Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom 0 domu a poziom garazu?

aqep

Recommended Posts

witam. w projekcie domku mam garaz 2 stanowiskowy, ktorego podloga jest ok 20cm nizej od poziomu czesci mieszkalnej. jakie sa - i + takiego rozwiazania, bo mi na + przychodzi do glowy wyzszy garaz, zadne ryzyko zalania ze strony garazu czesci mieszkalneji i wyzsza czesc mieszkalna nad garazem(podlogo poddasza obnizona o tyle samo co podloga garazu). na - przemawia schodek i to nie maly na poddaszu, schodek na wejsciu do garazu z domu i schodek do lazienki z pokoju(tyl garazu to kotlownia i lazienka)..prosze o podowiedz czy zostawic jak w oryginale czy robic rowno na calej powierzchni zabudowy???

taki sam domek jak na http://www.szumek.a4.pl/budowa ale z lustrzanym odbiciem:)

Jak by nie patrzeć, każdy schodek to przeszkoda w domu, którą będziesz pokonywać przez całe życie lub dośc długo.

Z drugiej strony co ma Cię zalać ze strony garażu? Wystarczy odwodnienie ze spadkiem w jego stronę.

U mnie np. wszędzie jest jeden poziom, a w garażu spadek w stronę odwodnienia liniowego przy bramie.

Pozdrawiam

Ja mam garaż (i kotłownię) jakieś 45cm niżej niż reszta domu.

Skutkuje to 3 schodkami w kotłowni przed drzwiami do wiatrołapu.

Pokój nad garażem jest jakby na półpiętrze - ma wejście z klatki schodowej ze spocznika. Potem są jeszcze 3 schody i jest poddasze.

Ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Było ono po części podyktowane ukształtowaniem terenu - działka delikatnie opada od strony garażu.

Ja mam garaż (i kotłownię) jakieś 45cm niżej niż reszta domu.

Skutkuje to 3 schodkami w kotłowni przed drzwiami do wiatrołapu.

Pokój nad garażem jest jakby na półpiętrze - ma wejście z klatki schodowej ze spocznika. Potem są jeszcze 3 schody i jest poddasze.

Ja jestem zadowolony z takiego rozwiązania. Było ono po części podyktowane ukształtowaniem terenu - działka delikatnie opada od strony garażu.

Ja też tak będę miała - garaż niżej. Dzięki temu po pierwszym (dłuższym niż drugi) biegu schodów jest pokój nad poddaszem (garaż jest niższy). Wygląda (na razie w projekcie) bardzo fajnie. Schody z garażu do wiatrołapu nie wydają mi sie jakoś mocno uciążliwe, garaż jest duży, więc większe rzeczy będą właśnie tam przechowywane, nie trzeba będzie ich targać do domu. I nie sądzę, żeby groziło nam potknięcie się o nie z powodu zapominalstwa (tak jak można zapomnieć o schodach miedzy salonem a resztą domu).

Dom chciałam mieć wyżej (3 stopnie), a garaż powiniem być nisko, bo jeśli byłby na tym samym poziomie to musiałabym mieć stromy podjazd :roll:

I nie sądzę, żeby groziło nam potknięcie się o nie z powodu zapominalstwa (tak jak można zapomnieć o schodach miedzy salonem a resztą domu).

Dokładnie. Przez schodki w salonie przechodzi się dziennie kilkanaście lub więcej razy. Schody do garażu - maksymalnie kilka (a zazwyczaj 2x). Poza tym u mnie są one tuż przed drzwiami do wiatrołapu, mniej więcej tak jak schody wejściowe przed drzwiami wejściowymi.