Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bądź czujny - "uczciwa" promocja cenowa

Recommended Posts

Jak w podręczniku do marketingu tylko czy uczciwie ?

Idę do sprzedawcy A widzę cennik produkt bardzo drogi ale promocja - 24% ... proszę o katalog... dostaję... dostaję także info że producent nie ma strony w Internecie, jakoś o adres producenta nie pytałem tak tylko pobieżnie sprawdzając ofertę... Produkt jednak zyskał moją akceptację więc zacząłem poszukiwać większej ilości informacji i co...?

- producent ma strone w internecie

- w Warszawie i okolicach jest jeszcze kilku innych dystrybutorów

Jadę, węszę, szukam różnic...

I co się okazało

- cena u sprzedawcy "A" sztucznie podniesiona o 25%

- w zasadzie cena ta to standardowa oferta -5%

- wkładką do katalogu winna być oryginalna lista cenowa,

- w katalogu są dodatkowe strony (2 ostatnie więc łatwo je usunąć)i 2 pierwsze, których brak niczemu nie przeszkadza

CO JEST NA OSTATNICH STRONACH

- lista dystrybutorów

- dokładne kontakty wraz z adresem e-mail i www producenta nie mówiąc o telefonach

TO SIĘ MI PRZYTRAFIŁO NAPRAWDĘ !!!

Pozdrawiam

Iktorn

czy mowa o oknach o ktorych "rozmawialismy" ?

Lepiej od razu zrezygnowac z takiego przedstawiciela ktory

zaklada na samym poczatku oszukanie klienta,

zadzwon do firmy i popytaj o ceny

ciekawy jestem czy firma zezwala sprzedawcy na takie matactwa a jezeli nie to co by powiedzieli na sztuczne zawyzanie ceny.

Witam,

Tak - toz to okna

Do producenta mam jeszcze kilka pytan

wiec i tak bede sie z nim kontaktowal...

Macie racje - wspomniec o takich praktykach warto.

Jedno jednak na plus ... sprzedawca byl najlepiej wyszkolony ze wszystkich, z ktorymi rozmawialem ... a troche sie na tym znam :wink:

na sprzedawcach znaczy sie...

Oczywiscie to ich nie usprawiedliwia ...

Pozdrawiam

Wiktor

• 2 months później...

"...ciekawy jestem czy firma zezwala sprzedawcy na takie matactwa a jezeli nie to co by powiedzieli na sztuczne zawyzanie ceny"

A czym są te wszystkie promocje oferowane przez firmy okienne 30%, 40%, spotkałem nawet 60%.

Nie jest to sztucznie zawyżana cena?????

Przez cały rok jest ten sam rabat tylko zmienia się: a to wiosenny, a to świąteczny, teraz mamy zimowy.

• 2 weeks później...
Ja pisałem na forum ,ze inwestor powinien pytać za ile to kupię a nie od drzwi wołać ile dają rabatu.Z rabatem jest różnie i wszystko zależy od sprzedawcy lub właściciela .Przytoczę fakt autentyczny.W pewnym super markecie spodnie wisiały sobie spokojnie od pół roku nie wzbudzając entuzjazmu po 100zł.Zrobiono promocję i dopisano na górze 200zl zaraz przekreślając i pisząc "promocja 100%" i proszę mi wierzyć spodnie po 100zł poszły od ręki .Przedstawiciel czy dystrybutor ma prawo do ustalania rabatu i cen detalicznych. Będąc pazernym rynek go zweryfikuje i po lichwiarzu niezostanie śladu.Na ten temat mogę napisać dużo więcej bo jestem handlowcem i włścicielem zarazem wiec biorę czynny udział w sprzedaży .Adam

On 2003-03-17 19:54, Teska wrote:

hmmm..w okresie letnim mialam wycene okien , kwota byla 16 tys..kupiłam w lutym i z taka sama wycena zaplacilam 10 tys..:smile:

wiec jak to jest..ciut taniej jednak

Nie jest to przypadkiem kolejny przykład nabijania klienta w butelkę, skoro piszesz ze zapłaciłaś za to samo prawie 40% mniej!

Albo latem chciał zedrzeć z ciebie ciut ponad miarę, albo teraz zimą wcisnął jakiś towar niepełnowartościowy i nawet o tym nie wiesz.

Innego wyjścia nie widzę.

Ja też spotkałem się z taką sutuacją gdzie cena jest sztucznie zawyżona i dawany duży upust. Jest to uzasadnione. Jeśli masz firmę A i B która sprzedaje ten sam asortyment to lepiej dać "30%" upustu a nie 5 %. To od Nas w końcu zależy gdzie wydamy Nasze pieniądze. Skończyły się czasy gdy ceny na składach budowlanych w całej Polsce były takie same. Producenta chyba nie bardzo obchodzi polityka marketingowa jego przedstawicielstw byle wyniki były dobre.

Nie zawsze promocja to znaczy to samo.

Pozdrawiam,