Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

********* muchy i komary ******

Recommended Posts

Rozwiązaliśmy ten problem przez zakupienie siatek do okien. Ramka z siatką, zakładana sprytnie od wewnętrz, ale po montażu będąca na zewnątrz. Co prawda żona nie może wtedy wychylić się z okna, by nam udzielić światłych wskazówek.

Z drugiej strony jak się jest na wsi, to od kontaktu ze światem zewnętrznym są drzwi wejściowe i ganek.

Co ciekawe - siatki kupiliśmy (na wymiar) w firmie innej jak ta, która nam dostarczyła okna. Trzeba tylko pomierzyć grubość zewnętrznej "wargi" ościeżnicy - czy jest to 7, czy 12 mm. Do tego wymiaru dobiera się zaczepy.

Miałem świeże powietrze bez much. Zdjąłem, gdy zaczęły się chłody.

• 3 weeks później...

Kgadzina - nazywa się Raid i działa na 98% - czasem zabłąka się jakiś komar, który nie został poinformowany, że mam coś takiego w kontakcie. Są 2 typy - ja mam w płynie (kostki są tańsze ale o ile pamiętam to nie zalecane przy małych dzieciach). Trochę czuć po pierwszym założeniu, ale generalnie nie przeszkadza.

W Egipcie standardem w dobrych domach są okna z prowadnicami do siatek, więc można przesunąć i się wychylić. Jak mieszkałbym nad jeziorem przy lesie, to pewnie dałbym coś takiego sobie zrobić choćby na zamówienie.

Aha - są jeszcze takie siateczki na okna. Dostępne w hiper- i supermarketach. Przylepiasz (samoprzylepne) najpierw coś ala rzep na ramę, a potem na to czepiasz siateczkę. Problem z tym, że trzeba zdjąć wtedy okno, no chyba, że nie odklei się przyklejone od zewnątrz i rozwiąże się problem z miejscem gdzie wystaje dolna część furtki.

On 2002-12-17 09:45, paj^ wrote:

zamowilem siatki razem z oknami, dostalem na nie takze 39% upustu, problem mam tylko z drzwiami na taras, nie maja takich siatek, ktore sie przesuwaja na boki tak jak dzrzwi, gdyby ktos mial namiary na takie siatki prosze o kontakt:smile:

Paj..te siatki przesuwane ma moja znajoma..podaje telefon do firmy. 0914169087 ( szczecin)

• 1 month później...
  • 1 month później...
A ponoć (ponoć) są takie preparaty do wpuszczenia w oczka wodne, okoliczne bagienka. To taka bakteria - "kastruje" komarkową - i ona już biedaczka dzieci mieć nie może. Wtedy co rok lepiej - i komaronów nie ma. A poza tym dobrzy ludzie mówia- ptaszki trzeba dokarmiać - one się przyzwyczają do jedzonka u Was - i przy okazji jedzą komarki. Tylko jak się nazywa ten preparat...