Jasiu 16.12.2002 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Witam W projekcie mam ściany działowe z płyt GK na stelażu z wypełnieniem wełną mineralną. Ale właśnie obejrzałem sobie ścianki wykonane z bloczków 9cm (nie wiem z czego - białe, gładkie na pióro wpust) i bardzo mi się spodobały (są stabilniejsze i solidniejsze od GK). Chciałbym się tylko zapytać kogoś kto już takie posiada jak się sprawują akustycznie ? Czy nie przenoszą zanadto dźwięków ? I wogóle jak je oceniacie ? Warto robić ścianki z takich bloczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 pewnie widzialeś bloczki gipsowe łączone na klej, rzeczywiście ściana wygląda super i własności wilgotnościowe ma super (w końcu to gips, naturalny materiał), dzwiękowo to chyba nie najlepsze, wełna miedzy plytami g-k lepiej tłumi dzwięki, a poza tym masa znacznie większa niż płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.12.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Zrobilbym z b-k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.12.2002 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 "z b-k" oznacza beton komórkowy ? Chodzi o ścianki na poddaszu - częściowo wypadają na stropie - nie moga byc zbyt ciężkie. Płyta GK jest prosta i lekka, ale jak się trzaśnie drzwiami to obrazki spadają Dlatego szukam innych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 17.12.2002 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Tak b-k jak napisales.Scianki dzialowe sa budowane na stropie, nie koniecznie na scianach konstrukcyjnych. Strop zazwyczaj posiada odpowiednia wytrzymalosc do przeniesienia obciazen ze scianek dzialowych.B-k jest lekki - proponuje sciane gr 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 bloczki B-K też nie najlepiej tłumią dzwięki, lepsza wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 A poroton 11,2 mm waga podobna do b/k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.12.2002 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Podejrzewam, że poroton, bloczki BK i bloczki gipsowe będą miały podobną (z punktu widzenia konstrukcji domu) masę. Otwarte pozostaje pytanie - które są najlepszą przegrodą akustyczną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Beton komórkowy dudni to sprawdziłem ,gips trudno powiedzieć ,wybrałem poroton posiada przegrody ustawione prostopadle do lica ściany i są ustawione naprzemian.Może się mylę a że jeszcze nie mieszkam to może ktoś się wypowie kto ma takie ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 oppowiedź jest prosta wsztstkie przegrody z kanałami powietrznymi poprzecznymi do ściany tłumią lepiej dzwięki niż ściany pełne o tej samej masie, porocośtam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.12.2002 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 ścianka z płyt g-k na stelażu może być stabilna tak żeby obrazki nei spadały to zależy od stelażu. Można zrobić z drewna... No i oczywiście zależy jeszcze od sposobu mocowania obrazków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.12.2002 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Ten argument o pustych przestrzeniach w przegrodach do mnie trafia. Czyli na razie na topie są płyta GK na stelażu z wełną i "ceramika z dziurami". BTW. na pl.rec.budowanie był podobny wątek i też skończył się brakiem konkretnych wniosków. Widac tak już jest z budowaniem, że każdą rzecz można zrobić na wiele sposobów i żaden nie jest idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remwir 18.12.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Tak masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 18.12.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 On 2002-12-17 15:44, Jasiu wrote: (...) Otwarte pozostaje pytanie - które są najlepszą przegrodą akustyczną ? Najlepszą przegrodą w Twojej sytuacji będzie GK+wełna. Aby uzyskać przyzwoitą izolację akustyczną z BK 400 grubość powinna być nie mniejsza niż 24 cm. I nie zmnieni tego fakt powszechnego budowania ścianek działowych z BK o gr.12-15 cm.(w blokach stosują nawet 8 cm z BK 600). Ceramika z dziurami też jest nie najlepsza. Akurat w przypadku ścian murowanych jest prosta zależność: im cięższa tym lepiej izoluje. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pacul dnia 2002-12-18 12:16 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.12.2002 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Jesli Twoim priorytetm jest izolacyjnosc akustyczna to zgadzam sie z Paculem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.12.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 No właśnie - co jest ważniejsze: akustyka (ciągle to tylko Twój dom, a nie sąsiedzi) czy wygoda w wieszaniu itp.? Ja postawiłem 12cm b.k. po konsultacji z konstruktorem. W projekcie było 12cm k-g. Ścianki i tak stoją prawie w całości na HEB-ach, a te fragmenty co wychodzą idą w poprzek belek Terrivy i nie są już wysokie. U mnie zresztą sypialnie rozdziela konstrukcyjne 24cm b.k., a od korytarza jest te 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.12.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 a co w przypadku gk kiedy trzeba powisic kibelek, umywalke i szafke? wiele wykonan widzialem i uwierzcie mi 6 miesiecy i widac pekniecia (wlasciciele raczej nie naleza do grubasow).w jaki sposob mozna polaczyc technologie gk i bg (bloczki gipsowe). czy mozna bg "schowac" pod plyte gk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.12.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Tom Soyer - umywalka i szafka są takie same niezależnie od otyłości właścicieli. Dopóki do szafki nie pakujesz słonia, to odpowiednie kołki wystarczą, a przy płycie g-k nie masz szans na powieszenie szafki. Kibelek i tak będę miał na stelażu. Tak w ogóle - kiedy wieszasz kibelek a kiedy szafki i obrazy; ile razy przenosisz szafkę a ile razy kibelek? Przy g-k musisz wszystko wiedzieć przed postawieniem ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.12.2002 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Frankai - jasne! chodzi mi jednak o to, ze aby na gk cos powiesic to trzeba wzmocnic stelaz .. i tak powieszony kibelek na stelazu pod gk po 6 miesiacach bedzie sie rylal - gwarantuje!sam mam problem z nosnoscia stropu na poddaszu i staram sie go maksymalnie odchudzic ale nie mam pomyslu jak skutecznie go zabudowac tak, aby nie bac sie wbic gwozdzia w sciane.czy gk na stelazu drewnianym "nie pracuja"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 19.12.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Wszystko pracuje, a drzewo chyba najbardziej. Postaw ścianki z b-k i zamiast tynku daj płyty g-k mocowane na klej http://www.afternight.com/smiles/biglaugh.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts