Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okolice Białegostoku, będziemy budować w tym roku

---

Co do projektu, trochę go zmieniamy ale niewiele. Oddzielamy kuchnię od salonu i wyjście na taras zamieniamy miejscami z oknem. Architekt zaproponował nam wykusz w salonie ale go sobie odpuścimy. Zaproponował żeby garaż wysunąć nie do tyłu a do przodu i z tym się zgadzam, jest dużo lepiej. O ile w ogóle będziemy budować garaż (środki!)

Technologia? Praefa, ale jak się nie da uzyskać u nich sensownej ceny, będziemy szukać czego innego.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale ci zazdroszczę, my musimy czekać na rozpoczęcie budowy jeszcze 2,5 roku (mój mąż został przeniesiony służbowo do Katowic a mieszkamy w Jeleniej Górze), także ja narazie buduję wirtualnie. Patrzę na to jednak z drugiej strony - mamy duuuuużo czasu na wybór projektu. Jak myślisz, ile Cię będzie kosztował ten domek bez garażu? Robisz go przez tę firmę o której pisałeś wyżej?

Mam miejsce dla kominka!!!

Ponieważ i tak zdecydowaliśmy się zamknąć kuchnię, kominek pójdzie na ściankę między kuchnią a pokojem dzienym, w pobliżu wiatrołapu, a jego komin wraz z kominem wentylacyjnym z kuchni nikomu i niczemu nie przeszkodzi w tym miejscu. Najdłuższa pozioma rura dla DGP nie przekroczy 4 metrów.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-27 09:24 ]

No więc nieco się wkurzyłem i cokolwiek podłamałem.

Już miałem zamówić projekt, wysłałem rzuty z poprawkami - a architekt oddzwonił z informacją, że po przesunięciu kominka komin od niego wyjdzie na lukarnie... a wydawało mi się, że będzie z pół metra poza nią.

Dalsza dyskusja przyniosła taki efekt, że trzeba po prostu usiąść i zacząć całą koncepcję od nowa.

Pocieszyli mnie za to w Praefie - domek 100m2 da się zmieścić w 120-130k PLN. Po tym, co oni wybudują, pozostaje malowanie, ułożenie podłóg i montaż wyposażenia łazienkowego.

Czesc

News: mi sie dzisiaj udalo nawet do Praefy na Bartycka trafic ( a nie bylo latwo - niech szlag trafi system oznakowania ulicznego w tych wszytkich centrach budowlanych na Bartyckiej)

Tak wiec twierdza, ze koszt wybudowania 1m bez podlog i bialego montazu ( tzw. standard "developerski") to 1200-1300 PLN, w przypadku domu parterowego, oraz 1500-1600 w przypadku domu z poddaszem. Roznica wynika z drogiego stropu jaki jest stosowany. Mozna ten strop zamienic na tanszy strop drewniany.

W kazdym razie trze na pewno pojsc do nich z konkretnym projektem, a potem doliczyc to co trzeba i wtedy widac golym okiem co wychodzi. Mam jeszcze kilka uwag, ale musze to przemyslec.

Do PIK-a: jak poznasz cene za swoj projekt, to bedzie bardzo pozyteczne porownac to z technologia szkieletowa, czy tradycyjna.

Poza tym. Ten legalett wydaje sie dosc interesujacy w tym wszystkim. Mam ich folder. Jest tam dosc interesujace wyliczenie zimowych kosztow eksploatacji domu w tech. tradycyjnej, wsp. dla scian 0,3, dla dachu 0,22, dla okien 1,8 (??) pow. uzytkowa 128 m

Otoz wynika z niego, ze w najzimniejszym miesiacu placimy ok. 180 PLN a srednio za calu sezon grzewczy (wrzesien-kwiecien) 119 PLN miesiecznie. Mam znajomego, ktory ma fundament legalett, dom z poddaszem ok. 150m, zbudowany z bloczkow FORTIS ( z dodatkiem styropianu, dosc cieple) Twiedzi, ze za ostatnie 2 miesiace zaplacil srednio 500PLN za miesiac. Spora roznica.

To tyle. Generalnie chyba warto sie temu przyjrzec. Wczesniej chcialem budowac w szkielecie drewnianym, ale pare miesiecy temu na mojej dzialce spora sosna spadla na dom sasiedni i tak sie zastanawiam na ile wytrzymalby to szkielet drewniany. Mam nadzieje, ze dom z Praefy jest wytrzymalszy.

Pozdrawiam

Emil

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć

pik33 wielka prośba: jeśli masz jeszcze te zeskanowane informacje o projekcie z "Ładnego domu" to przyślij na

adres [email protected].

Dałem do Praefy W-wa funkcjonalnie podobny domek ale o powierzchni 137m2. Nie mam jeszcze wyceny, a ten Twój może mi odpowiadać (liczba pokoi) a może być znacznie tanszy.

Z góry dzieki

Marek

• 5 months później...
Mam miejsce dla kominka!!!

Ponieważ i tak zdecydowaliśmy się zamknąć kuchnię, kominek pójdzie na ściankę między kuchnią a pokojem dzienym, w pobliżu wiatrołapu, a jego komin wraz z kominem wentylacyjnym z kuchni nikomu i niczemu nie przeszkodzi w tym miejscu. Najdłuższa pozioma rura dla DGP nie przekroczy 4 metrów.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-27 09:24 ]

Czy mogłabym też liczyć na pzresłanie tego projektu

:))

• 5 months później...
  • 5 months później...
  • 2 weeks później...