Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zakładem energetycznym

futrzak

Recommended Posts

Witam

Kupię działkę z domkiem w 2001 roku. Ostatnio stwierdziłem ze zmienię licznik na dwu-taryfowy. Przyjechała ekipa z zakładu energetycznego i zmieniła. Stwierdzono jednocześnie ze nie ma zabezpieczenia przelicznikowego na słupie energetycznym.

Teraz otrzymałem pismo z informacjom ze mam na własny koszt zrobić zabezpieczenie przelicznikowe, przenieść układ pomiarowy na zewnętrzną ścianę budynku (aktualnie jest w kuchni), linie zasilającą poprowadzić po zewnętrznej ścianie budynku w rurze elektroinstalacyjnej.

Moje pytanie brzmi dlaczego ja mam to wykonać na własny koszt?

Skoro do tej pory było dobrze, poprzedni inwestor wykonał przyłącze, ktoś z ZE odebrał to przyłącze.

Czy ZE może tak naciągać?

Termin zawiadomienia o wykonanych pracach ustalono na 19-10-2005 w przeciwnym wypadku rozwiążą umowę.

Pozdrawiam

AF

w ten wlasnie sposob monopolista bogaci sie. Nie wiem jaki to przepis, ale tak samo postepuja np ze starymi mieszkaniami w blokach, ktore maja instalacje aluminiowa. Nowy wlasciciel po kupnie takiego mieszkania jest zmuszany do wymiany instalacji na miedziana zgodna z obecnymi wymogami technicznymi- paranoja- inaczej nie chca podpisac umowy. Tak samo chca zrobic z toba- robiles "modernizacje" to musi byc wszystko zgodne z nowymi normami. Moze ktos wie jak to ugryzc. U mnie elektryk polecony ze wspolnoty kazal mi napisac oswiadczenie , ze zobowiazuje sie do wykonania nowej instalacji i tak dzila juz pare ladnych lat- puk, puk, oby tak dalej.