Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie a budowa rusza lada chwila

Gość jester00

Recommended Posts

Gość jester00

Witam.

Naczytałem się o zmianach w projekcie (kolor czerwony itp.) ale co zrobić w takiej sytacji:

Chce do istniejącego domku parterowego dostawić piętro. Na to mam projekt i pozwolenie. Padł pomysł, aby dosatwić także garaż i ganek, a na garażu zrobić taras. Zmienią się także okna (wielkość i usytuowanie). Z architektem, który wykonywał projekt nie chcę mieć już więcej nic wspólnego, a budowa rusza za tydzień. Co robić?

Dzięki i pozdrawiam!

Gość jester00
Pozostaje tylko nanieść zmiany nieistotne. Czy zmniejszenie okna będzie zmianą istotną? Czy przesunięcie okna o 1m będzie zmianą istotną? Czy pominięcie jednego okna będzie zmianą istotną? Czy dobudowanie okna balkonowego wraz z barierką zaraz za obrysem domu będzie zmianą istotną? Oczywiście zwróce się do PINB z zapytaniem. Czy do nasienia zmian nieistotnych na projekt konieczna jest zgoda projektanta (projekt był robiony na zamówienie)?

Po pierwsze dostawienie garażu wymaga nie tylko nowego pozwolenia na budowę, ale i nowych wzizt! Pozostałe zmiany również do "nieistotnych" raczej nie należą...

Po drugie jakakolwiek zmiana na tydzień przed rozpoczęciem prac wydaje mi się co najmniej lekkomyślna.

Ale cóż, powodzenia!

a czy potrzebuje zgodę projektanta na te nieistotne zmiany??

Zazwyczaj w projekcie jest napisane na jaki zakres zmian bez potrzeby konsultacji projektant wyraża zgodę. Zajrzyj do projektu.

czy PINB stosunkuje się do całości czy do każej propozycji z osobna?

To zależy tylko od ciebie i tego jak sformułujesz zapytanie. Jeśli napiszesz, że prosisz o osobne odpowiedzi to dostaniesz osobne...