P.e.t.e. 02.10.2005 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Połączenie żelbetonowej płyty balkonowej ze stropem jest niczym innym jak potężnym mostkiem termicznym - gdyż ze względów konstrukcyjnych (w balkonie niepodpartym na słupach) nie ma prostego sposobu odizolowania płyty balkonu od płyty stropu. Powoduje to, że powierzchnia balkonu jest potężnym radiatorem, przez który ucieka znaczna część ciepła... Jak temu przeciwdziałać? Czy samo ocieplenie styropianem płyty balkonowej ze wszystkich stron jest wystarczające? A może jest jakiś inny, skuteczniejszy sposób na odizolowanie płyty balkonowej od stropu? Zaznaczam, że nie chcę podpierać balkonu na słupach, gdyż bardzo popsułoby to elewację... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 02.10.2005 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 http://www.halfen-deha.pl/_pics-produkte/hit-02.jpg http://www.halfen-deha.pl/produkte/produkte_index_beton_hit2.html wpisz w google łączniki balkonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 02.10.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 A co jak balkon już jest oczywiście bez łączników, może wystarczy tak jak proponuje Pete obłożyć go ze wszech stron styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.10.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 A co jak balkon już jest oczywiście bez łączników, może wystarczy tak jak proponuje Pete obłożyć go ze wszech stron styropianem? Srtyropian 8 na wszystkich odsłoniętych powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 02.10.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 jesli mamy juz balkon, i nie ma on cieplego lacznika, to jedynym wyjsciem jest go ocieplic ze wszystkich stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 03.10.2005 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Thalex - dziękuję bardzo za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 14.04.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 a co zrobić z mocowaniem balustrady do ściany - przecież metal bardzo dobrze przewodzi ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 14.04.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 a co zrobić z mocowaniem balustrady do ściany - przecież metal bardzo dobrze przewodzi ciepło Tyle że mostek jest przerwany, nie przechodzi przez całą ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 14.04.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 a co zrobić z mocowaniem balustrady do ściany - przecież metal bardzo dobrze przewodzi ciepło Tyle że mostek jest przerwany, nie przechodzi przez całą ścianę swoje mocowanie balustardy aby było pewne widze tak: płytka przymocowana do Maxa 4 kołkami rozporowymi, do niej przyspawana poręcz. Płytka swoją powierzchnią odbiera ciepło od ściany i przekazuje na poręcz - powstaje chyba silny mostek termiczny. Zastanawiałem się żeby nie mocować poręczy do ściany. Tylko mocowanie słupków od czoła płyty balkonowej - ale fachman powiedział mi że nie wolno - balustrada ma być stabilna i musi być zamocowana do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.04.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Co do ocieplenia balkonu - ja zamierzam użyć polietylenu ekstrudowanego, mimo, że jest sporo droższy od styropianu, to przy tej samej grubości znacznie lepiej izoluje. Myślę, że wystarczy po 5 cm z każdej strony. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 15.04.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 http://www.halfen-deha.pl/_pics-produkte/hit-02.jpg http://www.halfen-deha.pl/produkte/produkte_index_beton_hit2.html wpisz w google łączniki balkonowe B. ciekawe rozwiązanie, ale niestety dość kosztowne i w związku z tym raczej nieopłacalne ekonomicznie - choć kalkulację: ww. łączniki vs. ocieplenie styropianem robiłem ponad 3 lata temu. Pozdrawiam rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 17.04.2006 03:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 B. ciekawe rozwiązanie, ale niestety dość kosztowne i w związku z tym raczej nieopłacalne ekonomicznie - choć kalkulację: ww. łączniki vs. ocieplenie styropianem robiłem ponad 3 lata temu. Pozdrawiam rafgam A moglbys przyblizyc ta kalkulacje, ktora wtedy robiles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 17.04.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 ja robie balkon drewniany dostawiany. Wyeliminuje prawie całkowicie mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 19.04.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 B. ciekawe rozwiązanie, ale niestety dość kosztowne i w związku z tym raczej nieopłacalne ekonomicznie - choć kalkulację: ww. łączniki vs. ocieplenie styropianem robiłem ponad 3 lata temu. Pozdrawiam rafgam A moglbys przyblizyc ta kalkulacje, ktora wtedy robiles? Nie dam głowy, ale coś ok. 400-500 zł za m długości balkonu. A to pomnożone przez długość moich balkonów nieco mnie zniechęciło Pozdrawiam rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.04.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Co do ocieplenia balkonu - ja zamierzam użyć polietylenu ekstrudowanego na wierzch ma rację bytu, na boki i dół zbędne koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.04.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 a co do halfenów - jak kogoś stać to ok, ale to chyba przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 20.04.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 A co sądzicie na temat balkonu drewnianego, tzn. aby zrobić go na drewnianych belkach wpuszczonych w mur. Na to wszystko dać deski?.Mostek na pewno byłby zdecydowanie mniejszy. Mniejsze byłyby też koszty wykonania i wykończenia. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 20.04.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Co do ocieplenia balkonu - ja zamierzam użyć polietylenu ekstrudowanego na wierzch ma rację bytu, na boki i dół zbędne koszty Jeśli nie ocieplisz od dołu i po bokach - to masz mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.04.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Co do ocieplenia balkonu - ja zamierzam użyć polietylenu ekstrudowanego na wierzch ma rację bytu, na boki i dół zbędne koszty To nic nie da jeśli tylko od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 20.04.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Połączenie żelbetonowej płyty balkonowej ze stropem jest niczym innym jak potężnym mostkiem termicznym - gdyż ze względów konstrukcyjnych (w balkonie niepodpartym na słupach) nie ma prostego sposobu odizolowania płyty balkonu od płyty stropu. Powoduje to, że powierzchnia balkonu jest potężnym radiatorem, przez który ucieka znaczna część ciepła... Jak kiedyś policzyłem te straty przez moje balkony ( 2 sztuki ) to wcale nie są takie ptężne. Balkony oczywiście izoluję termicznie styropianem, ale tylko z powodu możliwości "wytrącania" się wigloci w tych "zimnych miejscach" . A jak wilgoć to grzybek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts