Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie moge napotkac niespodziewane wydatki?

luuzak

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Pytanko brzmi: Jakich niespodziewanych kosztow powinienem sie spodziewac? :wink: Z jakimi kosztami Wy sie nie liczyliscie przed rozpoczeciem budowy? Chce postawic dom z uzytkowym poddaszem o pow. uzytkowej123m2 (pow netto 170m2)za 170 tys. Mam juz uzbrojona dzialke, wszystkie papiery potrzebne do rozpoczecia budowy i zrobione wykopy.

Zdrovka,

Luuzak

Właściwie co i raz są niespodziewane wydatki:

- a to betonu trzeba więcej, bo wykop szerszy wyszedł odrobinkę...

- a to dachówek trzeba więcej bo majster tak ułożył więźbę, że dach wyszedł większy

- a to styropianu trzeba więcej, bo z wymiarów wyszło, że jest dużo odpadów...

- a to stempli trzeba więcej, bo te co przyszły to dość chude są...

- a to transportu nie wliczyli w cenę i trzeba dopłacić

- a to się pomylili...

- a to cena się zmieniła...

Właściwie nastaw się na to, że za każdym razem kiedy płacisz - musisz zapłacić więcej niż zakładałeś. NIE MA NA TO SIŁY!!!! :wink:

• 8 years później...
Najbardziej niespodziewane wydatki wiążą się gdy wykonawca okaże się niesolidny i znika. Mi całe mieszkanie wykończył Paweł Kraus z Suchej beskidzkiej - firma Kraus Meble. Cieszyłam się że wykonawca spoza Warszawy tańszy - niestety Wszystkoi się psuje od pierwszego dnia użytkowania, zaś wykonawca zniknął bez śladu z pieniędzmi, koszty napraw przekraczają alternatywne kosztorysy, które brałam pod uwagę i nie wybrała ich:(