czupurek 03.10.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 jak w temacietaras wylany z betonu sporych rozmiarów ok 14x4,8. i jest problem bo pojawiły się dwie, nieregularne, dość znacze rysy w poprzek na całej szerokości, dzielące płytę na 3 dość równe części. Pęknięcia nie są zbyt głębokie, zaczynają się od ściany budynku i tu są najszersze tak ok 1mm. czy to, błąd budowlańca - bo nie zrobił dylatacji?nie wiem co z tym dalej robić i jak zachowają się ułożone w przyszłości płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 03.10.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Jeśli chodzi o beton to nie ma problemu. Mój tarasik na gruncie ma 6x2,5 m i podobne pęknięcia. Taras jest przy południowej ścianie, nagrzewa się niesamowicie. Beton wylewany był z betoniarki na miejscu i pęknięcia powstały tam gdzie stykały się kolejne partie betonu. Po prostu dylatacje zrobiły się same. Za to przy kładzeniu płytek dylatacje trzeba zrobić koniecznie. Zadanie o tyle ułatwione, że natura podpowiedziała w którym miejscu to zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 03.10.2005 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 mój wylewany był z gruszki i ręcznie rozprowadzany. czyli błąd wykonawcy, że nie zrobił dylatacji.powiadasz - ze samo się podpowiedziało. no masz i rację tylko pęknięcia są nieregularne i pod skosem - więc z płytkami nie pójdzie łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 01.02.2006 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 dylatacje samoistne dylatacjami ale, właśnie wczoraj, obok jednej z tych samoistych dylatacji, odkryłam nowe pęknięcie: - dość głębokie - długie (z 1,5m i zahacza o stopień) - szerokie (1-2mm), - nieregularne co robić? czym to grozi? plizzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 01.02.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Oby to nie była wina źle przygotowanego gruntu pod tarasem... . Może być tak, że woda znajdująca się w gruncie zamarza i podnosi ziemię, a w efekcie powoduje spękania tarasu... albo grunt źle ubity osiada, powstają pustki i beton pęka (przy obecnych mrozach stawiałbym raczej na pierwszą możliwość). Wydaje mi się, że trzeba będzie samemu zrobić dylatacje - skoro pęka, to niech przynajmniej ma to jakiś regularny kształt . jak gruba warstwa betonu była wylana? była jakoś wzmacniana? jaki beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 01.02.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Wbrat - beton z gruchy b-15 w ilości 11,5m3 na ok 67m2 tarasu. wiem tylko, że na ubitym piasku jest, a piachu (ubijali) było sporo, bo wysokość tarasu ma z 50 cm.jak pisałam w pierwszym poście 2 dylatacje samoistne, podzieliły prostokątną płytę tarasu na 3 równe części (i w tych miejscach pęknięć już nic się nie dzieje).tylko, że teraz powstało kolejne pęknięcie (blisko jednego z wcześniejszych) i ono jest znacznie większe, mniej regularne i chyba postępuje. co robić oprócz powieszenia za ...... wykonawcy? reperować jakimiś preparatami? wzywać inspektora budowlanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.02.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 czupurku - a czy przypadkiem nie pęka w miejscach gdzie przy wylewaniu były osadzone listwy/rurki po których ciagnięto łatę? U mnie pękło w tych miejscach, ale się z tym liczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 01.02.2006 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Rafałek - a tego to nie wiem niestety. ale to ostatnie pęknięcie jest jedno. eh, człek ma zawsze jakiś problem. a fachowcy i "fachowcy" wywyołują już u mnie tylko alergię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek70 02.02.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Spoko, to nie jest duży problem. Na wiosne jak już wszystko popeka tak jak trzeba, pojedziesz do sklepu i kupisz sobie żywice laną Sopro GH 564. Szlifierką kątową poszerzysz to co popękało. W poprzek co 20 cm porobisz poprzeczne nacięcia i wstawisz klamry stalowe są w komplecie z żywicą. Potem wszystko zalewasz żywicą i opsypujesz piaskiem kwarcowym i po rysach. Jak się zdecydujesz na płytkowanie tarasu to zastanów się jak chcesz położyć płytki i wtedy znowu szlifierka i robisz dulatacje, gdzie chcesz ( no oprucz konstrukcyjnych). Radze wybrać jasne płytki - mniej się nagrzewają. Dylatacje na tarasie powiny iść co 3 m. I radzę zrobić pełnym systemem tarasowym jednego z dobrych producentów chemii budowlanej. ( wszystkie produkty jednego producenta) - ważne przy ewentualnej reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 03.02.2006 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jacek70 - brzmi dobrze. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts