brachol 01.10.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Witamjak w temacie wykonanie we wlasnym zakresie jakies cenne uwagi jak to zrobic szybko i w miare bezbolesnie? jakies sprawdzone patenty?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 01.10.2005 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Właśnie wróciłam z budowy. Zbrojenia skręca się bardzo łatwo i szybko, ale strzemiona dawałam zrobić. Praktycznie w zbrojarni Północ w Poznaniu gotowe strzemiona kosztują tyle, co same pręty w hurtowni stali obok, więc byłoby bez sensu męczyć się z gięciem ich. Poza tym należy robić jak w projekcie. Nie należy wiązać na okrętkę (czyli w formie okręgu), ale w ósemkę lub obejmując pręty w ten sposób, że jeden obejmuje górą drugi dołem, górą , dołem. Końce drutu wiązałkowego zawinąć i skręcać hakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.10.2005 04:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 co do wiazania to rozumiem jeszcze tylko jedno prety sa w srodku strzemiona? i jak na rogach jakies zaklady na pretach?dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 02.10.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 no tak, strzemiona obejmują pręty od zewnątrz. Na rogach pręty winny być zagięte na ok. pół metra i zagięty pręt wewnętrzny winien nachodzić na zewnętrzny prostopadły do wewnętrznego. Tak samo zbrojenia jakichś ścian poprzecznych wiąże się do ławy, która będzie pod zewn. ścianami , nie proste końce na styk, tylko tak samo wygięty i połączone z prętami zewnętrznymi a nie wewnętrznymi. Ale namojtałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 02.10.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Co do samych zbrojeń to chyba raczej wszystko. Pamiętaj natomiast, żeby przed zalewaniem nie położyć zbrojeń na płaszczyźnie, tylko na dystansach (2-3 cm), tak, żeby po zalaniu zbrojenie było "otulone" betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 02.10.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Co do strzemion możesz sobie zrobić taką własną giętarke - płyta z 5 wkręconymi śrubami i rurka. Ja właśnie też skończyłem wyginać samemu strzemiona na jedno średnio wychodzi 30 sekund ale tak po 50 sztukach czas sie wydłuża . Co do giętarki wstawie zdjęcie jak to wykonać tylko musze podejść do garażu żeby je zrobić. A propo nie są to może idealne strzemiona jak ze sklepu ale przecież strzelać z tego sie nie będzie. A co do wiązania to zaczynam od środy. POWODZENIA!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.10.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 najwazniejsze to zachowac ciaglosc zbrojenia ! czyli wszelkie laczenia na zakladke. Przy gieciu pretow tez trzeba uwazac aby nie przekroczyc luku giecia, czyli nie wygiac za ostro, bo pret moze nawet peknac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.10.2005 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 najwazniejsze to zachowac ciaglosc zbrojenia ! czyli wszelkie laczenia na zakladke. Przy gieciu pretow tez trzeba uwazac aby nie przekroczyc luku giecia, czyli nie wygiac za ostro, bo pret moze nawet peknac. a zeby zachwac ciaglosc zbrojenia to neilepiej pospawac na laczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 03.10.2005 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 W Poznaniu w Zbrojarni Pólnoc za gotowe strzemiona płaci się tyle co za samą stal w sąsiednich hurtowniach, więc szkoda tracić czas i energię na ich wykonanie. Podejrzewam, że w innych miastach też można takie znaleść. Zbrojenie w beton winno być raczej zgrzewane a nie spawane ze względu na powstające naprężenia przy spawaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.10.2005 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 a czy to mozliwe ze strzemiona przypadaja co 50 cm? nie za rzadko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.10.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 nie, nie trzeba spawac, tylko laczyc na zakad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 04.10.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 brachol unas w projekcie strzemiona są co 30 centymetrów, 50 wydaje mi sie trochę za "rzadko" pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.10.2005 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 brachol unas w projekcie strzemiona są co 30 centymetrów, 50 wydaje mi sie trochę za "rzadko" pozdrawiamy tez mi sie tak zdawalo dlatego pytam ale tak mialem w projekcie i do tego jeszcze strzemiona z drutu 4,5 mm ale robie z 6 mm a wiecie moze ile mniej wiecej drutu wychodzi na wiazanie na 1 strzeniono? bo nei wiem ile kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 04.10.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 W Zbrojarni Północ niech ci zrobią gotowe strzemiona oraz nawet pręty na wymiar (ja nawet brałem gotowe powiązane zbrojenia kiedyś) i poproś o drut wiązałkowy. Dadzą ci pęk już pociętych kawałków, nie pamiętam ile to kosztuje ale niewiele. Kiedyś dali mi nawet za darmo Jedź tam z projektem, to są super goście. Aha, drucik składaj na pół i takim podwójnym obwiązuj. Możesz sobie pomóc kombinerkami przy skręcaniu. Proste to jak...drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 04.10.2005 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 juz dzwonilem do Zbrojarni Polnoc i mam sprawe obgadana co do wiazania to raczej sam dam rade kupie tylko strzemiona dzieki wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 12.10.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Jeśli chodzi o spawanie zbrojenia to mnie uczono, że NIE WOLNO spawać stali zbrojeniowej. Jeśli chodzi o wybinanie, to teoretycznie tylko raz można wygiąć, tzn: nie można wygić, potem wyprostować i wygiąć w trochę innym miejscu. Oczywiście to wszystko teoretycznie Co do wiązania to w życie nie widziałem, zeby ktoś na budowie używał do tego kombinerek. Wiąże sie zgiętym na dwa drutem, który zaciska sie skrecając odpowiednio zwykłym gwoździem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 12.10.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Jeśli chodzi o spawanie zbrojenia to mnie uczono, że NIE WOLNO spawać stali zbrojeniowej. Jeśli chodzi o wybinanie, to teoretycznie tylko raz można wygiąć, tzn: nie można wygić, potem wyprostować i wygiąć w trochę innym miejscu. Oczywiście to wszystko teoretycznie Co do wiązania to w życie nie widziałem, zeby ktoś na budowie używał do tego kombinerek. Wiąże sie zgiętym na dwa drutem, który zaciska sie skrecając odpowiednio zwykłym gwoździem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.10.2005 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 czy Wam tez sie kosily gotowe zbrojenia? jezeli nie to jak to zrobic zeby snie nei kosily? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 13.10.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 odpowiednio wiazac czyli jak kolega wyzej pisal podwujnym drutem, na osemke, oraz w kolejnych sptzremionach pod innym katem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 13.10.2005 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 odpowiednio wiazac czyli jak kolega wyzej pisal podwujnym drutem, na osemke, oraz w kolejnych sptzremionach pod innym katem. drutem podwojnym wiazalem moze za slado dociagalem? a co do roznych katow to nei bardzo rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts