Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile płaciliście za mape do celów projektowych

_Beti_

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

500zł za 5szt u geodety rencisty , pozostali chcieli po 750 za kpl

podobno tak ma być wg cennika .

I to prawda - cennikw Krakowie mają rekordowy - umówiony - ode mnie wziął Pan P. znany w gminie geodeta (naciągacz) 800 zł :evil: :evil: :evil: za komplet.

Dodam, że na tej samej mapie obok jest caluchna działka sąsiada, który też u niego mapkę w tym czasie zamówił - czyli robota jedna, a kasa podwójnie! Sąsiad był chyba mądrzejszy ode mnie i coś utargował, bo się nie chce przyznać. :wink:

Ale ten geodeta już u mnie złotówki nie zarobił i nie zarobi!

:D

• 3 weeks później...

Bzdury piszecie o ilości mapek i cenach !!!

Jestem geodetą i na forum pisząc , że jeden naciągnął a drugie nie krzywdzicie nierzadko uczciwych wykonawców. Nie macie pojęcia o pracy geodezyjnej.

Chwalenie się ilością sztuk - kpina - mogę wydać 10 sztuk - to tylko ksero - ostęplują w urzędzie i tak w cenie jakby stęplowali jedną sztukę. Liczy się oryginał lewostronny . Jeśli chodzi o cenę - położenie w kraju też jest istotne - ośrodki geodezyjne wbrew ogólnym przepisom różnie traktują wykonawców. Gdzieniegdzie wymagają uzgodnień branżowych, a gdzie indziej nie. Jest to znaczna różnica w kosztach geodety.

Kwestia czy na dany teren istnieje mapa zasadnicza i w jakim stopniu jest ona aktualna ma ogromny wpływ na koszty mdcp. Czasami wystarczy skserować taką mapę i przystawić pieczątki, a czasami trzeba kilka dnia walczyć w terenie - a dla was nie ma to żadnego znaczenia - piszecie tylko o cenach i chwalicie się kto zapłacił więcej , a kto mniej.

Jeżeli chcecie być z siebie zadowoleni w sprawie czy nie przepłaciliście czy nie to wystarczy sprawdzić ceny u kilku geodetów , trochę się potargować i macie najniższą cenę na danym LOKALNYM rynku.

Jeżeli chodzi o wytyczenie budynku - pojecie względne. Są geodeci którzy wytyczają wszystkie narożniki przy pomocy palików w tereni i nabijają na nich gwoździe na tej samej wysokości - poziom zero. W ten sposób naciągają was na cenę za każdy narożnik. Ja wytyczam cztery główne narożniki prostokąta w który można wpisać dany budynek. Są to ławy drutowe - ze sznurkiem, deskami i reperem roboczym. Jeżeli murarz sobie nie poradzi z takimi ławami to nic tylko przegnac go z placu budowy. Jest to równiez wygodniejsze dla koparki . Jeżeli klient sobie życzy mogę wytyczyć również każdą ławę , komin itp. Ale tylko wówczas , gdy sami inwestorzy wykonują ławę i chcą w ten sposób zaoszczędzić. Brygady murarskie wykonują to we własnym zakresie i jest to wliczone w ich cenę.

Więc jeszcze raz proszę nie piszcie o przepłacaniu za mapki bo to zależy od kosztów geodety. ( niestety znam równiez naciągaczy - ale eliminuje to kilka telefonów do różnych firm i porównanie cen). Nie wierzcie również w urzędników którzy sobie dorabiają i dadzą "dobrą cenę" . Często sa to ludzie z kosmosu wynajmujący nas - firmy - ( przeciez on nie może firmować takiej mapy) i wówczas cena jest jeszcze wyższa o jego procencik.

Jakby coś to pytajcie - jestem geodeta z okolic trójmiasta.

Witam

--------------------------------------------------------------------------------

radex_78 napisał:

Chyba nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Odpowiem krutko - nie pozwolę żeby mnie naciąnął ktoś choćby na 1zł (nie chodzi o kwoty, a o sam fakt). Za usługę mogę zapłacić choćby 10razy więcej ale chcę mić pewność, że zostało to zrobione solidnie.

A ja napiszę jeszcze raz ... 400 PLN za mapę do celów proj. to kwota godna kloszarda. Dziwię się, że są ludzie, którzy za taką kwotę wykonują mapy do c. proj.

Pod wzglętem technicznym może ta mapa była dobra (przynajmniej powinna być skoro dostałeś pozwolenia na budowę) ale nie uważaj, że wykonawca da Ci więcej niż płacisz.

On na chwilę zlecenia zrobił dla Ciebie produkt, który posiadał klauzulę "Niniejsza mapa może służyć do celów projektowych" ... i tyle. Niczego więcej nie wymagałeś więc nie dostałeś.

Zrobi usługę wartą 400 PLN - koniec, kropka i pokaże tabliczkę z napisem "W celu otrzymania promocji skieruj swe kroki do najbliższego supermarketu".

Podejrzewam, że wykonawca ma nadzieję, że przyjdziesz do niego 2, 3, 5 raz .... bo jest tani. Jeśli zwracałeś się do wykonawcy, który zaśpiewał 1000 PLN to nie należało od razu kończyć rozmowy tylko zapytać, co ta cena zawiera i wtedy ewenualnie mówić, że Cię naciągnięto lub nie.

Wiele postów było tego typu a nikt nie wyjaśnił jaki lepszy produkt otrzymuje klijent płacąc przykładowo 1500 PLN. Czy taka mapa się nie przeterminuje?. Czy w tej cenie zrobi nową jak się tamta zdezaktualizuje? Czy taką droższą mapę przyjmą w urzędzie nawet jak będzie nieaktualna? Czy może w tej cenie geodeta ja będzie aktualizował a jeśli tak to ile razy i przez jakiś czas.

Ja obecnie czekam na mapy od kilku budujących się do projektów sieci i przyłączy ze zlecenia od ZE. Dostarczają mi jakieś siódme xero gdzie już prawie krzyży nie widać ,mapa nieaktualna na maksa i nie ma chętnych do zrobienia nowych.

Wiele postów było tego typu a nikt nie wyjaśnił jaki lepszy produkt otrzymuje klijent płacąc przykładowo 1500 PLN. Czy taka mapa się nie przeterminuje?. Czy w tej cenie zrobi nową jak się tamta zdezaktualizuje? Czy taką droższą mapę przyjmą w urzędzie nawet jak będzie nieaktualna? Czy może w tej cenie geodeta ja będzie aktualizował a jeśli tak to ile razy i przez jakiś czas.

Ja obecnie czekam na mapy od kilku budujących się do projektów sieci i przyłączy ze zlecenia od ZE. Dostarczają mi jakieś siódme xero gdzie już prawie krzyży nie widać ,mapa nieaktualna na maksa i nie ma chętnych do zrobienia nowych.

Postaram się w kilku słowach wyjasnić:

- mapa do celów projektowych ma odzwierciedlać stan terenowy z zakresie sytuacji+uzbrojenia+wysokości+ewidencji oraz zawierać inne elementy, wymagane przepisami, o których już była mowa na forum;

- mapa się przeterminuje, bez względu na to ile za nią zapłaciłeś;

- jeśli się zdezaktualizuje nie sądzę abyś znalazł geodetę, który zrobi Ci nową mapę za darmo.

Odpowiadając, że zrobi, można by pomyśleć, że będziesz miał pomiar powykonawczy budynku za free ... bo przecież mapa się zdezaktualizowała ... bo powstała w terenie NOWA inwestycja.

Jeśli mapa się tylko przeterminowała to można ją niewielkimi (bądź zerowymi) kosztami reaktywować ... zależy jak geodeta potrafi poruszać się po rynku 8)

- czy mapa jest, czy nie jest aktualna pod względem treści, decyduje geodeta stawiając na szali swój podpis a później ośrodek geodezyjny potwierdzający pracę geodety. Organ wydający pozwolenie na budowę może zakwestionować obszar objęty pomiarem (aktualizacją) i ewentualnie datowanie tego pomiaru (przeterminowanie).

- w dobie map cyfrowych żaden szanujący się geodeta nie wyda Tobie produktu końcowego, będącego efektem jego pracy jako siódme xero z nieczytelną treścią.

:roll:

Witam. To siódme xero dostałem od przyłączanego do sieci. Tyle tu się mówiło jak to sie ludziom spieszy z przyłączeniem a jak co do czego to z głupią mapą jest problem.

Wracając jeszcze do map to czy na każdy teren można zlecić wykonanie mapy cyfrowej, i czy taka mapa jest droższa od klasycznej.

wszystko zależy od ośrodka dokumentacji. Jeżeli dany ośrodek posiada całą mapę cyfrową to uzupełnienie jej o cyfrowe dane nie jest problemem .Nie podnosi to ceny. Natomiast jeżeli tylko aktualizację wykonuje cyfrowo i wkreślam na mapę tuszem i xeruję - to jest to już problem.

Jednak każdą mapę można zeskanować i obrobić komputerowo . Nie zawsze jest to opłacalne...

Oczywiście nie dajemy projektantom mapy w formatach geodezyjnych ( z możliwością edycji treści mapy ) bo projektanci zdarzało się "przerabiali" ja do swoich potrzeb. Dostają dane w formacie a-cad i mają wszystko w formacie rastra .

Nie zdarzyło mi się jedak, aby prywatny klient wymagał mapy cyfrowej.

Należy jednak uwzględnić fakt, że architekci powinni żądać współrzędnych narożników działki ( chociaż lokalnie) - powód - czasami jeżeli budynek ledwo mieści się na działce graficzny pomiar z mapy jest szalenie niedokładny i zdarzało się , że projektant wcisnął budynek ( rysunek wszystko przyjmie ) a podczas wytyczenia okazało się , że brakuje 30 cm działki. Niestety wszystko łącznie z projektem OD NOWA .