Gość jester00 02.10.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Witam. Naczytałem się o zmianach w projekcie (kolor czerwony itp.) ale co zrobić w takiej sytacji: Chce do istniejącego domku parterowego dostawić piętro. Na to mam projekt i pozwolenie. Padł pomysł, aby dosatwić także garaż i ganek, a na garażu zrobić taras. Zmienią się także okna (wielkość i usytuowanie). Z architektem, który wykonywał projekt nie chcę mieć już więcej nic wspólnego, a budowa rusza za tydzień. Co robić? Dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jester00 02.10.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Pozostaje tylko nanieść zmiany nieistotne. Czy zmniejszenie okna będzie zmianą istotną? Czy przesunięcie okna o 1m będzie zmianą istotną? Czy pominięcie jednego okna będzie zmianą istotną? Czy dobudowanie okna balkonowego wraz z barierką zaraz za obrysem domu będzie zmianą istotną? Oczywiście zwróce się do PINB z zapytaniem. Czy do nasienia zmian nieistotnych na projekt konieczna jest zgoda projektanta (projekt był robiony na zamówienie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.10.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Powiem krótko - jesteś szalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jester00 02.10.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Można jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.10.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Po pierwsze dostawienie garażu wymaga nie tylko nowego pozwolenia na budowę, ale i nowych wzizt! Pozostałe zmiany również do "nieistotnych" raczej nie należą...Po drugie jakakolwiek zmiana na tydzień przed rozpoczęciem prac wydaje mi się co najmniej lekkomyślna. Ale cóż, powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jester00 02.10.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 tak to jest jak się nie było na miejscu przed budową garaż już sobie darowałem a co do okien to na forum znalazłem, że zmniejszenie lub niewybudowanie okna to zmiana nieistotna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.10.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Ale ty masz w planie przesunięcie okna. A to już jest zmiana istotna. Może wstrzymaj prace i przemyśl jeszcze raz projekt.Takie niefrasobliwe zmiany często sporo kosztują...Może być z tego więcej kłopotów niż korzyści.Po co ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jester00 02.10.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 a gdybym tylko zmniejszył okno, jednego nie wybudował to czy można było by to podpiąć pod zmiany nieistotne? przerwać niestety nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.10.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Co kraj to obyczaj, więc radzę zrób to co planowałeś: Oczywiście zwróce się do PINB z zapytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jester00 02.10.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 a czy potrzebuje zgodę projektanta na te nieistotne zmiany?czy PINB stosunkuje się do całości czy do każej propozycji z osobna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.10.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 a czy potrzebuje zgodę projektanta na te nieistotne zmiany?? Zazwyczaj w projekcie jest napisane na jaki zakres zmian bez potrzeby konsultacji projektant wyraża zgodę. Zajrzyj do projektu. czy PINB stosunkuje się do całości czy do każej propozycji z osobna? To zależy tylko od ciebie i tego jak sformułujesz zapytanie. Jeśli napiszesz, że prosisz o osobne odpowiedzi to dostaniesz osobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jester00 02.10.2005 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 niestety nie ma żadnej adnotacji w projekcie. rozumiem więc, że autor się nie sprzeciwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.10.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 niestety nie ma żadnej adnotacji w projekcie. rozumiem więc, że autor się nie sprzeciwia Ja bym to rozumiał odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 02.10.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 03.10.2005 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ja też i ja i ja i ja .... i ty sio .... zastanawia mnie co innego czy nie ma tu nikogo z PINBu? niech się wypowie jako oczywiście lajkonik coś wam tam w trawie piszczy ale to konik polny cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts