Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe i drewniana podłoga

piotr rybinski

Recommended Posts

Ryję po forum i szukam czegoś w temacie, bo też mnie interesuje, ale tu same stare wątki albo jakieś kosmicznie długie i wielowątkowe… Chyba że szukać nie umiem :p Ale do rzeczy. Szukam też drewna na ogrzewanie podłogowe (wodne). Trochę czytam, ale ze internet jest pełen śmieci to szukam kogoś z doświadczeniem w tej materii. Też słyszałem, że drewno to idealny izolator, ale w gruncie rzeczy z tego co widzę to chodzi o lite deski, a nie warstwowe. Parkieciarz polecał mi podłogi Bauwerk na podłogówkę – czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą?

Te długie wątki są najlepsze. "Drewno to doskonały izolator" - jak czytam takie rzeczy to tylko mogę się uśmiechnąć. Praw fizyki się nie zmieni- drewno na podłogówce nie powoduje "odcięcia" ogrzewania :) Nie wiem skąd wzięły się takie mity - chyba z niewiedzy.

Ryję po forum i szukam czegoś w temacie, bo też mnie interesuje, ale tu same stare wątki albo jakieś kosmicznie długie i wielowątkowe… Chyba że szukać nie umiem :p Ale do rzeczy. Szukam też drewna na ogrzewanie podłogowe (wodne). Trochę czytam, ale ze internet jest pełen śmieci to szukam kogoś z doświadczeniem w tej materii. Też słyszałem, że drewno to idealny izolator, ale w gruncie rzeczy z tego co widzę to chodzi o lite deski, a nie warstwowe. Parkieciarz polecał mi podłogi Bauwerk na podłogówkę – czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą?

kupuj drewno drewniane czyli z drewna, a od tego robionego z prózni (doskonały izolator) trzymaj się z daleka przy podlogach

no, na ściany to możesz takie "drewno próżniowe" dać - będzie idealny izolator i na styropianie zaoszczędzisz :lol:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
A co z tzw. oporem cieplnym? z tego co czytam, to różne są wartości dla desek - niektrzy producenci wręcz podkreślają że ich deski mają niższy opór itp. Ma to rzeczywiście takie duże znaczenie? Jakie to powinny być wartości?

A co ma być?, podłogówke sie projektuje pod rózne wykonczenia posadzki, oczywiscie ze opór ma znaczenie, ale nie jest to powód aby rezygnowac z drewna na podłogówce.

W praktyce wyglada to tak:

najpierw dokłądne obliczenia ozc,

na ich podstawie projekt podłogówki z uzględnieniem rodzaju wykonczenia posadzki.

• 2 years później...
W dzisiejszych czasach spokojnie połączysz ogrzewanie podłogowe z podłogą drewnianą. Polecam jak najcieńszy parkiet najlepiej dwuwarstwowy. My zainstalowaliśmy dwuwarstwówkę Bauwerk Parket - grubość 9,5 mm. I jesteśmy strasznie zadowoleni, podłoga zainstalowana prawie dwa lata temu. Super grzeje i tam gdzie jest ten parkiet jest fajnie, ciepło itd. W pokoju dziecięcym zainstalowana wykładzina na specjalnym podkładzie na ogrzewanie podłogowe i tu jesteśmy rozczarowani ( tam gdzie jest parkiet jest dużo przyjemniej i cieplej). Do wykończenia zostało nam jeszcze poddasze gdzie jest podłogówka i tam też idzie dwuwarstwowy Bauwerk 11 mm, wersja ekonomiczna :). Mam pytanie dotyczące oleju do parkietu my stosujemy olej Eco Oil na bazie wody bo ekologiczny, czy ktoś stosuje olej na bazie rozpuszczalnika ( trochę śmierdzi ) i podobno potrzeba trochę czasu aż się zapach i rozpuszczalnik ulotni ale jest podobno dużo lepszy szczególnie w przypadku zastosowania do drewna w łazience. Mamy małego dzieciaczka ( problemy z alergią ).