Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewniki w zimie - jakie doświadczenia

am

Recommended Posts

mamy więc pełną władzę nad oknem ? bo możemy otworzyć lub zamknąć ? ale nie jest to pełna władza bo nie możemy raz mieć współczynnik K taki a za chwilę inny .. co z innymi parametrami ...

do automatyka ... nad wszystkimi swoimi układami masz pełną kontrolę ? co więcej skoro coś jest automatem czy układem samoczynnym to po co ręczne sterowanie ...

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W konkretnym przypadku nawiewników, to co mi się na bieżąco nasunęło do głowy:

- przy silnych mrozach i dużym wietrze ludzie na tym forum piszą coś o zaklejaniu taśmą, żeby mrożne powietrze nie wiało.

- do jakichś celów, chwilowo, mogę potrzebować dużej wilgotności powietrza, ot, choćby w przypadku niektórych chorób - włączę nawilżacz, a tu mi nawiewnik otworzy się na full i wszystko wywieje. I co - znowu taśma klejąca?

Czy po to kupuję nowoczesne urządzenie, żeby go taśmą zaklejać?? W dzisiejszych czasach takie metody??

Czy wyłącznik awaryjny do nawiewnika, taki, żeby ten raz czy dwa w roku móc po prostu go zamknąć, zamiast szukać po domu taśmy klejącej itp. sprzętu, naprawdę jest tak kłopotliwy w implementacji?

Do aeroco: No właśnie jestem lekarzem iw niektórych schorzeniach górnych dróg oddechowych zbyt suche powietrze jest nie wskazane. W jakich wartościach wilgotności powietrza możliwy jest zakres pracy/regulacji waszych nawiewników.

PS zarestrujcie się jako Aeroco, będzie przyjemniej się nam rozmawiało. Nie wątpię, że jest duża zapotrzebowanie na Waszą wiedzę.

Pamiętając, że zarejstrowanych na forum jest jakieś 3000 waszych potencjalnych klietów :smile: i fachowe informacje zostaną z pewnością docenione :grin:

No, ciekawe, ciekawe co w tym wątku się pojawiło. Zawędrowałam na stronę Aereco z pół roku temu, powiem więcej poczułam się przekonana i zakupiłam nawiewniki. W tym przekonywaniu większy był zresztą udział Forumowiczów i forumowych dyskusji. Dom jest jeszcze w budowie, więc chwilowo bezpośrednich doświadczeń brak. Natomiast mam opinie kilku znajomych, którzy naprawdę zauważyli wyraźną poprawę "atmosfery" w domu. Zgadzam się absolutnie z sugestią, że wentylacja a raczej szeroko rozumiana "wymiana powietrza" powinna być objęta projektem. Decyzję, gdzie powinnam nawiewniki umieścić pomógł mi podjąć dobry człowiek z firmy sprzedającej okna. Oczywiście zweryfikowałam to jeszcze w dwóch innych i się mniej więcej zgodziło. Jeśli się jednak ta koncepcja nie sprawdzi, to chyba wybiorę się na tę dobrą kawę do W-wy...

Anonimowy - przecież pisałem - automatyka działa bardzo dobrze w większości sytuacji. Powiedzmy 90% układów ma sterowanie ręczne i automatyczne, 9% nie ma pełnej automatyki ze względów technologicznych lub braku opłacalności jej wykonania, a tylko 1% układów ma zabronione jedno z nich. Częściej zabrania się "ręki" dla uniknięcia pomyłki operatora. Zamknięcie nawiewnika w nietypowej sytuacji nie spowoduje żadnej katastrofy, więc ...

Do Aereco - skoro tylu z nasz domaga się możliwości zamknięcia, więc jak to jest z nosem i tabakierą? Są też baterie (krany) z ogranicznikiem temperatury wylotowej. Użytkownik jednak ma możliwość naciśnięcia specjalnego przycisku, by ... "móc się poparzyć" :smile:

Kochani- nie miejcie pretensji do aereco że nawiewników nie można zamknąć. Polska norma PN83-03430 wraz ze zmianą Az3 z 2000 r mówi: "...Strumień objętości powietrza przepływającego przez nawiewnik, którego element dławiący znajduje sie w pozycji maksymalnego zamknięcia, powinien zawierac się w granicach od 20%do 30% strumienia przy jego całkowitym otwarciu...". Może ci co to wymyślili powinni być adresatami uwag ?

:grin: czyli dawać przepływ od 0,5 do 1,0 m3/hmdPa2/3.

Czyli [przy zamkniętym nawiewniku] zachowywać się tak jak wymaga tego norma na infiltrację powietrza okien stosowanych w pomieszczeniach z wentylacją grawitacyjną. Okna tak zwane rozszczelnione.

Wracamy do początku dyskusji.

Jest poniedziałek to mamy dużo czasu.

prawda jest taka jaka jest, ale okno mimo wszystko nie powinno służyć w celu doprowadzania powietrza. wyjątek stanowi okresowe wietrzenie poprzez otwarcie okien. do tego celu są nawiewniki, a jakie to kwestia wyboru. ponadto chciałem zwrócic się do forumowiczów ze sprostowaniem. wspólczynnik U dla okien jest okreslany jako dla przegrody a przepływające powietrze nie ma wpływu na jego wielkość. przykład: Aprobaty Techniczne ITB nie rozgraniczają termoizolacyjności w zależności od wielkości infiltracji powietrza.

Anonimowy - podałeś pierwszy na prawdę sensowny powód dlaczego Aereco nas nie słucha :wink: Ciekawe czemu Aereco nie wspomniało o tym. Co do pytania ustawodawcy, to to nie ma sensu - po pierwsze nie odpowiedzą, po drugie co mądrego mogliby powiedzieć, po trzecie głupotą jest, że zmusza się producenta do czegoś, a z drugiej strony 90% okien nie spełnia wymogu przepisu o infiltracji. Dlaczego wypowiadasz się anonimowo? Przy kolejnych dyskusjach warto wiedzieć co pisałeś wcześniej.

ok, postaram się odpowiadać na pytania nowe i starsze ...

- staramy się słuchać uwag wszystkich klientów :smile: a co do możliwości zamykania to właśnie jest to takie spełnienie życzeń (co prawda tych wymagań normowych) bo np nasze nawiewniki we Francji nie mają żadnej czarnej klapki z lewej strony i francuzi w ogóle się do nich nie dotykają :wink:i nie mogą ich nawet przymknąć tak jak naszych ...

tak więc kto wie, jeśli zmienią się przepisy to pewnie można myśleć o klapkach bardziej szczelnych ... choć osobiście uważam, ze lepiej nie zamykać na stałe ... bo będzie tak jak w mieszkanich wyposażonych w okna z możliwością rozszczelnienia ... zapewniam Was, ze widzieliśmy całą masę zagrzybionych pomieszczeń mimo rozszczelnionych okien...

- zakres pracy nawiewników 30 % do 70% to znaczy przy 30%HR będzie minimalnie otwarty przy 70% maksymalnie - z praktyki wychodzi, że wilgotność powietrza w pomieszczeniach stabilizuje się na ok 50% HR .. przy czym pamiętajcie, że jest to sytuacja dynamiczna ...

pozdrowienia

raf

aereco

I to rozumiem. Rozszczelnienie nie wystarcza dlatego wstawiam nawiewniki i - jak już pisałem - nie po to by je zamykać :razz:

Aereco_rf - czy czytałeś w Dzienniku Alicjanki o jej problemie? Jeżeli tak, to może opiszesz nam co mogło być powodem jej problemów. Jeżeli chcesz się skontaktować z nią, to masz kilka możliwość: ma ujawniony e-mail, napisać na "Prywatne Wiadomości", możesz dopisać się do wątku "Komentarz do dziennika Alicjanki", lub pisać tu zaczynając "Alicjanka". Starzy bywalcy wiedzą jak się "znaleźć". Co do Forum, to oczywiście tam wpadnę, ale tu jest już dużo zasiedziałych Internautów, więc też warto śledzić parę wątków.

Mała dygresja - wszedł tu sobie producent i udziela kulturalnych wypowiedzi. Mi to się podoba i tego oczekiwałem od dawna. Nie cierpię wpychania się niektórych firm do różnych wątków - takie coś należy tępić. Fachowe rady to co innego. Mam nadzieję, że w ten czy inny sposób tak zostanie.

Frankai > Dziennik spróbuję odnaleźć, mam nadzieję, ze się uda bo do Forum muratora nie jestem zbyt przyzwyczajony :smile: jeśli znajdę jakiś punkt zaczepienia w jej wypowiedziach to dam znać co i jak , jeśli nie to mamy kilku inżynierów a w końcu wynalazki takie jak fax i telefon też istnieją :smile:

nasze forum jest w wielkich powijakach ale zaraz uruchomimy tam dział do tej pory nie przewidziany tzn Użytkownicy o produktach aereco czyli z doświadczenia praktycznego :smile:

pozdrowienia

raf

aereco

poczytałem dziennik Alicjanki :smile: czyta się nieźle a pasaż o wentylacji (i ile dostaniemy prawa autorskie) chętnie wykorzystamy w naszych Higrowiadomościach, Alicjance przybędzie 4000 czytelników :wink:

jest już późno i może nie zadam wszystkich pytań, ale te które przychodzą mi do głowy jako pierwsze :

- jaka jest wielkość pokoju z wykuszami ? czy pod oknami z nawiewnikami znajdują się kaloryfery ? czy w tym samym pokoju jest kominek ? czy z otwartą komorą spalania ? czy drzwi do łazienki są podcięte lub z kratką ? czy w łazience jest terma lub inny podgrzewacz wody ?

jak widzicie już na dzień dobry jest sporo pytań a inżynier zada pewnie ich jeszcze więcej ...

niestety wentylacja jest taką delikatną sprawą o bardzo zmiennych humorach w zależności od tego co się dzieje na zewnątrz i wewnątrz budynku ... a my staramy się nad tym zapanować

myślę że przydałoby się rzucić okiem na plan Alicjanki - plan ze wszystkimi zmianami (standardowe plany Muratora znamy prawie wszystkie) jutro spróbujemy się skontaktować ...

i jeszcze jedna rzecz - ktoś wypowiedział się, że dobrze by było żeby okniarze zaproponowali rozwiązanie gdzie umieścić nawiewniki ..... nie wierzę, ze uda się to kiedykolwiek zrobić poprawnie ... pracujemy nad oprogramowaniem do doboru rozmieszczenia nawiewników (pierwsza próba to kalkulator wentylacji na naszej www) ale niechęć standardowego dealera okien do zwiększonego wysiłku, który może zaowocować jedynie strachem klienta, że w przypadku "właśnie tych" okien musi zapłacić więcej raczej kieruje nasz firmowy wysiłek na pracę z projektantami i architektami ...

pozdrowienia

raf

aereco

Witam Raf,

Odpowadam po kolei na pytania:

1. Wielkość pokoju z wykuszami to około 46m2 łącznie z jadalnią i kuchnią. To pomieszczenie jest jednak również otwarte na hol i korytarz do sypialni, czyli dodatkowe 24m2. W całej tej przestrzeni jest ogrzewanie podłogowe (wodne) - czyli nigdzie nie ma kaloryferów. Rzut mojego domu można znaleźć na stronie http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=76 . Jedyna fizyczna zmiana w naszym domu w stosunku do tego projektu, to brak drzwi oddzielających korytarz do sypialni od holu. Nawiewniki są cztery, po dwa w każdym wykuszu.

2. W pokoju jest kominek (wkład Spartherm), który pobiera powietrze do spalania z pokoju (nie mam wykonanego doprowadenia powietrza do kominka z zewnątrz). W kominku jednak pali się nie codziennie, jeśli tak, to wieczorem w dni powszednie i od wczesnego popołudnia w soboty i/lub niedziele.

3. Drzwi do łazienki mają wycięte tuleje (sztuk 3 lub 4, nie pamiętam)

4. W łazience nie ma żadnej termy i nic takiego. Woda podgrzewana jest w pomieszczeniu gospodarczym (znajdź na rzucie domu) przez piec i trzymana jest w zasobniku w tymże pomieszczeniu gosp.

5. W domu jest dość dużo miejsc, przez które nawiewa powietrze: w spiżarni jest dziura wycięta przez ścianę zewnętrzną, w pomieszczeniu gosp. również (ta jest tuż przy podłodze). Kominki wentylacyjne znajdują się: nad kominkiem w salonie, nad okapem kuchennym, w pomieszczeniu gosp., w holu, w obu łazienkach po jednej i w naszej garderobie jedna.

Nasz problem to silny ciąg zimnego powietrza z nawiewników, do pomieszczenia. Powoduje to wiecznie niższą temperaturę w okolicy wykuszów, średnio o 2 stopnie. A z temperaturą w domu nie szalejemy - nigdy nie przekracza 21 stopni. Z reguły w otwartej przestrzeni jest od 17,5 stopnia w pobliżu wykuszy do 21 stopni w korytarzu. W tej chwili dwa nawiewniki w jadalni są poprostu zaklejone taśmą, a dwa po przeciwnej stronie są zamknięte systemowo.

Pozdrawiam serdecznie,

Alicjanka

Dodam jeszcze, że bardzo mi się podoba odpowiedzialna postawa Państwa firmy i to, że włączył się Pan w tą dyskusję.

Aereco_rf - myślałem, że pójdzie do Wrocławia, ale to nie istotne. Nie musi być jak najszybciej, ale jak będzie w 2 tygodnie, to osobiście jeszcze przekażę stolarzowi. W okolicach kwietnia zaczną powstawać okna, więc to jest dla mnie termin ostateczny.

Oto o czym jeszcze zapomniałem powiedzieć na targach:

Ocieplenie pójdzie (jeszcze go nie ma) po połaci dachowej. Przypuszczalnie strop między poddaszem użytkowym a stryszkiem będzie składał się z desek nabitych na jętki. Planowane są 2 wejścia - w garderobie i od strony mniejszej sypialni z drugiej strony domu. Wejścia te najprawdopodobniej nie będą zamykane żadną klapą, a jeżeli tak to dopuszczam zrobienie szpar między deskami stropu. Stryszek będzie podzielony na 3 (ew. 2 części) przegrodami z desek - dopuszczalne zrobienie szpar wentylacyjnych.

Dzięki i pozdrawiam