Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Fakro -Trochę tandetne zamkniecie .

Darek Rz

Recommended Posts

Witam !!!

Kilka dni temu zamontowano mi okna dachowe Fakro 78x140 . Wszystko jest piękne oprócz trochę tandetnego plastikowego elementu w który wchodzi klamka a raczej jej "języczek" .mam wrażenie że ten element który powinien być metalowy i mocny zepsuje się najszybciej . Czy użytkownicy tych okien zauważyli to co ja i czy mają z tym jakiś problem bo ja widzę że po kilkudziesięciu zamknięciach na tym plastiku pojawił się delikatny ślad od Języczka klamki.

pozdrawiam D.RZ

czasem zastanawiam sie co jeszcze wynajdziecie? Co wam sie nie spodoba?

Plastikowa klamka? Plastikowy szyld a wsiadacie do samochodow gdzie plastiku jest od cholery i jakos nie zastanawiacie sie czy klamka wam w reku nie zostanie (plastik), czy opuszczajac szybe korba wam w reku tez nie pozostanie, ze deska wam sie pod wplywem parcia o nia reka nie rozpadnie, ze .......... etc.

Tak sobie mysle i mysle i dochodze do wniosku ze Trzebaby wszystko z pucka zeliwnego na specjalne zamowienie dla Was zamiawiac ;) Okna o wadze pol tony byleby tylko zakmniecie bylo git....

Oczywiscie to zart ale nie do smiechu w sumie jest skoro takie dylematy sie pojawiaja. A pro pos Veluxa - w czym u niego jest lepsza jest klamka?

Jak bedziesz brutal w obsludze to nawet tytanowa urwiesz

Dystansu.....odrobine dystansu do tematu :)

A ja zanim wybrałem okno dachowe dokładnie obejżałem dostępny asortyment i w/g mnie Fakro robi chyba najlepsze okna dachowe. Np. mało kto wie że w fakro na ramy drewno jest selekcjonowane tzn. bezsęczne, a u innych producentów sęki to norma. Te wszystkie weluxy, brassy, roto to szajs. Klamka to najmniejszy problem, zwródźcie uwagę na jakość wykonania ramy okiennej, uszczelek, kołnierza i inne. Tak na marginesie inne produkty Fakro jak schody strychowe lub wyłazy dachowe też znacznie lepiej wypadają na tle konkurencji. I zapewniam Was że nie jestem przedstawicielem Fakro lecz użytkownikiem.

czasem zastanawiam sie co jeszcze wynajdziecie? Co wam sie nie spodoba?

Plastikowa klamka? Plastikowy szyld a wsiadacie do samochodow gdzie plastiku jest od cholery i jakos nie zastanawiacie sie czy klamka wam w reku nie zostanie (plastik), czy opuszczajac szybe korba wam w reku tez nie pozostanie, ze deska wam sie pod wplywem parcia o nia reka nie rozpadnie, ze .......... etc.

Tak sobie mysle i mysle i dochodze do wniosku ze Trzebaby wszystko z pucka zeliwnego na specjalne zamowienie dla Was zamiawiac ;) Okna o wadze pol tony byleby tylko zakmniecie bylo git....

Oczywiscie to zart ale nie do smiechu w sumie jest skoro takie dylematy sie pojawiaja. A pro pos Veluxa - w czym u niego jest lepsza jest klamka?

Jak bedziesz brutal w obsludze to nawet tytanowa urwiesz

Dystansu.....odrobine dystansu do tematu :)

Witam !!!

Nie chodzi o to że ktoś czepia się bez powodu .Zauwarzyłem że jeśli ten ślad na plastikowym elemencie w który wchodzi klamka będzie się powiększał to okno coraz mniej będzie dociskane do ramy i coraz mniej będzie szczelne . ale może przesadzam -oby :lol: :lol:

pozdro D.RZ

Mam kilka okien FAKRO. Kilka klamej zaczęło mi lekko śniedzieć - zareklamowałem. W efekcie wymienili mi bez kłopotu wszystkie. Co do plastików - czy uważacie, że metalowe elementy nie będą się rysować? Jeśli tak to jesteście w błędzie. Okno po dłuższym uchyleniu (2-3 dni) ma udkształcone uszczelki przez co tródniej się zamyka. Metalowe elementy będą rysowały się jeszcze bardziej, a w przypadku plastiku uzyskujemy jeszcze efekt poslizgu o miękki materiał. Po dłuższym używaniu ślady nie powiększają się. Tak więc jestem zadowolony z samych okien i co najważniejsze z reklamacji która zostałą załatwiona nawet na wyrost (zareklamowałem kilka klamek a wymieniono wszystkie). Jestem bardzo zadowolony z okien FAKRO.

tam chyba nie powinno być plastikowej klamki

Klamki są metalowe. Chodzi o wkładkę w ramie, o którą ta klamka zaczepia.

Też mam okna Fakro i nie widzę problemu w tych plastikach.

Ma z nimi inny problem. Wykonawca, który mi je osadzał nie przykleił do dachówek tego fartucha, który jest pod oknem. Efekt jest taki, że teraz taśma klejąca odchodzi od fartucha i nie bardzo jest jak to teraz przykleić.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Ma ktoś może jakąś propozycję?

tam chyba nie powinno być plastikowej klamki

Klamki są metalowe. Chodzi o wkładkę w ramie, o którą ta klamka zaczepia.

Też mam okna Fakro i nie widzę problemu w tych plastikach.

Ma z nimi inny problem. Wykonawca, który mi je osadzał nie przykleił do dachówek tego fartucha, który jest pod oknem. Efekt jest taki, że teraz taśma klejąca odchodzi od fartucha i nie bardzo jest jak to teraz przykleić.

Nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Ma ktoś może jakąś propozycję?

Jak to nie przykleił? O ile mnie pamięć nie myli to wystarczyło zdjąć folię ochronną i fartuch lekko docisnąć? Może u Ciebie nie jest ta folia jeszcze ściągnięta i to powoduje problem?

... Jak to nie przykleił? O ile mnie pamięć nie myli to wystarczyło zdjąć folię ochronną i fartuch lekko docisnąć? Może u Ciebie nie jest ta folia jeszcze ściągnięta i to powoduje problem?

Wiem, że wystarczyło zdjąć folię ochronną, tylko teraz podczas jej zdejmowania warstwa klejąca odchodzi od fartucha. :cry: