Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie lawy - ktos robil?

brachol

Recommended Posts

Właśnie wróciłam z budowy. Zbrojenia skręca się bardzo łatwo i szybko, ale strzemiona dawałam zrobić. Praktycznie w zbrojarni Północ w Poznaniu gotowe strzemiona kosztują tyle, co same pręty w hurtowni stali obok, więc byłoby bez sensu męczyć się z gięciem ich. Poza tym należy robić jak w projekcie. Nie należy wiązać na okrętkę (czyli w formie okręgu), ale w ósemkę lub obejmując pręty w ten sposób, że jeden obejmuje górą drugi dołem, górą , dołem. Końce drutu wiązałkowego zawinąć i skręcać hakiem.

no tak, strzemiona obejmują pręty od zewnątrz. Na rogach pręty winny być zagięte na ok. pół metra i zagięty pręt wewnętrzny winien nachodzić na zewnętrzny prostopadły do wewnętrznego. Tak samo zbrojenia jakichś ścian poprzecznych wiąże się do ławy, która będzie pod zewn. ścianami , nie proste końce na styk, tylko tak samo wygięty i połączone z prętami zewnętrznymi a nie wewnętrznymi. Ale namojtałam. :-?

Co do strzemion możesz sobie zrobić taką własną giętarke - płyta z 5 wkręconymi śrubami i rurka. Ja właśnie też skończyłem wyginać samemu strzemiona na jedno średnio wychodzi 30 sekund ale tak po 50 sztukach czas sie wydłuża :lol: . Co do giętarki wstawie zdjęcie jak to wykonać tylko musze podejść do garażu żeby je zrobić. A propo nie są to może idealne strzemiona jak ze sklepu ale przecież strzelać z tego sie nie będzie. A co do wiązania to zaczynam od środy. POWODZENIA!!

W Poznaniu w Zbrojarni Pólnoc za gotowe strzemiona płaci się tyle co za samą stal w sąsiednich hurtowniach, więc szkoda tracić czas i energię na ich wykonanie. Podejrzewam, że w innych miastach też można takie znaleść. Zbrojenie w beton winno być raczej zgrzewane a nie spawane ze względu na powstające naprężenia przy spawaniu.

brachol unas w projekcie strzemiona są co 30 centymetrów, 50 wydaje mi sie trochę za "rzadko" :wink:

pozdrawiamy

tez mi sie tak zdawalo dlatego pytam ale tak mialem w projekcie i do tego jeszcze strzemiona z drutu 4,5 mm ale robie z 6 mm

a wiecie moze ile mniej wiecej drutu wychodzi na wiazanie na 1 strzeniono? bo nei wiem ile kupic

W Zbrojarni Północ niech ci zrobią gotowe strzemiona oraz nawet pręty na wymiar (ja nawet brałem gotowe powiązane zbrojenia kiedyś) i poproś o drut wiązałkowy. Dadzą ci pęk już pociętych kawałków, nie pamiętam ile to kosztuje ale niewiele. Kiedyś dali mi nawet za darmo ;-)

Jedź tam z projektem, to są super goście.

Aha, drucik składaj na pół i takim podwójnym obwiązuj. Możesz sobie pomóc kombinerkami przy skręcaniu. Proste to jak...drut. :lol:

Jeśli chodzi o spawanie zbrojenia to mnie uczono, że NIE WOLNO spawać stali zbrojeniowej. Jeśli chodzi o wybinanie, to teoretycznie tylko raz można wygiąć, tzn: nie można wygić, potem wyprostować i wygiąć w trochę innym miejscu. Oczywiście to wszystko teoretycznie :-)

Co do wiązania to w życie nie widziałem, zeby ktoś na budowie używał do tego kombinerek. Wiąże sie zgiętym na dwa drutem, który zaciska sie skrecając odpowiednio zwykłym gwoździem.

Jeśli chodzi o spawanie zbrojenia to mnie uczono, że NIE WOLNO spawać stali zbrojeniowej. Jeśli chodzi o wybinanie, to teoretycznie tylko raz można wygiąć, tzn: nie można wygić, potem wyprostować i wygiąć w trochę innym miejscu. Oczywiście to wszystko teoretycznie :-)

Co do wiązania to w życie nie widziałem, zeby ktoś na budowie używał do tego kombinerek. Wiąże sie zgiętym na dwa drutem, który zaciska sie skrecając odpowiednio zwykłym gwoździem.