Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mieszkam w domu o 3 kondygnacjach. Parter i I piętro posiadają ogrzewanie CO grawitacyjne - kocioł w piwnicy, rury od (chyba) 1,5" wm piwnicy do 1/2" na piętrze przy kaloryferach. Pion na piętro - 1". Naczynie wzbiorcze pod sufitem na I piętrze a z naczynia rura odprowadzające "nadwyżki" wody do piwnicy.

Trzeci poziom to poddasze.

Ogrzewanie elektryczne - rurki miedziane cieniutkie (ile cali - ???), pompa, naczynie wyrównawcze ciśnieniowe na poziomie podłogi. System zamknięty.

A teraz moje pytanie (związane z ciągłymi podwyżkami energii elektrycznej):

Czy jest możliwe połączenie obu instalacji?

Chciałbym to zrobić tak, aby kocioł (węglowy) z piwnicy ogrzewał trzy poziomy (uciągnie, jest zapas mocy).

Jednocześnie, żeby była możliwość utrzymania poddasza jako niezależnego ogrzewania w razie potrzeby - tu zamknąć zawór, inny otworzyć i już można grzać tylko na III poziomie prądem.

Podejrzewam, że cały problem to umieszczenie w systemie otwartym naczynia wzbiorczego - jeśli na poddaszu zawory byłyby ustawione tylko na prąd - to na dole nie możnaby grzać - brak otwartego naczynia.

Może się gubię w tym układzie, ale może jest ktoś dla kogo rozgryzienie tej krzyżówki nie będzie problemem.

Miłośników rebusów proszę o pomoc.

W razie niejasności - służę dodatkowymi wyjaśnieniami.

Pozdrawiam

Waldemar

https://forum.murator.pl/topic/41416-jak-przerobi%C4%87-tak%C4%85-instalacj%C4%99-co/

• 2 weeks później...
Miłośników rebusów proszę o pomoc.

W razie niejasności - służę dodatkowymi wyjaśnieniami

Czy na to forum zagladają fachowcy od centralnego ogrzewania??

https://forum.murator.pl/topic/41416-jak-przerobi%C4%87-tak%C4%85-instalacj%C4%99-co/#findComment-854541

Gość 1950

zainstaluj zbiornik wyrównawczy na poddaszu w najwyższym miejscu instalacji,

wepnij w szereg instalację na poddaszu, odcinając ją zaworami,

przy otwartych zaworach instalację na poddaszu masz w układzie otwartym który może być grzany kotłem węglowym,

po zamknięciu kocioł węglowy dalej pracuje w układzie otwartym a kocioł elektryczny pracuje w układzie zamkniętym niezależnie od układu otwartego,

dobrze by było dać przed zaworem na zasilaniu filtr siatkowy

https://forum.murator.pl/topic/41416-jak-przerobi%C4%87-tak%C4%85-instalacj%C4%99-co/#findComment-854587

musi to być wpięte równolegle, :oops: :oops: :oops:

Dzięki za zainteresowanie. A już myslałem .................

Domyślam się, że rzemieślnik spod znaku "instalacje wod-kan, gaz, co. itp" bez trudu zrozumie, co miałeś na myśli.

Bo dla mnie to chińszczyzna.

Gdybyś zamieszkiwał w rejonie Poznania, zaprosiłbym bym Ciebie na konsultację :lol: Może nawet jeśli masz firmę lub znasz sie na tym coś wymyślilibyśmy razem.

Ciekawi mnie tylko koszt takiej przeróbki tzn cena tych zaworów, filtrów itp + robocizna. Zdaję sobie sprawę, że musiałoby to być obejrzane. A może machnąć jakieś fotki?

Z tym zbiornikiem wyrównawczym to chyba kicha, bo na górze mieszkanie ma pełno spadów (poddasze) i nie byłoby zabardzo gdzie bo sufity krzywe.

Myślę więc, że potrzebny byłby instalator-filozof. I to całkowicie bez urazy.

https://forum.murator.pl/topic/41416-jak-przerobi%C4%87-tak%C4%85-instalacj%C4%99-co/#findComment-854964