Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balkon - potężny mostek termiczny - jak przeciwdziałać ???

P.e.t.e.

Recommended Posts

Połączenie żelbetonowej płyty balkonowej ze stropem jest niczym innym jak potężnym mostkiem termicznym - gdyż ze względów konstrukcyjnych (w balkonie niepodpartym na słupach) nie ma prostego sposobu odizolowania płyty balkonu od płyty stropu. Powoduje to, że powierzchnia balkonu jest potężnym radiatorem, przez który ucieka znaczna część ciepła...

Jak temu przeciwdziałać? :roll:

Czy samo ocieplenie styropianem płyty balkonowej ze wszystkich stron jest wystarczające? A może jest jakiś inny, skuteczniejszy sposób na odizolowanie płyty balkonowej od stropu? Zaznaczam, że nie chcę podpierać balkonu na słupach, gdyż bardzo popsułoby to elewację... :-?

.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...
a co zrobić z mocowaniem balustrady do ściany - przecież metal bardzo dobrze przewodzi ciepło

Tyle że mostek jest przerwany, nie przechodzi przez całą ścianę

swoje mocowanie balustardy aby było pewne widze tak: płytka przymocowana do Maxa 4 kołkami rozporowymi, do niej przyspawana poręcz. Płytka swoją powierzchnią odbiera ciepło od ściany i przekazuje na poręcz - powstaje chyba silny mostek termiczny. Zastanawiałem się żeby nie mocować poręczy do ściany. Tylko mocowanie słupków od czoła płyty balkonowej - ale fachman powiedział mi że nie wolno - balustrada ma być stabilna i musi być zamocowana do ściany

http://www.halfen-deha.pl/_pics-produkte/hit-02.jpg

http://www.halfen-deha.pl/produkte/produkte_index_beton_hit2.html

wpisz w google

łączniki balkonowe

B. ciekawe rozwiązanie, ale niestety dość kosztowne i w związku z tym raczej nieopłacalne ekonomicznie - choć kalkulację: ww. łączniki vs. ocieplenie styropianem robiłem ponad 3 lata temu.

Pozdrawiam

rafgam

B. ciekawe rozwiązanie, ale niestety dość kosztowne i w związku z tym raczej nieopłacalne ekonomicznie - choć kalkulację: ww. łączniki vs. ocieplenie styropianem robiłem ponad 3 lata temu.

Pozdrawiam

rafgam

A moglbys przyblizyc ta kalkulacje, ktora wtedy robiles?

Nie dam głowy, ale coś ok. 400-500 zł za m długości balkonu. A to pomnożone przez długość moich balkonów nieco mnie zniechęciło :)

Pozdrawiam

rafgam

Połączenie żelbetonowej płyty balkonowej ze stropem jest niczym innym jak potężnym mostkiem termicznym - gdyż ze względów konstrukcyjnych (w balkonie niepodpartym na słupach) nie ma prostego sposobu odizolowania płyty balkonu od płyty stropu. Powoduje to, że powierzchnia balkonu jest potężnym radiatorem, przez który ucieka znaczna część ciepła...

Jak kiedyś policzyłem te straty przez moje balkony ( 2 sztuki ) to wcale nie są takie ptężne. Balkony oczywiście izoluję termicznie styropianem, ale tylko z powodu możliwości "wytrącania" się wigloci w tych "zimnych miejscach" .

A jak wilgoć to grzybek .... :(