aru 20.04.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 chodziło o polietylen ekstrudowany, nie o sens ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 15.06.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 http://bi.gazeta.pl/im/6/5498/z5498266X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 15.06.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Jeżeli temat został wyciagniety to troszkę z mojego podwórka , może komuś się przyda uniknąć tego mostka :). Ja zastosowałem elementy isokorb firmy schock tak wygladają elementy isokorpu do izolacji balkonu, http://images24.fotosik.pl/57/11f2d57e2e4fe94bm.jpg_http://images26.fotosik.pl/57/2e17aef1de385337m.jpg Zamontowano zbrojenie i isokorp dla balkonu i tak to wygląda po założeniu siatki dolnej i górnej http://images25.fotosik.pl/68/20c2a8f1cdbf757em.jpg _http://images23.fotosik.pl/68/1c049e9616545da7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.06.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 chodziło o polietylen ekstrudowany, nie o sens ocieplenia Nie jest to przypadkiem polistyren ekstrudowany (inaczej Styrodur) ? Jeżeli temat został wyciagniety to troszkę z mojego podwórka , może komuś się przyda uniknąć tego mostka :). Ja zastosowałem elementy isokorb firmy schock tak wygladają elementy isokorpu do izolacji balkonu, http://images24.fotosik.pl/57/11f2d57e2e4fe94bm.jpg_http://images26.fotosik.pl/57/2e17aef1de385337m.jpg Zamontowano zbrojenie i isokorp dla balkonu i tak to wygląda po założeniu siatki dolnej i górnej http://images25.fotosik.pl/68/20c2a8f1cdbf757em.jpg _http://images23.fotosik.pl/68/1c049e9616545da7m.jpg Takie rozwiązanie jest oczywiście lepsze niż brak jakiejkolwiek izolacji, jednak mimo wszystko pręty stalowe o sporej średnicy stanowią punktowe moctki cieplne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.06.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 ocieplilismy balkon w szystkich stron . był ostatnio u nas znajomy z ekipą od okien , i Pan mówi poco ocieplanie balkonu od góry i z boku , wystarczy od dołu ...a ja do niego a chodzi Pan w zimie w kurtce i w sandałach ? czy zakłada Pan buty zimowe i pomyślec JA KOBIETA , laik w sumie w konstrukcjach budowlanych itp tu NIBY fachowiec .... a zacofanie w temacie jak z 20 lat temu .... jak to jest , że ludzie którzy pracują w branży WOGÓLE ale to wogóle chyba się nie dokształcają i to nie 1 mój przypadek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.06.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 a co to takiego było te 20 lat temu? całe szczęście, że ci nieudacznicy mają takich mądrych inwestorów sie porobiło :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.06.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 wtedy takie pojęcia jak : ocieplanie fundamentów , domu , dachu , prawie nie istniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 26.06.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/izolacje/mostki-nie-do-przejscia,6335_24318.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia L. 26.06.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 mam pytanie trochę pokrewne:Z czego wykonać izolację od płyty tarasu pod drzwiami balkonowymi (3,60m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 12.07.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 "Mostki punktowe Nie da się ich uniknąć. Często okazuje się, że trzeba coś przymocować do elewacji, choćby balustradę przy balkonie, daszek nad wejściem do domu czy markizę nad tarasem. Takie elementy muszą być mocowane bezpośrednio do muru, a nie do zewnętrznej warstwy izolacji, i dlatego tworzą się mostki punktowe. Warto skorzystać z nowości technicznych. Są na rynku kotwy w osłonach o niskiej przewodności cieplnej – kotwy chemiczne minimalizujące przepływ zimnego powietrza do wnętrza ściany. Są dwie metody kotwienia chemicznego. Pierwsza polega na wywierceniu w ścianie otworu (oczyszczonego nylonową szczotką i dyszą wydmuchującą zanieczyszczenia), w którym umieszcza się kapsułkę z tworzywem chemicznym, wkręca się pręt kotwiący i po godzinie przymocowuje się konstrukcję. Druga metoda to wtryskowy system kotwienia. Ręcznym pistoletem dozującym wtryskuje się do otworu żywicę epoksydowo-akrylową lub poliestrową i po zamieszaniu dyszą umieszcza się w nim kotwę. Taki sposób mocowania nie dopuszcza do stykania się ściany ze stalowymi łącznikami, zapobiega więc występowaniu mostków. " To cytat z powyższego linku. Mam w najbliższych planach mocowanie balustrad balkonowych ( 2 . Chciałabym zapytać czy ktoś wie gdzie mozna kupic taką żywicę epoksydowo-akrylową lub poliestrową lub kapsułkę z tworzywem chemicznym? Albo podać konkretną nazwę to sama spróbuję znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.07.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 http://www.hilti.pl/holpl/modules/prcat/prca_navigation.jsp?OID=-14619nic innego jak poszukać najbliższego sklepu HiltiPoza tym prawie każdy skład budowlany zamówi dla ciebie artykuł jaki ci jest potrzebny lub po prostu zakupić bezpośrednio u nich via sklep internetowy i czekać aż dostarcza do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 12.07.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Jeszcze jeden problem dotyczący mocowania balustrad - oprócz tego ,,ze będa punktowo mocowane do muru to jeszcze te mocowania będą przewiercone przez płaskownik ,który będzie przylegał swoja powierzchnia do muru - i znowu sie robi mostek. Macie pomysł jak go zlikwidować?Ja myslałam ,zeby pod płaskownik wyciąc pasek styroduru grubości nie wiem 1-2 cm i kształtu tego płaskownika - połozyć między murem a płaskownikiem i w ten sposób zlikwidowac mostek. Mąz jednakówi,że po jakims czasie styrodur zmieni swoja objetośc i balustrada zacznie się chwiać. Pewnie ma rację. Może macie pomysł na jakies tworzywo ,które będzie elastyczne i nie pęknie pod wpływem wiercenia w nim i będzie mozna go wyciąc pod kształt płaskownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.07.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 przepraszam - czy ktoś już tu przypadkiem nie przegina? Nie chcesz mieć mostków - nie miej balkonów, balustrad osprzętu mocowanego do ściany nośnej i dom bez klamek - dziurka od klucza jakim ogromnym mostkiem termicznym jest i na dodatek zaburza wentylacje w domu chcesz pomysł? zamiast styroduru daj podkładki grubości 10-20 mm ze spienionego PVC lub plexi Jest jeszcze jeden patent, klocek z dębiny, wysuszony, zaimpregnowany kąpielą kilkudniowa w chemii wszelakiej jako dystans bądź jako element od którego barierkę przykręcasz, zakryty później dokładnie ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 12.07.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Wielkie dzieki Jareko.A jakis pomysł na drugie pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.07.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 nie widzę drugiego pytania o podkładce pod kotwę już powiedziałem, chemie znalazłem ci za pomocą Google wiec jak brzmi drugie pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 12.07.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 Sorki . Nie denerwuj sie. Wielkie dzieki za odpowiedzi. Mój internet sie dzisiaj rwie. Mam dostęp 1x na 5-15 minut. Wiec zanim moj post znajdzie sie na stronie to twoja odpowiedź juz jest. Jesteś dziś szybszy niż mój internet . Co do balkonów-gdybym na etapie projektu była taka mądra jak dzisiaj to zapewne byłby 1 balkon mniej ( drugi musi byc bo to marzenie mojego męża . Skoro jednak już są to musze myslec co zrobic , aby wyrządzały jak najmniej szkody.A balustrad mam 15 metrów ( toz to tony stali - w moim wyobrażeniu będą zima wprost wysysały ciepło z murów . Druga sprawa- wiem z doswiadczenia budowania - że jeśli ja czegoś wcześniej nie wykombinuję to nikt moimi mostkami tudzież dziurami w izolacji wodnej nie będzie sie przejmował- majstry odwala swoja robotę ,zainkasują co ich a potem ja zostanę z takim pasztetem. Dobrze ,ze jest forum i ludzie tacy jak Ty ,którzy chca sie dzielić swoim doświadczeniem Jeszcze raz wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.07.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2009 no cóż, jak na elektronika jestem niezłym budowlańcem Ale wracając do tych balkonów i balustrad Balustradami mocowanymi do płyty balkonu bym się wogóle nie przejmował, zamocowałbym je do betonu (są rozwiązania gdzie balustrada jest oddzielnym elementem zaś jej mocowanie do podłoża oddzielnie), obłożył styropianem tworzącym ocieplenie balkonu (od spodu, od góry i od czoła), uszczelnił dokładnie jakimiś zajzajerem trwale plastycznym, na to lekki beton by spadek na zewnątrz ukształtować, na to izolacja pozioma wywinięta na ścianę przed jej ociepleniem, później znów wylewka betonowa i warstwa wykończeniowa. Trzeba przede wszystkim przypilnować by spadek był OD ściany a nie tak jak czasem się zdarza. No i sprawa drzwi balkonowych. Odpowiednie ich zwymiarowanie by odwodnienia były NAD ostateczna warstwa wykończeniowa. Tak naprawdę konstrukcje balkonu trzeba przewidzieć jeszcze zanim on powstanie by zgrać odpowiednio poziomy, by później nie okazało się za poziom balkonu jest powyżej poziomu posadzki w pokojach. I koniecznie dobrze zaprojektować i wykonać izolacje bo późniejsze jej poprawki są pracochłonne i kosztowne Mocowaniem do ściany jeśli już tak obawiasz się mostków punktowych zamocowałbym na podkładkach z PVC bądź Plexy bądź klockach drewnianych podłożonymi pod mocowanie by dystans zachować i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.08.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Zgodnie z zaleceniami Jareko balustrady balkonowe odizolowane sa od muru spienionym PCV oraz do muru przymocowane na kotwy chemiczne ( majstry zachwyceni tymi kotwami - zwłaszcza ,że mocować trzeba było do MAXA - a tam dziura na dziurze ). DZieki za rady - teraz tylko ,żeby okno balkonowe dobrze zamocowali ( jutro końcówka montażu okien) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 13.08.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 My wyeliminowaliśmy mostek termiczny. Zrezygnowaliśmy z balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 13.08.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Jest to jakis sposób . U nas musiał byc - bo obecnie nie mamy - i nam to przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts