anpi 02.10.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Proszę o wrażenia "wizualno-naświetleniowe" - konkretnie chodzi mi o to, czy w pomieszczeniach jest wystarczająco widno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 02.10.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 A to jest uzależnione od wielkości pomieszczenia. Generalnie wielkośc szyby (bez ram) musi stanowić 1/8 do 1/12 wielkości podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 02.10.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 mam takie okno na podaszu na scianie szczytowej i uwazam ze wieksze nie bardzo by tam pasowalo (byloby za duze).\Generalnie moim zdaniem na parterze okno 150x120 a na poddaszu 120x120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.10.2005 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 mam takie okno na podaszu na scianie szczytowej i uwazam ze wieksze nie bardzo by tam pasowalo (byloby za duze).\ Generalnie moim zdaniem na parterze okno 150x120 a na poddaszu 120x120 A jakiej wielkości jest pokój? Ja mam co prawda okna 120x120 na dole, ale w każdym pokoju po dwa, na dwie różne strony świata. A zadałem to pytanie, bo moja Małżowinka zaczęła mieć wątpliwości, czy aby w naszym Nowym Domku nie będzie za ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.10.2005 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Moje są 180x160, albo 270x160. Najmniejszy pokój ma 10m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 02.10.2005 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Jeżeli są po dwa okna, to prawdopodobnie ciemno nie będzie. Bardziej obawiałabym sie o ustawność owych pomieszczeń. Warto projekt przeanalizować pod tym katem. Generalnie w przypadku pom do 15m2 chyba lepiej jak jest jedno większe okna niz 2 małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.10.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 A zadałem to pytanie, bo moja Małżowinka zaczęła mieć wątpliwości, czy aby w naszym Nowym Domku nie będzie za ciemno. Najprościej porównaj się z normą - stosunek pow. okien do pow. podłogi ma być między 1:5 a 1:8. 1:5 oznacza pokój bardzo jasny 1:8 oznacza pokój bardzo ciemny Wychodzenie poza te granice w obie strony jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.10.2005 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Najprościej porównaj się z normą - stosunek pow. okien do pow. podłogi ma być między 1:5 a 1:8. 1:5 oznacza pokój bardzo jasny 1:8 oznacza pokój bardzo ciemny Wychodzenie poza te granice w obie strony jest bez sensu. Dzięki. Z obliczeń wychodzi prawie 1/5. Ale bardzo mnie interesuje także opinia osób, które mają już okna o takich wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 03.10.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 A jakiej wielkości jest pokój? Okolo 25 m2 dodatkowo jest w nim jeszcze okno dachowe. Mam dlatego okno 120x120 bo po prostu wieksze nie bardzo by pasowalo do wielkosci sciany szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 03.10.2005 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Pod koniec października będę miał montowane 5 takich okien. Jeśli nie zapomnę prześlę swoją opinię ew.zdjęcia wewnątrz.A tak na marginesie. Stare wiejskie domy miały maleńkie,wg. dzisiejszej oceny, okienka. Dziś mamy modę na jak największe okna , ktore potem zasłaniamy zimą, bo wszystko z zewnątrz widać i latem, bo gorąco. Tymczasem okno+przygwizdy kosztują więcej niż ściana i dodatkowo chłodzą dom zimą i nagrzewają go latem.Dlatego w 2 oknach od południa zmniejszyłem ich szerokość w stosunku do projektu z 1,4 do 1,2m.Czy zrobiłem dobrze z pkt.wodzenia eksploatacji powiem za kilka lat. Dzisiaj wiem że napewno taniej. t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.10.2005 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Pod koniec października będę miał montowane 5 takich okien. Jeśli nie zapomnę prześlę swoją opinię ew.zdjęcia wewnątrz. A tak na marginesie. Stare wiejskie domy miały maleńkie,wg. dzisiejszej oceny, okienka. Dziś mamy modę na jak największe okna , ktore potem zasłaniamy zimą, bo wszystko z zewnątrz widać i latem, bo gorąco. Tymczasem okno+przygwizdy kosztują więcej niż ściana i dodatkowo chłodzą dom zimą i nagrzewają go latem. Dlatego w 2 oknach od południa zmniejszyłem ich szerokość w stosunku do projektu z 1,4 do 1,2m. Czy zrobiłem dobrze z pkt.wodzenia eksploatacji powiem za kilka lat. Dzisiaj wiem że napewno taniej. t Że taniej to fakt. Ja mam w projekcie chyba 5 okien 120x120. Policzyłem, że gdybym je powiększył do 140x140 musiałbym dopłacić ładne parę tysięcy zł. Pomijam już większe straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts