Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firma Natura - Ostrzegam

Recommended Posts

Ostrzegam przed nierzetelną firmą Natura produkującą okna i drzwi.

10 lipca zamówiłem w tej firmie drzwi zewnętrzne (cena 6500zł) wpłacając zaliczkę, od sprzedawcy otrzymałem informację że drzwi będą za 6 tygodni.

Po 6 tygodniach otrzymałem informację że drzwi nie weszły jeszcze do produkcji.

Drzwi ostatecznie pojawiły się po 8 tygodniach (sukces) ale niestety po ich zamontowaniu okazało się że: są wypaczone góra-dół, drzwi są za duże w stosunku do ościeżnicy i się nie zamykają, stwierdziliśmy też liczne obtarcia i zarysowania.

Drzwi zdemontowano i zabrano do fabryki informując nas że po 3 tygodniach otrzymamy nowe.

Po 2 tygodniach oczekiwania w odpowiedzi na mój telefon otrzymałem informację że drzwi będą za 3 tygodnie.

Po pisemnej interwencji w fabryce i małej aferze w punkcie sprzedaży fabryka wyznaczyła sobie ostateczny termin realizacji reklamacji na 30 września 2005.

W dniu wczorajszym poinformowano mnie całkiem przypadkowo że drzwi nie są jeszcze gotowe. W dniu dzisiejszym podjąłem decyzje o skierowaniu sprawy do sądu celem uzyskania od nierzetelnej Natury zwrotu zaliczki 1800zł wraz z ustawowymi odsetkami karnymi.

Całą sprawę opisuję po to aby osoby które zastanawiają się nad zakupem drzwi lub okien zapoznały się z działaniami tej firmy i wzięły pod uwagę jej praktyki wobec klientów.

Oczywiście standardem obsługowym w firmie Natura jest nie odbieranie telefonów i unikanie odpowiedzi na pytania klientów.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i mam nadzieję że ominą ich tego typu przygody.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nawet najlepszym się zdarza.

A może jakieś zdjęcie?

Ja ma okna, drzwi wejściowe, parapety wewnętrzne i parapety zewnętrze (już zamówione) tej firmy i generalnie nie mam zastrzeżeń.

Pozdrawiam

PS.

Moi znajomi procesowali się taż z Gebauerem - a jak piszą fachowcy na Forum to elita wśród drewnianych okien.

Nawet najlepszym się zdarza.

A może jakieś zdjęcie?

Ja ma okna, drzwi wejściowe, parapety wewnętrzne i parapety zewnętrze (już zamówione) tej firmy i generalnie nie mam zastrzeżeń.

Pozdrawiam

PS.

Moi znajomi procesowali się taż z Gebauerem - a jak piszą fachowcy na Forum to elita wśród drewnianych okien.

OK rozumiem że się zdarza ale można by tak frontem do klienta.

Osobiście nie jestem przyzwyczajony do obsługi w stylu "Leję na Pana"

Ja też nie. Ale jak w składzie z dachami pan mnie olał bo chciałem dach z wykonawstwem a on mógł mi sprzedać tylko materiał - to się wyleczyłem. A ja go pytałem o namiary na jakiegoś wykonawcę, jakiegokolwiek - nic, miał mnie w du...e i przy okazji jadł obiad. No i całe przedsięwzięcie było na ok. 50 tys. zł i firma podobno porządna.

No comment.

Pozdrawiam

no...

to jest to

Ja z kolei po zamontowaniu okien wrocilem sie do jednego punktu z oknami bo mieli takze fajne drzwi wew. A tu pusto i kartka " wszystkie osoby poszkodowane przez......

wiec poszedlem gdzie indziej i mila pani zarzyczyla sobie wplaty 30% , a jak drzwi przyjda to przed montazem reszte............. :o

i niby nie rozumiala w czym problem

Moi znajomi procesowali się taż z Gebauerem - a jak piszą fachowcy na Forum to elita wśród drewnianych okien

A to ciekawe...ostatnio moja znajoma też reklamowała Gebauera...interweniowała sama pani prezes...mówiła, że takie rzeczy prawie wcale się nie zdarzają i ona powiedziała, że z tego powodu nie mają nawet działu ds. reklamacji...ale jak widać...kropla drąży skałę :-)

• 2 weeks później...

Dołączam się do ostrzeżenia przed firmą Natura.

Z oknami i drzwiami było wszystko ok,ale kiedy zachciało mi się parapetów drewnianych to zaczęła się kilkumiesięczna walka.

Jakość obsługi klienta bardzo spadła.

Potwierdza to też mój sąsiad,któremu zachciało się drzwi z tej firmy.

Gdybym wiedziała,że będą miała takie problemy z parapetami,to nie brałabym od nich okien.

Bo chociaż pan z Natury twierdzi inaczej,to jakby nie patrzeć okna i parapety mają ze sobą związek. ;)

Cholera to z tego wynika, że ja miałem chyba farta.

Okna, parapety, drzwi, parapety zewn. - wszystko z Natury - i nie mam do nich większych zastrzeżeń. Na parapety wew. czekałem 4 tyg. ale tak mi powiedzialno przed zakupem i tyle to trwało.

Zamawiane w salonie na Bartyckiej w W-wie

Pozdrawiam

A kiedy to było?

Ja też na Bartyckiej.

pzdr

Dołączam się do ostrzeżenia przed firmą Natura.

Z oknami i drzwiami było wszystko ok,ale kiedy zachciało mi się parapetów drewnianych to zaczęła się kilkumiesięczna walka.

Jakość obsługi klienta bardzo spadła.

Potwierdza to też mój sąsiad,któremu zachciało się drzwi z tej firmy.

Gdybym wiedziała,że będą miała takie problemy z parapetami,to nie brałabym od nich okien.

Bo chociaż pan z Natury twierdzi inaczej,to jakby nie patrzeć okna i parapety mają ze sobą związek. ;)

My ostatecznie dogadaliśmy się z firmą Natura.

Po postawieniu sprawy na ostrzu noża wreszcie raczono zadzwonić do nas z fabryki.

Zaproponowano żebyśmy ocenili poprawione drzwi i zaproponowali ile chcemy za nie zapłacić.

Ponieważ nie wszystkie usterki usunięto (kilka małych zadrapań) zaproponowaliśmy firmie 50% rabatu z zachowaniem 2 letniej gwarancji.

Panowie z Natury po pewnych próbach przekonywannia nas do siebie przystali na naszą propozycję.

I tak w piątek będę miał drzwi Natury za połowę ceny.

Zobaczymy co dalej.

Pożyjemy,zobaczymy. :lol:

Życzę Ci jak najlepiej,ale mi panowie z Natury też różne rzeczy obiecywali. :wink:

A z fabryką miałam hotline.I nic to nie dało.

Poza rachunkiem za telefon.

Dlatego bądź czujny! :)

No nie taka sytuacja całkowicie odpada.

Drzwi juz stoją, montaż w piątek.

Jak nie to pogadamy inaczej.

Pożyjemy,zobaczymy. :lol:

Życzę Ci jak najlepiej,ale mi panowie z Natury też różne rzeczy obiecywali. :wink:

A z fabryką miałam hotline.I nic to nie dało.

Poza rachunkiem za telefon.

Dlatego bądź czujny! :)

No nie taka sytuacja całkowicie odpada.

Drzwi juz stoją, montaż w piątek.

Jak nie to pogadamy inaczej.

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/Misiek.gif

:wink: :lol:

• 1 month później...
  • 2 months później...

A moja przygoda ma ciąg dalszy.Dobre przygody się tak szybko nie kończą. ;)

Teraz drzwi wejściowe.Sosnowe,które się pięknie wyginają w łuk przy ościeżnicy i robi się szpara.U nas zamek od strony wewnętrznej jest oblodzony, u sąsiada klamka w domu jest cała w lodzie. :lol: Sąsiad,także klient Natury, miał już 2 razy wymieniane drzwi,a przecież wcześniej takich mrozów nie było.Teraz przymierza się do kolejnej wymiany i pójdą jeszcze drzwi balkonowe.On ma wszystko z sosny,okna także.W związku z tym drzwi balkonowe wygięły się w łuk i w pokoju jest dużo lodu. :lol:

Jak sobie pomyślę,że znowu mam się z nimi kontaktować,to ...

ps.Pieniędzy do dzisiaj nie otrzymałam.

Z takim chamstwem nie spotkałam się podczas całej budowy.A jak to na budowie,przewinęło się trochę narodu.

:lol:

• 3 weeks później...