Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapaszek z oczyszczalni

ewa1201

Recommended Posts

oczyszczalnia chodzi od 2 miesięcy i praktycznie od początku jest zapaszek- z wylotu przy zbiorniku (odpowietrzenie) ale też z rurki napowietrzającej, która znajduje sie na końcu drenażu. Jestem troszkę zaniepokojona, bo wiem (w teorii ) że tak być nie powinno. Bakterie oczywiście dodane, do tej pory 3 razy (chociaż zalecane jest 1 w miesiącu). Moje pytania:

1. Czy to świadczy o nieprawidłowym wykonaniu POS.

2. Czy wszystkie bakterie działają jednakowo, może te, które kupiłam są jakieś "nie-takie" (choć na atykiecie było, że do szmb i POS)

Proszę o rady bo problem jest nalglący (tj. z lekka Smierdzący).

Ewa, zwróć uwagę na kominek na końcu drenażu - to nie może być wywiewka, tylko napowietracz przez który powietrze przechodzi tylko w jedną stronę - do drenażu, a wywietrznik powinien się znajdować na końcu pionu kanalizacyjnego nad dachem..

a o jaki wylot przy zbiorniku chodzi? moim zdaniem nie powinno być tam niczego takiego..

popieram poprzednika: wywietrznik tylko na dachu. U mniw nie ma zadnego smrodu. Rozmawialem kiedys z gosciem mocno zorientowanym w temacie i podzielilem sie obawa o smrodek ( tak maja jedni z moich sasiadow- ale tam ewidentnie jest blad w odpowietrzaniu) i wytlumaczyl mi ,ze nie powinno byc czuc zapaszkow. Ale jezeli juz beda to nalezy zmienic preparat. Motywowal to tym, ze kazda rodzina ma inny styl zycia i nalezy poeksperymentowac az trafi sie na ten odpowiedni.

Nie wiem, czy to prawda, bo umnie po zadozowaniu przypadkowo dobranego nic nie smierdzi, ale tez nie dalem wykonawcy pola do eksperymentowania. Wszystko bylo zgodnie z projektem. To moze raczej w tym tkwi sukces.

wykonawca już wie, że musi co-nieco poprawiąc, bo rzeczywiście chyba przedobrzył. On dał po prostu drugi wywietrznik (jeden jest wyprowadzony nad dach i z niego nic nie czuć). A ten drugi idzie od miejsca przy zbiorniku i myślę, że w tym tkwi przyczyna. To po prostu niepotrzebny element . Sprawadaałam w projekcie- faktycznie żadnego kominka w tym miejscu nie powinno być. Dziękuję za odzew- jak to dobrze, że jest miejsce, gdzie można się poradzić. :D