Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kociał gazowy c.o. do starej instalacji

darek63

Recommended Posts

Witam i proszę rady.

Mamy ostatni rok odpisów ulgi budowlanej i mam zamiar wymienić kocioł gazowy c.o. na nowy. Stary to 11-letni dość prosty i korodujący stalowy kocioł (firmy Nietupski-KADAM 30 KW). Chodzi poprawnie, ale mam obawy, że może w każdej chwili paść, poza tym ta ulga budowlana. Posiadam tradycyjną (starą) instalację c.o. tj. rury stalowe fi 3/4-1/2 cala + grzejniki żeliwne (18 punktów x średnio 10-żeberek), instalacja otwarta ze zbiornikiem wyrównawczo-przelewowym na strychu. Dom ma 4 kondygnacje - kocioł stoi w kotłowni w piwnicy obok pieca na opał stały. Powierzchnia: 2 kondygnacje mieszkalne po 80 m2 i strych 80 m2 z grzejnikami, ale niezamieszkały i nie ogrzewany! Tak więc teraz ogrzewam 160 ale w przyszłości może 240 m2 ???!!!

I teraz najważniejsze pytania:

1/ jakiej mocy kotła szukać , teraz mam 30 kW i jest przewymiarowany ! Jedni mówią, ze 24 kW inni że 18 kW starczy.

2/ jaki kocioł najlepiej kupić, aby nie zmieniać instalacji ? Stalowy czy żeliwny ? Jakiej firmy ? Nie szukam bajerów. Ważna jest trwałość, bezawaryjność, dość dobra sprawność.

3/ co lepiej: stojący żeliwny De Dietrich, Viessman lub Termet za4-5 tys.pln czy wiszący stalowy Viessman lub Valliant za ok. 3.000 pln.

Będę wdzięczny za porady, szczególnie od praktyków.

Gdzie można "poczytać" (może jest specjalistyczme forum) aby wiedzieć wystarczająco dużo podejmowania trafnych decyzji.

Darek B.

Najlepsze specjalistyczne forum jest tu

http://www.murator.com.pl/forum/ :wink:

Kadam to rzeczywiście przeżytek zeszłej epoki, ale żeby doradzić komuś jaki kocioł ma kupić należy posiąść trochę wiedzy na temat samego Inwestora jak i jego domu, pyzatym dobrze było by dana marka kotła była popularna na danym regionie

Powinien to być raczej kociołek wiszący podejrzewam że jednofunkcyjny ( z możliwością podłączenia zasobnika ciepłej wody) moc trudno dokładnie określić ale około 24 kW Przed takim piecem należy obowiązkowo zamontować filtr na c.o. problemem może być instalacja systemu otwartego z piecem na opał stały ( większość producentów kociołków gazowych wymaga instalacji systemu zamkniętego)

Co do firmy wybierz coś ze środkowej półki np. Saillant. Immergass itp

Do współpracy z instalacją c.o. starego typu, ze względu na sporą objętość wody, dobry będzie kocioł z żeliwnym wymiennikiem ciepła.

Dobrze znana firma Vaillant ma w ofercie kocioł z serii VK 6 Premium, kilka modeli z dwustopniowym palnikiem o mocach znamionowych od 15,8 do 47,7 kW.

Podobną ofertę ma Viessman.

Witam i proszę rady.

Mamy ostatni rok odpisów ulgi budowlanej ...........

Darek B.

Z ulgi można było korzystać 4 lata (pod koniec obowiązywania). Ostatnim rokiem kiedy można było zacząć był 2001. Czyli 2001, 2002, 2003, 2004. W 2005 już nie....

Upewnij się, że jeszcze masz ulgę....

Z tego co wiem to w 2005 ulgę mamy ostatni rok.

patrz: http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,59425,2903083.html

cytat za R.O.: "19% z 24800 zł. Natomiast, jeżeli remontujemy budynek, albo wpłacamy pieniądze na fundusz remontowy na przykład we wspólnocie mieszkaniowej to ta kwota jest jeszcze większa, bo od podatku możemy odliczyć aż do 5670 zł. Ale to przez cały czas mówimy o okresie trzyletnim za lata 2003, 2004, 2005. Czyli jeżeli ktoś nie wydał w poprzednich latach ani złotówki to teraz to może sobie tego odliczyć".

Tak więc kociół chyba bedę mógł odpisać.

darek

Z tego co wiem to w 2005 ulgę mamy ostatni rok.

patrz: http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,59425,2903083.html

cytat za R.O.: "19% z 24800 zł. Natomiast, jeżeli remontujemy budynek, albo wpłacamy pieniądze na fundusz remontowy na przykład we wspólnocie mieszkaniowej to ta kwota jest jeszcze większa, bo od podatku możemy odliczyć aż do 5670 zł. Ale to przez cały czas mówimy o okresie trzyletnim za lata 2003, 2004, 2005. Czyli jeżeli ktoś nie wydał w poprzednich latach ani złotówki to teraz to może sobie tego odliczyć".

Tak więc kociół chyba bedę mógł odpisać.

darek

OK, czyli chcesz skorzystać z tzw. ulgi remontowej a nie "dużej" ulgi budowlanej.

Dużo czytam ostatnio na ten temat i "wyczytałem", że dobrze może wybrać kocioł żeliwny, z modulacją. Żeliwne mają żywotność ok 25 lat (to mi odpowiada). Nie chcę wchodzić w b. kosztowne piece. Planuję taki ok. 5 tys. pln. Finanse mam dość ograniczone, poza tym chata duża (4 kondygnacje) i jak dzieci za 10 lat nie zamieszkają z nami to będę kupował mniejszy dom.

Nie wiem co mi daje: "automatyka gazowa z modulowanym dwustopniowym palnikiem - w TERMECIE"? Może ktoś mi to wyjaśni.

Czy ktoś zna ten kocioł :TERMET THERMO COMFORT NB 4V 20,5 - 29,3 kW. Może ten będzie dla mnie dobry ?