pik33 22.01.2003 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Okolice Białegostoku, będziemy budować w tym roku---Co do projektu, trochę go zmieniamy ale niewiele. Oddzielamy kuchnię od salonu i wyjście na taras zamieniamy miejscami z oknem. Architekt zaproponował nam wykusz w salonie ale go sobie odpuścimy. Zaproponował żeby garaż wysunąć nie do tyłu a do przodu i z tym się zgadzam, jest dużo lepiej. O ile w ogóle będziemy budować garaż (środki!) Technologia? Praefa, ale jak się nie da uzyskać u nich sensownej ceny, będziemy szukać czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 22.01.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ale ci zazdroszczę, my musimy czekać na rozpoczęcie budowy jeszcze 2,5 roku (mój mąż został przeniesiony służbowo do Katowic a mieszkamy w Jeleniej Górze), także ja narazie buduję wirtualnie. Patrzę na to jednak z drugiej strony - mamy duuuuużo czasu na wybór projektu. Jak myślisz, ile Cię będzie kosztował ten domek bez garażu? Robisz go przez tę firmę o której pisałeś wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awrocka 24.01.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Pik, czy ja tez moge prosic o ten projekt lub chociaz namiar na pracownie?Ja tez mysle o praefa.PozdrawiamAnka[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.01.2003 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Tak w ogóle zaczyna mi się zawalać cała koncepcja tego domku, a to przez kominek z DGP. W projekcie stoi na zewnętrznej ścianie i trzeba by robić skomplikowany DGP z turbinami i użyciem kilku kilometrów rur, a tego mi się nie chce. Zabrać tego kominka stamtąd nie mam gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 24.01.2003 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 On 2003-01-24 10:05, awrocka wrote: Pik, czy ja tez moge prosic o ten projekt lub chociaz namiar na pracownie? Ja tez mysle o praefa. Pozdrawiam Anka [email protected] Podeślę w najbliższym czasie... Jak ktoś kto go już widział ma pomysł na kominek, niech mi coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.01.2003 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2003 Mam miejsce dla kominka!!!Ponieważ i tak zdecydowaliśmy się zamknąć kuchnię, kominek pójdzie na ściankę między kuchnią a pokojem dzienym, w pobliżu wiatrołapu, a jego komin wraz z kominem wentylacyjnym z kuchni nikomu i niczemu nie przeszkodzi w tym miejscu. Najdłuższa pozioma rura dla DGP nie przekroczy 4 metrów. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-27 09:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia0504 28.01.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Drogi PIKU,czy mógłbyś mi także przysłać ten projekt.Z góry dziękuję.KASIA[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 28.01.2003 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Czesc PIKU.Jak jeszcze masz cierpliwosc to ja tez bardzo prosze o projekt.I bardzo prosze o informacje jak cos dostaniesz z Praefy- rowniez mnie interesuje ta technologia EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 29.01.2003 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 No więc nieco się wkurzyłem i cokolwiek podłamałem.Już miałem zamówić projekt, wysłałem rzuty z poprawkami - a architekt oddzwonił z informacją, że po przesunięciu kominka komin od niego wyjdzie na lukarnie... a wydawało mi się, że będzie z pół metra poza nią.Dalsza dyskusja przyniosła taki efekt, że trzeba po prostu usiąść i zacząć całą koncepcję od nowa. Pocieszyli mnie za to w Praefie - domek 100m2 da się zmieścić w 120-130k PLN. Po tym, co oni wybudują, pozostaje malowanie, ułożenie podłóg i montaż wyposażenia łazienkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 29.01.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Czesc News: mi sie dzisiaj udalo nawet do Praefy na Bartycka trafic ( a nie bylo latwo - niech szlag trafi system oznakowania ulicznego w tych wszytkich centrach budowlanych na Bartyckiej)Tak wiec twierdza, ze koszt wybudowania 1m bez podlog i bialego montazu ( tzw. standard "developerski") to 1200-1300 PLN, w przypadku domu parterowego, oraz 1500-1600 w przypadku domu z poddaszem. Roznica wynika z drogiego stropu jaki jest stosowany. Mozna ten strop zamienic na tanszy strop drewniany. W kazdym razie trze na pewno pojsc do nich z konkretnym projektem, a potem doliczyc to co trzeba i wtedy widac golym okiem co wychodzi. Mam jeszcze kilka uwag, ale musze to przemyslec. Do PIK-a: jak poznasz cene za swoj projekt, to bedzie bardzo pozyteczne porownac to z technologia szkieletowa, czy tradycyjna. Poza tym. Ten legalett wydaje sie dosc interesujacy w tym wszystkim. Mam ich folder. Jest tam dosc interesujace wyliczenie zimowych kosztow eksploatacji domu w tech. tradycyjnej, wsp. dla scian 0,3, dla dachu 0,22, dla okien 1,8 (??) pow. uzytkowa 128 mOtoz wynika z niego, ze w najzimniejszym miesiacu placimy ok. 180 PLN a srednio za calu sezon grzewczy (wrzesien-kwiecien) 119 PLN miesiecznie. Mam znajomego, ktory ma fundament legalett, dom z poddaszem ok. 150m, zbudowany z bloczkow FORTIS ( z dodatkiem styropianu, dosc cieple) Twiedzi, ze za ostatnie 2 miesiace zaplacil srednio 500PLN za miesiac. Spora roznica.To tyle. Generalnie chyba warto sie temu przyjrzec. Wczesniej chcialem budowac w szkielecie drewnianym, ale pare miesiecy temu na mojej dzialce spora sosna spadla na dom sasiedni i tak sie zastanawiam na ile wytrzymalby to szkielet drewniany. Mam nadzieje, ze dom z Praefy jest wytrzymalszy.PozdrawiamEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 30.01.2003 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Praefa to żelbet. Co prawda zmodyfikowany, ale zawsze.Co do legalettu, praw fizyki się nie ominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 05.02.2003 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Byłem w Praefie. Trafić rzeczywiście fatalnie, ale to co robią jest piękne. Wszystko równe, gładkie, pod linijkę i kątomierz... miałem przynajmniej okazję "pomacać" ścianę z praefy i zobaczyć w realu więżbę dachową łączoną płytkami kolczastymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 11.02.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Witam pik 33 Czy kiedy poznasz bardziej realia cenowe, to podzielisz sie wiadomosciami? Emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 12.02.2003 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Na "Wymianie doświadczeń" jest temat "Ściany keramzytowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 28.02.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Czy ktoś mogłby mi przysłać projekty tego domu. Idealnie pasuje na moją małą działkę i ma dokładnie taki rozkład pomieszczeń. Będe wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekW 12.03.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Cześć pik33 wielka prośba: jeśli masz jeszcze te zeskanowane informacje o projekcie z "Ładnego domu" to przyślij naadres [email protected].Dałem do Praefy W-wa funkcjonalnie podobny domek ale o powierzchni 137m2. Nie mam jeszcze wyceny, a ten Twój może mi odpowiadać (liczba pokoi) a może być znacznie tanszy. Z góry dziekiMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 31.08.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Mam miejsce dla kominka!!! Ponieważ i tak zdecydowaliśmy się zamknąć kuchnię, kominek pójdzie na ściankę między kuchnią a pokojem dzienym, w pobliżu wiatrołapu, a jego komin wraz z kominem wentylacyjnym z kuchni nikomu i niczemu nie przeszkodzi w tym miejscu. Najdłuższa pozioma rura dla DGP nie przekroczy 4 metrów. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-27 09:24 ] Czy mogłabym też liczyć na pzresłanie tego projektu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancia 20.02.2004 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 mi tez proszę przesłać [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xyz 13.08.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 proszę również o projekt - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hadzar 23.08.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 czy mogłabym tez prosic o przeslanie projektu , z opisu wynika , ze ten domek moglby odpowaiadc moim potrzebom.Moze...ktos kto juz dostal projekt od pika przesle dalej...bardzo prosze:) [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts