Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto ma okna 120 x 120 cm?

anpi

Recommended Posts

mam takie okno na podaszu na scianie szczytowej i uwazam ze wieksze nie bardzo by tam pasowalo (byloby za duze).\

Generalnie moim zdaniem na parterze okno 150x120 a na poddaszu 120x120

A jakiej wielkości jest pokój? Ja mam co prawda okna 120x120 na dole, ale w każdym pokoju po dwa, na dwie różne strony świata.

A zadałem to pytanie, bo moja Małżowinka zaczęła mieć wątpliwości, czy aby w naszym Nowym Domku nie będzie za ciemno.

A zadałem to pytanie, bo moja Małżowinka zaczęła mieć wątpliwości, czy aby w naszym Nowym Domku nie będzie za ciemno.

Najprościej porównaj się z normą - stosunek pow. okien do pow. podłogi ma być między 1:5 a 1:8.

1:5 oznacza pokój bardzo jasny

1:8 oznacza pokój bardzo ciemny

Wychodzenie poza te granice w obie strony jest bez sensu.

Najprościej porównaj się z normą - stosunek pow. okien do pow. podłogi ma być między 1:5 a 1:8.

1:5 oznacza pokój bardzo jasny

1:8 oznacza pokój bardzo ciemny

Wychodzenie poza te granice w obie strony jest bez sensu.

Dzięki. Z obliczeń wychodzi prawie 1/5. Ale bardzo mnie interesuje także opinia osób, które mają już okna o takich wymiarach.

Pod koniec października będę miał montowane 5 takich okien. Jeśli nie zapomnę prześlę swoją opinię ew.zdjęcia wewnątrz.

A tak na marginesie. Stare wiejskie domy miały maleńkie,wg. dzisiejszej oceny, okienka. Dziś mamy modę na jak największe okna , ktore potem zasłaniamy zimą, bo wszystko z zewnątrz widać i latem, bo gorąco. Tymczasem okno+przygwizdy kosztują więcej niż ściana i dodatkowo chłodzą dom zimą i nagrzewają go latem.

Dlatego w 2 oknach od południa zmniejszyłem ich szerokość w stosunku do projektu z 1,4 do 1,2m.

Czy zrobiłem dobrze z pkt.wodzenia eksploatacji powiem za kilka lat. Dzisiaj wiem że napewno taniej.

t

Pod koniec października będę miał montowane 5 takich okien. Jeśli nie zapomnę prześlę swoją opinię ew.zdjęcia wewnątrz.

A tak na marginesie. Stare wiejskie domy miały maleńkie,wg. dzisiejszej oceny, okienka. Dziś mamy modę na jak największe okna , ktore potem zasłaniamy zimą, bo wszystko z zewnątrz widać i latem, bo gorąco. Tymczasem okno+przygwizdy kosztują więcej niż ściana i dodatkowo chłodzą dom zimą i nagrzewają go latem.

Dlatego w 2 oknach od południa zmniejszyłem ich szerokość w stosunku do projektu z 1,4 do 1,2m.

Czy zrobiłem dobrze z pkt.wodzenia eksploatacji powiem za kilka lat. Dzisiaj wiem że napewno taniej.

t

Że taniej to fakt. Ja mam w projekcie chyba 5 okien 120x120. Policzyłem, że gdybym je powiększył do 140x140 musiałbym dopłacić ładne parę tysięcy zł. Pomijam już większe straty ciepła.