Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?ciany dzia?owe z bloczków czy p?yt GK

Jasiu

Recommended Posts

Witam :smile:

W projekcie mam ściany działowe z płyt GK na stelażu z wypełnieniem wełną mineralną.

Ale właśnie obejrzałem sobie ścianki wykonane z bloczków 9cm (nie wiem z czego - białe, gładkie na pióro wpust) i bardzo mi się spodobały (są stabilniejsze i solidniejsze od GK).

Chciałbym się tylko zapytać kogoś kto już takie posiada jak się sprawują akustycznie ? Czy nie przenoszą zanadto dźwięków ?

I wogóle jak je oceniacie ? Warto robić ścianki z takich bloczków

pewnie widzialeś bloczki gipsowe łączone na klej, rzeczywiście ściana wygląda super i własności wilgotnościowe ma super (w końcu to gips, naturalny materiał), dzwiękowo to chyba nie najlepsze, wełna miedzy plytami g-k lepiej tłumi dzwięki, a poza tym masa znacznie większa niż płyt.

Beton komórkowy dudni to sprawdziłem ,gips trudno powiedzieć ,wybrałem poroton posiada przegrody ustawione prostopadle do lica ściany i są ustawione naprzemian.

Może się mylę a że jeszcze nie mieszkam to może ktoś się wypowie kto ma takie ściany.

Ten argument o pustych przestrzeniach w przegrodach do mnie trafia. Czyli na razie na topie są płyta GK na stelażu z wełną i "ceramika z dziurami".

BTW. na pl.rec.budowanie był podobny wątek i też skończył się brakiem konkretnych wniosków. Widac tak już jest z budowaniem, że każdą rzecz można zrobić na wiele sposobów i żaden nie jest idealny.

On 2002-12-17 15:44, Jasiu wrote:

(...)

Otwarte pozostaje pytanie - które są najlepszą przegrodą akustyczną ?

Najlepszą przegrodą w Twojej sytuacji będzie GK+wełna. Aby uzyskać przyzwoitą izolację akustyczną z BK 400 grubość powinna być nie mniejsza niż 24 cm. I nie zmnieni tego fakt powszechnego budowania ścianek działowych z BK o gr.12-15 cm.(w blokach stosują nawet 8 cm z BK 600). Ceramika z dziurami też jest nie najlepsza. Akurat w przypadku ścian murowanych jest prosta zależność: im cięższa tym lepiej izoluje.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Pacul dnia 2002-12-18 12:16 ]

No właśnie - co jest ważniejsze: akustyka (ciągle to tylko Twój dom, a nie sąsiedzi) czy wygoda w wieszaniu itp.? Ja postawiłem 12cm b.k. po konsultacji z konstruktorem. W projekcie było 12cm k-g. Ścianki i tak stoją prawie w całości na HEB-ach, a te fragmenty co wychodzą idą w poprzek belek Terrivy i nie są już wysokie. U mnie zresztą sypialnie rozdziela konstrukcyjne 24cm b.k., a od korytarza jest te 12cm.

Tom Soyer - umywalka i szafka są takie same niezależnie od otyłości właścicieli. Dopóki do szafki nie pakujesz słonia, to odpowiednie kołki wystarczą, a przy płycie g-k nie masz szans na powieszenie szafki. Kibelek i tak będę miał na stelażu. Tak w ogóle - kiedy wieszasz kibelek a kiedy szafki i obrazy; ile razy przenosisz szafkę a ile razy kibelek? Przy g-k musisz wszystko wiedzieć przed postawieniem ścianki.

Frankai - jasne!

chodzi mi jednak o to, ze aby na gk cos powiesic to trzeba wzmocnic stelaz .. i tak powieszony kibelek na stelazu pod gk po 6 miesiacach bedzie sie rylal - gwarantuje!

sam mam problem z nosnoscia stropu na poddaszu i staram sie go maksymalnie odchudzic ale nie mam pomyslu jak skutecznie go zabudowac tak, aby nie bac sie wbic gwozdzia w sciane.

czy gk na stelazu drewnianym "nie pracuja"?