZOWAĆ SIĘ ODPOWIEDNIĄ SZCZELNOŚCIA, TZN. WPUSZCZAĆ TYLE POWIETRZA ILE PRZEWIDUJĄ PRZEPISY. I TUTAJ ZACZYNA SIĘ DOPIERO CAŁY PROBLEM. GDY MAMY MECHANICZNĄ WENTYLACJĘ WYWIEWNO - NAWIEWNĄ TO MOŻEMY ZAMONTOWAĆ OKNA BARDZO SZCZELNE. JEŚLI POSIADAMY WENTYLACJĘ GRAWITACYJNĄ MOŻEMY ZAMONTOWAĆ NAWIEWNIKI POWIETRZA W INNYM MIEJSCU NIŻ OKNO. TAK JEST PRZEWIDZIANE, ALE ...

ALE JEŻELI NASZ BUDYNEK JEST WYPOSAŻONY TYLKO W WENT. GRAWITACYJNĄ TO WYMIENIAJĄC OKNA KONIECZNIE MUSIMY ZADBAĆ O TO ABY PRZEPUSZCZAŁY WŁAŚCIWE ILOŚCI POWIETRZA. W TYM MOMENCIE WCALE NIE MUSIMY STOSOWAĆ ŻADNYCH NAWIEWNIKÓW. WYSTARCZĄ OKNA O ODPOWIEDNIEJ SZCZELNOŚCI.

NIE RÓB DRAMATU Z TEGO CO JA PISZĘ, GDYŻ STARAM SIĘ PRZEDSTAWIĆ SYTUACJĘ ZGODNĄ Z WYMOGAMI POLSKICH PRZEPISÓW.

POZDEAWIAM.

On 2002-12-19 09:46, JoteR wrote:

FRANKAI

JEŚLI CHODZI O OBOWIĄZEK STOSOWANIA NAWIEWNIKA W KAŻDYM OKNIE TO TAKIEGO NIE MA, ALE ....

OKNO MUSI CHARAKTERYZOWAĆ SIĘ ODPOWIEDNIĄ SZCZELNOŚCIA, TZN. WPUSZCZAĆ TYLE POWIETRZA ILE PRZEWIDUJĄ PRZEPISY. I TUTAJ ZACZYNA SIĘ DOPIERO CAŁY PROBLEM. GDY MAMY MECHANICZNĄ WENTYLACJĘ WYWIEWNO - NAWIEWNĄ TO MOŻEMY ZAMONTOWAĆ OKNA BARDZO SZCZELNE. JEŚLI POSIADAMY WENTYLACJĘ GRAWITACYJNĄ MOŻEMY ZAMONTOWAĆ NAWIEWNIKI POWIETRZA W INNYM MIEJSCU NIŻ OKNO. TAK JEST PRZEWIDZIANE, ALE ...

jesli tak by bylo okna zamiast wspolczynnika przenikania ciepla mialyby wspolczynnik "bezszczelnosci" :smile:

okna maja byc szczelne i kropka i technologia nie ma nic wspolnego z wentylacja. Jesli ktos o niej nie pomyslal albo ma stary dom to zupelnie inna sprawa. Wymiana powietrza i jego cyrkulacja przede wszystkim musi byc a jak to zapewnisz ? - twoja sprawa - mozesz np wyjac uszczelki z okien bo sa za szczelne.