Gość 19.02.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Instalacja (o ile pamiętam):Drewniane - zwykle wycina/wierci dziuryPlastik itd. - zwykle wycina kawałek uszczelkiPoszukajcie/spytajcie w firmie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aereco_rf 19.02.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 anonimowy > hmm 1.) czy mogę poprosić o nazwy tych sympatycznych firm które nie potrafiły Cię obsłużyć ? właśnie czyścimy nasze kontakty z dystrybutorami więc będzie kolejny temat do dyskusji ... 2.) piszesz, że wysłali Ci za pobraniem - czyli w Opolu też nie znalazłeś tych listw ręcznych ? 3.) jeśli to te listwy o których myślę, to montuje się je tak jak nasze czyli musisz zrobić otwory w ramie (drewno) lub w przylgach (plastik) przy okazji Pozdrowienia dla p. Janusza z Flopa ! Może jednak zdecyduje się Pan na zaprezentowanie firmy na FORUM WENTYLACJA 2003 ? jeszcze można zgłosić udział dla wszystkich zainteresowanych wentylacją informacja : dwudniowe spotkanie FW2003 odbędzie się w Warszawie 13 i 14 marca będzie tam również kącik porad eksperckich gdzie można przyjść ze swoim planem i uzyskać darmową poradę ... a będą też stoiska kominiarzy, sanepidu, strażaków ... tak więc wszystko w jednym miejscu więcej info na http://www.forumwentylacja.pl mam nadzieję, że czytelnicy forum i murator nie obraża się za tą małą reklamkę ale wiem, że w Muratorze też mają się ukazać informacje na ten temat więc .... pozdrowienia raf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aereco_rf 19.02.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 aa i jeszcze jedno jutro mecz wisła-lazio siedzimy sobie w fotelu oglądając spotkanie gdy nagle wydaje sie nam, że powietrze robi się dość ciężkie, nie dziwne wciąż remis .. jednak lecimy na stryszek wykopać higrometr, wracamy na dół, wciąż remis, robimy pomiary, wciąż remis, jeeest - wilgotność wzrosła lecimy do okna regulować listwę wracamy a tu jeden zero dla Wisełki .... myślę, że warto zapłacic trochę więcej za automat tym bardziej, że do ceny listwy należy doliczyć cenę higrometru sorry ... nie mogłem się oprzeć pozdrowienia raf przy okazji obstawiam 3 : 1 dla Wisły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Aereco - pominę dość bezczelne sugestie i niepoważne uwagi co do strychu - pewnie jesteś na prowizji więc mogę zrozumieć twe frustracje z powodu istnienia lepiej zorganizowanej konkurencji. Jednak twoje wypowiedzi utwierdzają mnie w przeświadczeniu, że dobrze zrobilem nie korzystająć z usług waszej firmy - o przepraszam, tu bym skłamał - pozwoliłem sobie obdarować się waszym kalendarzem na tegorocznej Budmie.Co do wspomnianych firm to jedna z nich to Odnowa (wiem, wiem - to niby producent okien, ale powinien chyba potrafić odpowiedzieć na kilka prostych pytań i skierować do właściwej osoby, tym bardziej, że pierwszy kontakt z nimi nawiązałem na lokalnych targach i umówiłem się na rozmowę), drugiej już nie pamiętam - minęło ponad pół roku.Życzę (do wyboru):a) nadal pełni samozadowolenia lubb) zmiany stosunku do klientów (począwszy od potencjalnych)Tak czy owak, miłego oglądania wszystkich gier. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.02.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 najtańsze nawiewniki [w zasadzie są to elementy przewietrzające] instalowane we wrębach ościeżnic [pomiędzy ramą skrzydła a ramą ościeżnicy] to tak zwane REGEL-air lub VENTUS. Jest to taka mała "szufladka" z klapką i dodatkowo wycina się kawałek uszczelki tej co jest i wstawia uszczelkę płaską w to miejsce po wyciętej uszczelce. Mają to VEKA, ALUPLAST, SCHUCO - jest za grosze i jest bardzo skuteczne. ma też wyniki badań. Na jedno okno dwuskrzydłowe zakłada się dwa takie urządzonka. AERECO higrosterowalne nie działa w warunkach jak jest sucho w mieszkaniu - nie każdy o tym wie - Jak okna są bardzo szczelne to nawet z tymi nawiewnikami nie działają [przy suchym powietrzu zamykają się - i dlatego m.in. nie powinny być zupełnie szczelne - poprzednio była w tym temacie burzliwa dyskusja - i znam przypadek, że piecyk gazowy zaczął źle działać, skutki na szczęście nie były groźne. O tym się nie informuje. Są jeszcze nawiewniki VENTAIR firmy BREVIS z Krakowa co mają kompleksowe badania na wodę, powietrze i na przepływy. Polecam je [ale to już prywatnie]. Jeszcze uwaga - kupowanie nawiewników za 20 zł [są to dziury wstawiane w ramy] mija się z celem bo takie "coś" brudzi się szybko, potrafi gwizdać i przepuszczać wodę. Jak kupujecie jakiekolwiek nawiewniki to żądajcie badań. Pozdrawiam z przy okna bez nawiewników ale uchylonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Pchelek:Skąd ten znak równości pomiędzy 20zł a "dziura w ramie"?To, że tobie nie udało się spotkać porządnej listwy wentylacyjnej/nawiewnika w podobnej cenie, to nie znaczy że takowej nie ma. Trochę chęci (i czasu niestety) trzeba czasami poświęcić.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aereco_rf 20.02.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Anonimowy > które uwagi uważasz za beszczelne ? te o stryszku ? kurcze, ja, gdybym miał stryszek, to właśnie tam trzymałbym różne urządzenia np. higrometr co do Odnowy to masz rację - nie obsłużyli Cię najlepiej ... sprawdziliśmy, przykro mi ale tego już nie zmienimy ... za to w przyszłym tygodniu będę bardziej szczegołowe informacje jak kontaktować się z producentami okien lub ekipami monterskimi .. co do frustracji ... raczej frustruje mnie łamanie prawa a nie konkurencja ... czy widziałeś Aprobatę Techniczną na listwy które kupiłeś ? nie ... mimo, że firma podaje jej numer - wiem, że badania się zakończyły, że OK ale aprobata nie została opublikowana więc w świetle przepisów budowlanych jeszcze jej nie ma .... to jest frustrujące - podejście w naszym kraju do przepisów ... ale to chyba temat na inny wątek pozdrowienia raf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aereco_rf 20.02.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 pchelek > wiesz przecież że nasze nawiewniki nie zamykają się do końca ... jak masz jakieś przykłady (piecyk) to proszę konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.02.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 do spalania gazu trzeba znacznie więcej tlenu niż przepuszcza zamknięty nawiewnik [bo jest sucho w mieszkaniu - i jest zamknięty.]. Ten przypadek znam z telefonu do mnie. Tam gdzie spala się gaz [kuchnie] powinny być montowane nawiewniki mechaniczne ale nie higrosterowalne [jest nawet taki przepis] Ten anonimowy ciska się bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Pchelek:Dzięki za kulturalną i merytoryczną dyskusję. Na takie właśnie uwagi czekają ci, którzy szukają opinii popartych doświadczeniem.Jeżeli ktoś ma inne zdanie i doświadczenia (jak w pewnym zakresie okazuje się poparte przez aereco), no to "się ciska".Górą jedyna słuszność i wszystkowiedzący. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Przepraszam pozostałych za powyższe dygresje na tym forum. Dyskusje towarzyskie nie będą już przeze mnie kontynuowane. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 20.02.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 No dobra, z kim można na temat nawiewników rozmawiać w Krakowie. Konkretnie, nie lubie byc zbywana P.S Jak nie chcecie reklamować firm, to bardzo proszę o info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aereco_rf 20.02.2003 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 pchelek > przepis mówi o dostarczaniu odpowiedniej ilości powietrza a nie o zakazie stosowania takich czy innych nawiewników - jako firma zalecamy stosowanie nawiewników o stałym przepływie powietrza w pomieszczeniach z urządzeniami gazowymi możesz sprawdzić to w naszym kalkulatorze wentylacji na naszej stronie ... pytamy jakie urządzenia są zamontowane w kuchni, łazience i toalecie ... pozdrowienia raf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aereco_rf 20.02.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 majka > prosę o kontakt na maila, który jest w stopce wiadomościpozdrowieniaraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 20.02.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Majka w Krakowie masz firmę BREVIS co ma nawiewniki VENTAIR - wszechstronnie sprawdzone. Popieraj krakusów - to dobrzy i solidni ludzie. Znajdziesz ich na http://www.brewis.pl albo http://www.brevis.pl a na pewno wejdziesz do nich przez stronę http://www.oknonet.pl - tam są linki do producentów [okien, szyb, okuć, NAWIEWNIKÓW i tysiąca innych stolarskich wyrobów. Co do nawiewników - powinny mieć wyniki badań szczelności na przenikanie wody opadowej [czy nie ciekną deszczem] - jak na razie takie badania ma właśnie VENTAIR [w oknach z drewna, PVC i z aluminium] PLASTMO JUNIOR 9000 [w oknach z PVC] i RENSON [w oknach z aluminium] i nikt poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 20.02.2003 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Hm ciekawe. Jestem po pomiarach okien dokonanych przez firmę mającą w swojej ofercie nawiewniki aereco. Standardowo poprosiłem o montaż nawiewników. Osoba wykonująca pomiary powiedziała co nastepuje: (cytat podobny ) "Mieszkam w nowym domu od 6 miesiecy. Mam nasze okna z nawiewnikami higrosterowalnymi. Niestety nie jestem zadowolony. Mam w domu higrometr - średnia wilgotność w pomieszczeniach to 20-30%, w łazienkach po kąpieli wiecej. Nawiewniki nie działają w stopniu wystarczającym - proponuję panu zwykłe mechaniczne" Nie wiem jak to interpretować Póki co dalej zakładam, że zamontuję higrosterowalne ,ale... Może z tym poziomem wilgotności, to jest tak: Przyzwyczajeni do małych blokowych mieszkań o małej kubaturze (np. 36m2 powierzchni 2,5m wysokości, 4 osoby) zakładamy, że tak samo wilgotno bedzie w domku. A tu nagle okazuje się, że otwarta przestrzeń 150m2 przy wysokości 2,7m daje taką kubaturę, że te cztery osoby nie są w stanie doprowadzić do takiej kondensacji pary, która byłaby groźna. Nie wiem - to tylko hipoteza. Czy ktoś z doświadczonych (zamieszkujących własne domy) forumowiczów mógłby coś napisać. Może ktoś jeszcze ma higrometr i sprawdza rzeczywistą wilgotność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal2 21.02.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 witam a moze ktos mi poradzi gdzie w Opolu moglbym sie fachowo poradzic w sprawie nawiewnikow? i liczyc na to ze rownie fachowo zamontuje ?rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts