Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęknięcia w betonowym tarasie

czupurek

Recommended Posts

jak w temacie

taras wylany z betonu sporych rozmiarów ok 14x4,8.

i jest problem bo pojawiły się dwie, nieregularne, dość znacze rysy w poprzek na całej szerokości, dzielące płytę na 3 dość równe części. Pęknięcia nie są zbyt głębokie, zaczynają się od ściany budynku i tu są najszersze tak ok 1mm.

czy to, błąd budowlańca - bo nie zrobił dylatacji?

nie wiem co z tym dalej robić i jak zachowają się ułożone w przyszłości płytki.

Jeśli chodzi o beton to nie ma problemu. Mój tarasik na gruncie ma 6x2,5 m i podobne pęknięcia. Taras jest przy południowej ścianie, nagrzewa się niesamowicie. Beton wylewany był z betoniarki na miejscu i pęknięcia powstały tam gdzie stykały się kolejne partie betonu. Po prostu dylatacje zrobiły się same. Za to przy kładzeniu płytek dylatacje trzeba zrobić koniecznie. Zadanie o tyle ułatwione, że natura podpowiedziała w którym miejscu to zrobić... :D

• 3 months później...

Oby to nie była wina źle przygotowanego gruntu pod tarasem... :o. Może być tak, że woda znajdująca się w gruncie zamarza i podnosi ziemię, a w efekcie powoduje spękania tarasu... albo grunt źle ubity osiada, powstają pustki i beton pęka (przy obecnych mrozach stawiałbym raczej na pierwszą możliwość).

Wydaje mi się, że trzeba będzie samemu zrobić dylatacje - skoro pęka, to niech przynajmniej ma to jakiś regularny kształt :-?.

jak gruba warstwa betonu była wylana?

była jakoś wzmacniana?

jaki beton?

Wbrat - beton z gruchy b-15 w ilości 11,5m3 na ok 67m2 tarasu. wiem tylko, że na ubitym piasku jest, a piachu (ubijali) było sporo, bo wysokość tarasu ma z 50 cm.

jak pisałam w pierwszym poście 2 dylatacje samoistne, podzieliły prostokątną płytę tarasu na 3 równe części (i w tych miejscach pęknięć już nic się nie dzieje).

tylko, że teraz powstało kolejne pęknięcie (blisko jednego z wcześniejszych) i ono jest znacznie większe, mniej regularne i chyba postępuje.

co robić oprócz powieszenia za ...... wykonawcy? reperować jakimiś preparatami? wzywać inspektora budowlanego?

Spoko, to nie jest duży problem. Na wiosne jak już wszystko popeka tak jak trzeba, pojedziesz do sklepu i kupisz sobie żywice laną Sopro GH 564. Szlifierką kątową poszerzysz to co popękało. W poprzek co 20 cm porobisz poprzeczne nacięcia i wstawisz klamry stalowe są w komplecie z żywicą. Potem wszystko zalewasz żywicą i opsypujesz piaskiem kwarcowym i po rysach. Jak się zdecydujesz na płytkowanie tarasu to zastanów się jak chcesz położyć płytki i wtedy znowu szlifierka i robisz dulatacje, gdzie chcesz ( no oprucz konstrukcyjnych). Radze wybrać jasne płytki - mniej się nagrzewają. Dylatacje na tarasie powiny iść co 3 m. I radzę zrobić pełnym systemem tarasowym jednego z dobrych producentów chemii budowlanej. ( wszystkie produkty jednego producenta) - ważne przy ewentualnej reklamacji.