Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne sprzężenia, drgania w rurach. Co je powoduje?

eneduerabe

Recommended Posts

Witajcie drodzy forumowicze,

przeszukałem archiwalne wątki, ale nie znalazłem odpowiedzi, dlatego pytam się Was:).

Może ktoś miał podobny problem.

Od pewnego czasu w instalacji doprowadzającej wodę do budynku, w którym mieszkam pojawiły się dziwne drgania. Sytuacja powtarza się 3-4 razy w ciągu dnia. Z trudem udało mi się zlokalizować miejsce skąd dochodzą dziwne odgłosy, ponieważ instalacja wodna jest częściowo zabudowana płytami g-k, a rura ociera sie o aluminiowe profile, powodując, nieprzyjemne odgłosy, słyszalne w całym budynku. W miejscu w którym drgania wydają się najsilniejsze znajduje się dodatkowy zawór zamykający dopływ wody do budynku. W chwili, kiedy rura "skacze", zamykając zawór, powodujemy ustanie drgań. Drgania trwają kilka sekund, po czym ustają samoczynnie.

I tutaj moje pytanie, czy może być spowodowane to "zjawisko"?, czy moze być tak, że zakład wodociągowy zwiększył np. ciśnienie wody?, czy jest to wina ruchu ciężkich pojazdów (ok. 30 m od zaworu biegnie ruchliwa droga)?.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

enek :roll:

Wydaje mi się że drgania te występują w czasie poboru wody a nie czasie gdy właśnie przejeżdża jakiś samochód

Są to prawdopodobnie tzw. uderzenia hydrauliczne i powodem ich może być gwałtowny przepływ lub gwałtowne zatrzymanie strumienia wody (automat spłukujący do kibelka, stukający zawór zwrotny przy bojlerze itp.) do tego może dojść niewłaściwe (brak) zamocowana rura

Sprawdź czy w czasie gdy rury grają nie korzystasz z jakiegoś odbiornika wody

Nie wiem ile w tym co napiszę jest prawdy, bo historia zasłyszana ale ....

Znajomy miał ten sam problem - w apartamentowcu. Hałasowała jedna rura w mieszkaniu sąsiada. Okazało się, że przyczyną była tania bateria prysznicowa - jedyna, której trochę ze skąpstwa a trochę z lenistwa sąsiad nie wymienił na nową. Po zmianie hałasy się skończyły jak ręką odjął.

Wydaje mi się że drgania te występują w czasie poboru wody a nie czasie gdy właśnie przejeżdża jakiś samochód

Są to prawdopodobnie tzw. uderzenia hydrauliczne i powodem ich może być gwałtowny przepływ lub gwałtowne zatrzymanie strumienia wody (automat spłukujący do kibelka, stukający zawór zwrotny przy bojlerze itp.) do tego może dojść niewłaściwe (brak) zamocowana rura

Sprawdź czy w czasie gdy rury grają nie korzystasz z jakiegoś odbiornika wody

dzięki za odpowiedź....ale niestety, diagnoza troszkę chybiona.:( .

gwoli wyjasnienia, pisząc o nateżonym ruchu samochodowym, miałem na myśli, że być może zwiększony ruch samochodowy powoduje, powstawanie naprężeń w rurach, które znajdują swoje ujście właśnie w powstawaniu drgań, w dowolnych momentach.

Z ciekawości juz wcześniej sprawdziłem, czy pobór wody wpływa na drgania..i w momencie gdy rury drgały, to żadne urządzenie pobierające wodę nie było uruchomione, co więcej pozwoliłem sobie spuścić wodę w kibelku, gdy rury wibrowały...i nic to nie zmieniło, rura dalej drgała, tyle ze miałem jeszcze efekty dźwiękowe w postaci szumu morskiej otchłani. :-?

Dziękuję Wam za odpowiedzi,

.....Wyżej opisane dragania zniknęły tak szybko, jak się pojawiły.

Nie wiem czy się cieszyć, bo dalej nie znam ich przyczyny :-?

...Do moich rozważanń doszedł kolejny aspekt, -może spowodowane było to zmiennymi stanami pogodowymi:)

....Jeszcze raz Wam dziękuję za zainteresowanie.

Jeżeli sytuacja się powtórzy, to nieomieszkam o tym poinformować.:)

pozdrawiam