Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy milionowy post ??????? MINIKONKURS

Jerzysio

Recommended Posts

• Odpowiedzi 250
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Oczywiście zmuszeni jesteśmy potwierdzić wynik podany przez maksia, ale chciałbym zwrócić uwagę, że chyba niektórym użytkownikom zależało na tym, aby to właśnie byli oni :) Zaczęli wypisywać różne posty, a gdy się stało wszystko jasne, to zaczęli je kasować (użytkownicy mają taką możliwość), co przesuwało licznik do tyłu :). Nie mniej jednak zmuszeni jesteśmy uznać wynik podany przez maksia, gdyż to właśnie ten użytkownik najprawdopodobniej jako pierwszy osiągną licznik 1000000. Początkowo podaliśmy zwycięzcę "jajcek", gdyż w chwili naszego pomiaru to właśnie na niego wypadał post 1000000, a potem się okazało (po następnych usunięciach swoich postów przez użytkowników), że wynik się przestawił na uzytkownika 'teska'... Więc pozostajemy przy tym zwycięzcy, co jest..

Pozdrawiamy

Nic z tego nie kumam. Maksiu ogłosił to się ucieszyłam i już tego watku nie śledziłam /nie wiem o co biega teraz/, ale jesli się pomylił, nie będę mieć żalu, bo jakoś szczególnie się tym nie emocjonowałam. Nie stukałam specjalnie ani nie kasowałam postów w celu napisania rekordowego.

Więc jeśli Redakcja dwukrotnie powtarza, że "jest zmuszona potwierdzić" to myslę, ze wcale nie musi. I niech postapi jak powinna.

pozdrawiam.

Nic z tego nie kumam. Maksiu ogłosił to się ucieszyłam i już tego watku nie śledziłam /nie wiem o co biega teraz/, ale jesli się pomylił, nie będę mieć żalu, bo jakoś szczególnie się tym nie emocjonowałam. Nie stukałam specjalnie ani nie kasowałam postów w celu napisania rekordowego.

Więc jeśli Redakcja dwukrotnie powtarza, że "jest zmuszona potwierdzić" to myslę, ze wcale nie musi. I niech postapi jak powinna.

pozdrawiam.

Spokojnie, tak jak wspomnieliśmy, najwyraźniej to byłaś Ty, która jako pierwsza utworzyła milionowy post na tym forum (nie mamy i nie będziemy mieli nikogo lepszego niż Ty). W rzeczywistości Twój post na chwilę obecną nie jest milionowy (sprawdziliśmy to), ale to już nie ma żadnego znaczenia, gdyż interesowała nas osoba, która ten milion przekroczy. Być może była taka osoba, która non-stop dopisywała byle co we wszystkich kolejnych wątkach, aby tylko to na nią wypadł ten milion (a nawet jeśli by się okazało, że jego wpis jest 1000001, to skasowałby jakiś jeden starszy post, aby wskoczyć na pozycję 1000000). Potem jak już został ogłoszony ten wynik, to zaczęło się najwyraźniej masowe kasowanie swoich bezsensownych postów... Każdy użytkownik biorący udział w tym „wyścigu” jest dokładnie tak samo „podejrzany”. Nie ma sensu dochodzenie kto to był, gdyż żadnego przestępstwa przecież nie było :D jak i nie jest to nam do niczego potrzebne. Nawet moim skromnym zdaniem nie można nazwać takiego zachowania „nieetycznym” :D – to przecież tylko zabawa. Także nie wydaje mi się, aby redakcja zdecydowała się ogłosić kogoś innego zwycięzcą, bo w ten sposób tym zwycięzcą za chwilę mogłaby być zupełnie inna osoba...

Pozdrawiamy

pozdrawiam.

Spokojnie, tak jak wspomnieliśmy, najwyraźniej to byłaś Ty, która jako pierwsza utworzyła milionowy post na tym forum (nie mamy i nie będziemy mieli nikogo lepszego niż Ty). W rzeczywistości Twój post na chwilę obecną nie jest milionowy (sprawdziliśmy to), ale to już nie ma żadnego znaczenia, gdyż interesowała nas osoba, która ten milion przekroczy. Być może była taka osoba, która non-stop dopisywała byle co we wszystkich kolejnych wątkach, aby tylko to na nią wypadł ten milion (a nawet jeśli by się okazało, że jego wpis jest 1000001, to skasowałby jakiś jeden starszy post, aby wskoczyć na pozycję 1000000). Potem jak już został ogłoszony ten wynik, to zaczęło się najwyraźniej masowe kasowanie swoich bezsensownych postów... Każdy użytkownik biorący udział w tym „wyścigu” jest dokładnie tak samo „podejrzany”. Nie ma sensu dochodzenie kto to był, gdyż żadnego przestępstwa przecież nie było :D jak i nie jest to nam do niczego potrzebne. Nawet moim skromnym zdaniem nie można nazwać takiego zachowania „nieetycznym” :D – to przecież tylko zabawa. Także nie wydaje mi się, aby redakcja zdecydowała się ogłosić kogoś innego zwycięzcą, bo w ten sposób tym zwycięzcą za chwilę mogłaby być zupełnie inna osoba...

Pozdrawiamy

Troszke to dla jak dla mnie naciągane, jeśli szanowny moder_tech bylby obecny na forum 4 lutego o 12:18 to by sam stwierdzil ze nie bylo mozliwosci tak szybkiego kasowania postów aby samemu wyrobic sobie miliona, bo nowych postów przybywało bardzo szybko. Ale mniejsza z tym, skoro Moder_tech sie objawił to mam dwie sprawy:

1. kiedys juz dawno temu gdy bylismy na forum na etapie półmilionowego postu nie ustalono kto byl jego autorem i pozostalo to jak do tej pory jedną z najwiekszych zagadek forum, da sie to jeszcze ustalić???

2. Kiedy wreszcie przestaną się zacinać wątki na forum, takie jak np. Kawiarnia klubowa, czy Grupa Szczecińska. Objawia sie to tym ze pojawia sie nowa zakładka dla danego watku (tgz. nowa strona) a gdy sie kliknie na nia to pojawia sie komunikat ze nia ma postów dla tego watku. Sytuacja ta pojawila sie już dwa lata temu i od tego czasu przybiera na sile, wielokrotnie prosilem (i nie tylko ja) aby coś z tym zrobić ale żadnej reakcji nie ma do tej pory.

O prośbach o rozszerzenie możliwości moderacyjnych o możlwość łączenia wątków już nawet nie wspomne

pozdrawiam

maksiu

Troszke to dla jak dla mnie naciągane, jeśli szanowny moder_tech bylby obecny na forum 4 lutego o 12:18 to by sam stwierdzil ze nie bylo mozliwosci tak szybkiego kasowania postów aby samemu wyrobic sobie miliona, bo nowych postów przybywało bardzo szybko.

Zgadzam się, jakoś sobie nie wyobrażam forumowiczów kasujących swoje posty w dzikim biegu po milion :roll: ale nigdy nie wiadomo...

2. Kiedy wreszcie przestaną się zacinać wątki na forum, takie jak np. Kawiarnia klubowa, czy Grupa Szczecińska. Objawia sie to tym ze pojawia sie nowa zakładka dla danego watku (tgz. nowa strona) a gdy sie kliknie na nia to pojawia sie komunikat ze nia ma postów dla tego watku. Sytuacja ta pojawila sie już dwa lata temu i od tego czasu przybiera na sile, wielokrotnie prosilem (i nie tylko ja) aby coś z tym zrobić ale żadnej reakcji nie ma do tej pory.

Posłusznie melduję, że na grupie wielkopolskiej jest dokładnie tak samo :(

Troszke to dla jak dla mnie naciągane, jeśli szanowny moder_tech bylby obecny na forum 4 lutego o 12:18 to by sam stwierdzil ze nie bylo mozliwosci tak szybkiego kasowania postów aby samemu wyrobic sobie miliona, bo nowych postów przybywało bardzo szybko. Ale mniejsza z tym, skoro Moder_tech sie objawił to mam dwie sprawy:

Maksiu, dziękujemy Ci bardzo, że szybko zadziałałeś i uchwyciłeś ten moment, w którym pojawił się milionowy post na naszym forum. Jednakże dla nas jest to nie możliwe do zbadania (może i byłoby możliwe, ale koszty takiego dochodzenia byłyby większe niż to warte). Natomiast ja podtrzymuje swoje zdanie, że tak było. Może faktycznie wycofam się z twierdzenia, że te wpisy znikały w błyskawicznym tempie, ale nie wycofam się z tego, że one zniknęły i zniknęła ich duża ilość. I to nie było kilka, to nie było kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt. Z tego co słyszałem, to jesteś informatykiem, więc powiedz mi, jaki wniosek mogę wyciągnąć, jak liczę ilość rekordów z tabeli, w której trzymane są informacje o wpisach (w SQL'u jest to proste zapytanie SELECT COUNT(*) FROM jakas_tabela) i okazuje się, że ilość dokładnie odzwierciedla licznikowi postów na stronie głównej, a co za tym idzie, mamy pewność, że na podstawie ilości rekordów w tej tabeli jest ukazywany licznik wszystkich postów. Następnie sortujemy wszystkie wpisy po dacie (sortowanie po unikalnym identyfikatorze, który automatycznie zwiększa się o 1 z każdym postem daje takie same wyniki) i wybieramy ten milionowy: SELECT * FROM tabela_z_postami ORDER BY czas_wpisania LIMIT 999999,1

Okazało się, że nie padło na Dropsiaka... Postanowiliśmy zbadać numer wpisu dropsiaka, oczywiście, w bazie podejrzeliśmy sobie datę jej wpisu wpisaliśmy proste zapytanie SQL’owe, które ma na celu zliczenie wszystkich postów wcześniejszych niż ta data:

SELECT COUNT(*) FROM tabela_z_postami WHERE data_wpisania<=data_dropsiaka

(oczywiście nazwy tabel i pól są zmienione, bo to nie ma znaczenia, oprogramowanie phpbb jest oprogramowaniem open source, więc każdy może sobie podejrzeć, jak to jest)

Okazało się, że otrzymaliśmy wynik znacznie mniejszy niż 1000000 – zabrakło ok. 200[!!!] do tego miliona. Jaki więc wniosek można wyciągnąć? Redakcja czasem usuwa wpisy, jak ktoś narusza zasady obowiązujące na forum, ale nie wydaje mi się, żeby było tego aż 200 w ciągu kilku dni.

1. kiedys juz dawno temu gdy bylismy na forum na etapie półmilionowego postu nie ustalono kto byl jego autorem i pozostalo to jak do tej pory jedną z najwiekszych zagadek forum, da sie to jeszcze ustalić???

Tego już nie da się ustalić. Następnym razem trzeba będzie zablokować możliwość usuwania postów i wtedy nie będzie żadnego problemu. Ja jedynie mogę powiedzieć, do kogo na chwilę obecną należy 500000 wpis. Metoda jest bardzo prosta i analogiczna:

SELECT * FROM tabela_z_postami ORDER BY czas_wpisania LIMIT 499999,1

Wynik padł na post 508900, krórego autorem jest Jacek33.

Post można obejrzeć tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=508900#508900

Przyjrzymy się temu, jeśli naprawa tego problemu nie będzie wymagała znacznej ingerencji w kod źródłowy, to może nam się uda to poprawić. A jeśli nie, to trzeba to będzie zgłosić jako bug do autorów tego oprogramowania.

O prośbach o rozszerzenie możliwości moderacyjnych o możlwość łączenia wątków już nawet nie wspomne

Obawiam się, że takie prośby to należałoby kierować na inne forum: http://www.phpbb.com/

My nie chcemy sami modyfikować tej aplikacji, bo jak przyjdzie jakaś krytyczna aktualizacja tego softu, to cała nasza robota pójdzie na marne, gdyż i tak to będzie musiało być nadpisane nowa wersją.

Pozdrawiamy

[/i]

Jako gospodarz tematu chciałem się wtrącić :

- być może powstały jakieś takieś dziwne rzeczy robione przez osobę/-y które chciały "namieszać"....

...ale dajmy sobie z tym spokój !

PRZYPOMINAM :

- w konkursie chodziło o WYTYPOWANIE TERMINU a nie KTO był autorem !

Dodatkowa pozakonkursowa nagroda ?

OK !

Jeśli są wątpliwości uhonorujcie też pozostałych za 999999 i 1000001

post i będzie sprawiedliwie.

Pozdro

J

Jeśli są wątpliwości uhonorujcie też pozostałych za 999999 i 1000001

post i będzie sprawiedliwie.

Nie ma wątpliwości, że tym 1000000 był Dropsiak - jasno to wynika z zrzutu ekranowego Maksia, gdzie widnieje licznik z milionem. Na tej stronie ewidentnie najstarszym postem jest post wysłany 4 lutego o 12.18 i jest tylko jedna taka data z tą godziną, a pod tym jest właśnie login Dropsiaka.

Pozdrawiamy

Maksiu, dziękujemy ...

[ciach]

... forum, ale nie wydaje mi się, żeby było tego aż 200 w ciągu kilku dni.

Cykl rozumowania jak najbardziej sluszny i tak jak czytałem to co napisałes to przyszlo mi do glowy czy to nie jest przypadkiem powiazane z druga sprawą o ktorej pisalem, na samej kawiarni klubowej jest roznica 6 postow, ciekawe czy jakby posumowac wszystkie watki w ktorych jest ten problem + kilka/kilkanascie skasowanych postow od 04 lutego czy nie wyszła by ta różnica okolo 200 postow. Wiem ze moze to zabrzmi jak glupia gadka, ale moze probowaliscie na jakiejs kopii zaktualizowac indeksy do wszystkich baz??

pozdrawiam

m.

maksiu

Temat przenoszę tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64642

Pozdrawiamy

dawno tutaj nie zagladałam a tu jakas afera jest :lol: :lol:

co za roznica kto nabazgrał milionowego!!!!!! i nie chce mi sie wierzyc ze ktos bedzie sie bawil i kasowal posty zeby dostac dzwonek :lol: :lol: :lol:

i tak na marginesie.......przeciez nagrody dotra przy dwumilionowym :lol: :lol: