johny27 02.10.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Zastanawiam się nad ogrzewaniem. Załóżmy, że zapotrzebowanie ojego domu na ogrzewanie to 30W.m3. Ogrzewana kubatura to 408m3 a więc zapotrzebowanie to 30Wx408m3 = 12,24kW Chciałbym zastosować w domu ogrzewanie elektryczne. Czy w związku z tym całkowite zużycie prądu na dobę na ogrzewanie to 12,24 kW x 24h =293kW???? Wydaje mi się, że powinno się tu zastosować jakiś współczynnik do pomnożenia wartości 293kW, przecież grzejniki nie będą pracowały 24h/dobę prawda?. Na utrzymanie zadanej temperatury potrzeba chyba znacznie mniej mocy...... Pomóżcie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.10.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 sorki ale mam pytanie do Twojego pytania Skąd wiadomo, że potrzeba 30 W na m3? (sorki noga jestem w tym temacie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.10.2005 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 taki współczynnik przyjmuje się dla nowo budowanych domów. Ja mam nadzieję że u mnie bedzi ejeszcze mniejszySciany bede mial z maxa 20cm + 12cm styropianu FS 20Na dachu wełna 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 02.10.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 jeżeli masz zrobiony dobrze bilans, to 30W/1m3 oznacza taki wydatek energii przy -20C na zewnątrz. W zależności od strefy klimatycznej średnia temp. w sezonie grzewczym w Polsce to ok. -2C/+2C. Stąd zurzycie Twojego domu będzie ok. 25% tej wartości ( z dużym przybliżeniem w zależności od przeszkleń, ocieplenia, budynku względem stron świata i wielu innych ). Sezon grzewczy to ok. 215 dni. A moc na samo ogrzewanie musisz mieć zapewnioną właśnie taką jak wyliczono, chociaż będzie wykorzystywana tylko kilka dni w roku + moc na bytowanie czyli min. 20kV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 02.10.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 30w/m3 to duże straty ciepłamożesz przyjąć 25w/m3czyli 10,2 kW 10,2kW*10h=102kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.10.2005 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 zamierzam, grzac piecami akumulacyjnymi a wiec beda sie ladowaly tylko 10h/ na dobe wiec zastanawia sie jaka ,oc powinienem miec zainstalowana (teraz mam 18kW). Z duzum prawdopodobienstwem moge zalozyc ze wowaczas praktyczie beda pracowaly tylko grzejniki + lodowka i jakies male duperele jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.10.2005 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 30w/m3 to duże straty ciepła możesz przyjąć 25w/m3 czyli 10,2 kW 10,2kW*10h=102kWh a dlaczego nie 10,2 x 24h - przeciez dom potrzebuje ciepla przez cala dobe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.10.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 Drodzy Forumowicze ! Błagam!Stosujcie w swoich postach właściwe miana przy wartościach liczbowych.12,24 kW x 24 h = 293 kWh a nie 293 kW,20 kV to zupełnie co innego niż 20 kW,W kW określa się moc urządzeń,w kWh podaje się zużycie energii,a kV to jednostka napięcia elektrycznego.To tak gwoli przypomnienia, żeby nie było zamętu w temacie. Te 30 W/m3 to wartość jak najbardziej poprawna i zgodnie z tym co pisze gościu01 wykorzystywana przy temperaturze zewnętrznej -20 stC.Średnie zużycie energii będzie znacznie niższe.Elektryczne urządzenia grzewcze mają sprawność bliską 100% tak więc moc 12kW na ogrzewanie w zupełności wystarczy. Oczywiście sytuacja, w której ogrzewanie będzie pracować "pełną parą" przez 24 godziny może wcale nie mieć miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 03.10.2005 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 pamietac nalezy ze ogrzewanie akumulacyjne laduje sie tylko przez 10h/dobe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 03.10.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 a skąd wiesz że masz 30W/m3 strat ciepła a nie 15 lub 40?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 a dlaczego wczesniej pisales ze moge przyjac 25W/m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 04.10.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 zamierzam, grzac piecami akumulacyjnymi a wiec beda sie ladowaly tylko 10h/ na dobe wiec zastanawia sie jaka ,oc powinienem miec zainstalowana (teraz mam 18kW). Z duzum prawdopodobienstwem moge zalozyc ze wowaczas praktyczie beda pracowaly tylko grzejniki + lodowka i jakies male duperele jeszcze sam sie przymierzam do akumulacyjnych i ci co sprzedaja przyjmuja (pewnie z marginesem) 1kW mocy pieca aku na 10mkw powierzchni Zakladam ze biora pod uwage ze laduje sie tylko przez czesc doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 04.10.2005 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 jezeli 1kw na 10m2 wychodzi z tego ze potrzebujesz w takim pomieszczeniu piec o mocy 2,4kWa wiec praktycznie 3kW........wydaje mi sie ze 2kW wystarczy spokojnie JA zamierzam miec w pomieszczeniach 15m2 piece 2kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 05.10.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 WRACAJĄC DO GŁÓWNEGO TEMATU!Trudno jest dobrze oszacować dobowe zużycie energii na ogrzewanie bo zależy ono od temperatury zewnętrznej, a ta wciągu roku się zmienia. Natomiast można określić maksymalne godzinowe zużycie przy założeniu temp. projektowej, która wynika ze strefy klimatycznej w której znajduje się budynek. Można również oszacować zapotrzebowanie roczne oparte o statystyczne dane klimatyczne z danej strefy. Łatwym do wykorzystania przybliżeniem jest zastosowanie przelicznika 2000-2400 h pracy na pełnej mocy odpowiada typowemu sezonowi grzewczemu. Stąd 12,24kW x 2000 h = 24480 kWh energii rocznie. Proszę nie utożsamiać tego przelicznika z długością sezonu, a raczej z całką obciążenia termicznego budynku w sezonie (w uproszczeniu).Do tego dochodzi oczywiście kilkaset kWh rocznie na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kneru 07.10.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Analizując pracę programatora pokojowego mogę stwierdzić że ogrzewanie działa 8-10 godzin na dobę do minus 10st/C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 07.10.2005 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 czyli wynika z tego ze spokojnie moge kupic dynamiczne piece o mniejsze mocy - zakladajac przy wiekszych mrozach wpomaganie sie kominkiem? Tak naprawdę cięzko mi w tym momencie stwierdzic, czy bede grazl glownie kominkiem, czy pradem - zycie pokaze czy wygoda pokona lenistwo A moze zmusi ekonomia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 09.10.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 W zależności od lokalizacji zapotrzebowanie na ciepło może się różnić o kilkadziesiąt procent (strefy klimatyczne). Już ktoś o tym wspominał.Pod Szczecinem projektuje się instalacje na -16C bo większe mrozy nie wystepują, pod Suwałkami należy raczej myśleć o -25C.Najlepiej zapotrzebowanie na ciepło policzyć przy pomocy odpowiedniego programu, a jak ktoś nie potrafi to niech poprosi architekta - powienien dostać szacunkowe zapotrzebowanie na ciepło. By mieć dokładne wyniki trzeba zrobić audyt energetyczny.Ogrzewanie elektryczne ma tę zaletę, że łatwo nim sterować oraz w razie potrzeby rozbudowywać.Jeśli zapotrzebowanie na moc wynosi 12KW, to faktycznie piece powinny mieć większą moc, ale moc to nie jest jedyny parametr pieca - ważna jest także pojemność cieplna.IMHO nie warto jednak kupować piecy z założeniem by pracowały w 100% taniej taryfie. Temeperatury skrajne (poniżej 10C) zwykle występują jedynie przez kilka-kilkanście dni i wtedy można albo się dogrzać kominkiem, albo przełączyć piece na pracę ciągłą (może się tym zajmować autoamat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts