Ziarutek 03.10.2005 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Witam,Wlasnie natknalem sie na taką wiadomość: http://podatki.onet.pl/1173282,1,0,wiadomosci.html ciekawe czego sie spodziewali po 22% Vacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 03.10.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 człowiek, żeby żyć musi kombinować w naszym kraju najpierw zabrali nam 15% i obiecali, że to zrekompensują, skredytowali się naszymi pieniędzmi a teraz zachowują się jakby oddawali ze swoich- chyba się już przyzwyczaili do naszych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.10.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ciekawe czego sie spodziewali po 22% Vacie to normalne ze biurokraci spodziewali się, że na tym ogryza najwiecej ... wczesniej odebrali budującym sie ... a teraz znów oddadzą ... (ale ile przy tym ogryza z tej kości ...) przelewanie z pustego w próżne to sie nazywa ... Korwin Mikke'go potrzeba ... nieroby szliby do łopaty... aż miło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 03.10.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Czy ktoś już składał wniosek: http://www.menos.zam.pl/pdf/wniosek_zwrot_vat.pdf wiadomo o kiedy można to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.10.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Ja osobiście nie kumam tego artykułu. Firmy już oferują klientom usługi bez faktur. Zapewniają, że będą tańsze, a inwestor i tak dostanie zwrot. Jakim cudem dostanę zwrot w przypadku opisanym wyżej? 1. Nie ma faktury = nie było usługi, więc niby na jakiej podstwie? 2. VAT na usługi budowlane wynosi 7 proc. Zwrot ma za zadanie rekompensować podwyżkę VATu na materiały z 7 na 22 proc. Więc niby z jakiej racji należy się tutaj zwrot?? O ile bowiem przy zakupie materiałów budowlanych będzie się opłacało brać fakturę, o tyle już w usługach należy jej unikać jak ognia. To dla mnie też dziwne. Jak kupuje materiały to mam dwa wyjścia: wziąć fakturę i zapłacić 22 proc. VAT i po jakimś czasie (długim) odzyskać różnicę pomiędzy 7 proc. i 22 proc. Czyli ostatecznie zapłacę 7 proc. VAT. Jak nie wezmę faktury w ogóle, to też w ogóle nie zapłacę VATu. To niby jak ma mi się opłacać branie faktury na zakup materiałów?? Duże jest prawdopodobieństwo, że nabywcy materiałów budowlanych w ogóle nie będą korzystać z ustawy. Mając do wyboru długie oczekiwanie na odzyskanie pieniędzy z urzędu skarbowego, wielu zdecyduje się na usługę bez faktury. A z tego cytatu wnioskuję, że przy zwrocie i kupowaniu bez faktury, zysk jest ten sam (tylko rozłożony w czasie w przypadku zwrotu). A tak nie jest. Zwrot = 7 proc. VAT. Brak faktury = 0 proc. VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.10.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Warto zajrzeć do źródła: http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051003/prawo/prawo_a_1.html Tutaj jest trochę jaśniej. Chyba nie do końca, ale nie mam już czasu się nad tym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 03.10.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 A ja rozumiem: kupujesz towar z 22% VAT na fakturę, a robociznę sobie bierzesz taniej (bez faktury). Potem dostajesz zwrot 15% różnicy i jesteś do przodu na VATcie od robocizny (7%). Tyle że ktoś, kto pisał ten artykuł nie zdawał sobie sprawy z tego, że przed ustawą o zwrocie VATu działo się tak samo. Poza tym nie w każdej sytuacji się opłaca: np. ja wziąłem towar na dach z usługą i rachunkiem za robociznę i zapłaciłem 7% VAT. Wyszło taniej niż kupić towar z 22% VAT i wziąć robotników na czarno. Może biorąc ludzi na czarno i płacąc teraz 22% z możliwością zwrotu za rok wyszło by taniej, ale dzięki zapłaceniu VAT pieniądze mam w kieszeni teraz. Jak wpłacę na konto w banku - mam to samo i legalnie, więc nie ma sensu ryzykować. A resztę towaru kupię z 22% i wyciągnę rękę po zwrot, ale tylko dlatego, że będę robił sam, a nie wynajmował firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts