witold bubnicki 30.09.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 http:// http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Posiadam działkę z wiazdem od strony południowej ,projekt Aps-30 wydaje mi się doskonały(salon od strony południowy-zachód-lustrzane odbicie).Zmiany jakie chciałbym wprowadzić są następujące: -likwidacja 3 lukarn -wydłużenie garażu o ok. 1m i zrównanie go z bryłą domu -bardzo proszę o opinie o projekcie pozdrawiam Witold .B [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witold bubnicki 30.09.2005 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 poprawka na link http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witold bubnicki 30.09.2005 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 jeszcze jedna poprawkahttp://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.10.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 http://www.archi-projekt.com.pl/ramka.php?i=projekty uwagi: - pokój naprzeciwko kotłowni i graniczący z garażem - kiepsko - łazienka jedna na 3 sypialnie - ile osób ma tam mieszkać? wydaje mi się, że ten dom jest źle rozplanowany, lepiej poszukać innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witold bubnicki 01.10.2005 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 serwus Majka!niestety jeżeli garaż będzie w bryle domu to przy 3pokojach +salon zawsze któryś z pokoi będzie przy garażu z tyłu garażu chciałbym zrobić mały gabinet i dlatego kotłownia jest tam gdzie jest(może zrobić kotłownię w częsciowym podpiwniczeniu)sprawa łazienki-moja rodzinka liczy 5 osób,mieszkamy w bloku 3pokoje z kuchnią 1łazienka i jakoś sobie radzimy(a trochę się jednak myjemy)myślę natomiast że dodatkowa toaleta byłaby bardzo wskazana-jeszcze raz zaznaczam że wjazd na działkę jest od południa-bardzo mało gotowych projektów-chodzi mi o domy parterowepozdrawiam witek.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.10.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Witold, jeżeli nie masz wymagań co do niewielkiego cienie koło kuchni i saloonu to zrobiłbym ten projekcik a' la' kroyena' tak: Bryła - wykliczyłbym podcieniony taras, z przerywanej linii zrobiłbym ścianę, koszt nawet pójdzie w dół bi nie potrzeba dodatkowego fundamentu pod ten uskok obrzynający kuchnię i saloon. Drzwi na zwykły taras (możesz go potem ocienić pergolą, a jak dodasz jeszcze daszek z przeźroczystego pleksi to będzieciem mieli dodatkowy pokój letni) ustawisz na ścianie np. przy stole jadalnym na wysokości obecnego półwyspu w kuchni. Kuchnia otwarta. Wierz mi tak moze być widziałem u przyjaciów otwartą kuchnięna taki duży saloon jest OK. Kominek na ścianęprzy narożniku/wypoczynku. Na takim wypoczynku się siedzi przy kominku, a nie przy stole. Miejsce po kominku będzie ajne pod choinę na Święta. Pawlacz 1,5 m2, jeżeli kupicie piec (zakłądam dostęp do gazu) z zamkniętą komorą spalania bęzie wystarczający na kotłownię i w lepszym strategicznie miejscu (bliżej kuchni i łazienki=mniej rurek). Dodatkowo zwalniasz 7,2 m2 na pokoik co przy rodzinie 5 osobowej jest kuszącą propozycją). Szafę ubraniówkę tą na hallu przenosisz na plecy obecnej ścianki kominka, cel umniejszenie powierzchni korytarza 5 m2 poprzez "obsunięcie w dół drzwi ukuśnie ustawionych, aż do narożnika ściany. Cel, nie wiem jeszcze jak, ale podejrzewam, że z drugiej ubraniówki możnaby wykroić mikro kabinę WC, jest blisko łazienki to i koszt może nie być zbyt wielki. Spiżarka 1,7 m2 obejdzie siębez okna, koszt będzie niższy, wentylacja wywiewna na dach, albo na strych. Komin w kotłowni jest pod nóż, jeżeli piec będzie w zmienionym pawlaczu 1,5 m2. Między pokojami 10,3 i 14,4 m2 przesunąłbym działówkę umniejszając 14,4 m2. Jeżeli pobalansujesz jeszcze ścianką między obecnym 10,3, a 7,2 to może wyść z 7,2 przestrzeńzbliżona do 10 m2. Co da bezwojenne pokoje, że ktoś ma najmniejszy i dzieje mu się niesprawiedliwość. Aha i skoro wjazd jest od południa to w saloonie musi być jeszcze jedno okno na widok na działkę. Tam gdzie teraz ściana. Reasumując tego fikołka, którego opisałem, jak sobie go wykreślisz, jeżeli macie dostęp do gazu to możecie wydziergać z tego projektu jeszcze kilkanascie m2 powierzchni użytkowej (7,2 + te na podcieniu powinno wyjść koło 11 m2) pod dachem. Lepiej je dopasować od rodziny 5 osobowej, a graciarnia. No cóż pozostaje właz w głebi korytarza przy wejściu do garażu na strych i wzmocnienie nieco więźby, jeżeli strop drewniany. Powodzenia w kombinowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witold bubnicki 03.10.2005 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 KROYENAdzięki za obszerny komentarz tyczący mojego projektu Aps-30,w wielu sprawach masz całkowitą słuszność:-kuchnia otwarta(ok.)-kominek na ścianę do narożnika(ok.)-spiżarka bez okna (ok)-dodatkowe okno w salonie (ok)-powiększenie salonu i likwidacja podcienia-do przemyślenianiestety nie mamy gazociągu więc chyba olej opałowy(mam złe doświadczenia z gazem w zbiornikach ,zwłaszcza zimą przy 30 stopniowymmroziekotłownię chyba zostawię niezmienioną zakładając ,że z tyłu powiększonego garażu będzie gabinet(weterynaryjny z osobnym wejściem) w kotłowni mogę sobie zrobić węzeł sanitarnypozdrawiam Witold .B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts