Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocioł gazowy c.o. do starej instalacji ?

darek63

Recommended Posts

Witam i proszę rady.

Mamy ostatni rok odpisów ulgi budowlanej i mam zamiar wymienić kocioł gazowy c.o. na nowy. Stary to 11-letni dość prosty i korodujący stalowy kocioł (firmy Nietupski-KADAM 30 KW). Posiadam tradycyjną (starą) instalację c.o. tj. rury stalowe fi 3/4-1/2 cala + grzejniki żeliwne (18 punktów x średnio 10-żeberek), instalacja otwarta ze zbiornikiem wyrównawczo-przelewowym na strychu. Dom ma 4 kondygnacje - kocioł stoi w kotłowni w piwnicy obok pieca na opał stały. Powierzchnia: 2 kondygnacje mieszkalne po 80 m2 i strych 80 m2 z grzejnikami, ale niezamieszkały i nie ogrzewany! Tak więc teraz ogrzewam 160 ale w przyszłości może 240 m2 ???!!!

I teraz najwazniejsze pytania:

1/ jakiej mocy kotła szukać , teraz mam 30 kW i jest przewymiarowany !

2/ jaki kocioł najlepiej kupić, aby nie zmieniać instalacji ? Stalowy czy żeliwny ? Jakiej firmy ? Nie szukam bajerów. Ważna jest trwałość, bezawaryjność, dość dobra sprawność.

3/ co lepiej: stojący żeliwny De Dietrich za 4.800 pln czy wiszący stalowy Viessman lub Valliant za ok. 2.800 pln.

4/ mam 2 pokoje niestety niedogrzewane do tej pory. Zbyt krótki parapet ograniczał ilość żeberek w stosunku do powierzchni pokoju. Czy można poprzez dobór innych grzejników zagwarantować większą ilość ciepła ?

Będę wdzięczny za porady, szczególnie od praktyków oraz za informacje gdzie "poczytać" (może jest specjalistyczme forum) aby wiedzieć wystarczająco dużo podejmowania trafnych decyzji.

Darek B.