Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujący może zyskają, budżet straci - wiadomosc

Ziarutek

Recommended Posts

ciekawe czego sie spodziewali po 22% Vacie

to normalne ze biurokraci spodziewali się, że na tym ogryza najwiecej ...

wczesniej odebrali budującym sie ...

a teraz znów oddadzą ...:-? (ale ile przy tym ogryza z tej kości ...) :lol:

przelewanie z pustego w próżne to sie nazywa ...

Korwin Mikke'go potrzeba ...

nieroby szliby do łopaty... aż miło ! :p

Ja osobiście nie kumam tego artykułu.

Firmy już oferują klientom usługi bez faktur. Zapewniają, że będą tańsze, a inwestor i tak dostanie zwrot.

Jakim cudem dostanę zwrot w przypadku opisanym wyżej?

1. Nie ma faktury = nie było usługi, więc niby na jakiej podstwie?

2. VAT na usługi budowlane wynosi 7 proc. Zwrot ma za zadanie rekompensować podwyżkę VATu na materiały z 7 na 22 proc. Więc niby z jakiej racji należy się tutaj zwrot??

O ile bowiem przy zakupie materiałów budowlanych będzie się opłacało brać fakturę, o tyle już w usługach należy jej unikać jak ognia.

To dla mnie też dziwne. Jak kupuje materiały to mam dwa wyjścia: wziąć fakturę i zapłacić 22 proc. VAT i po jakimś czasie (długim) odzyskać różnicę pomiędzy 7 proc. i 22 proc. Czyli ostatecznie zapłacę 7 proc. VAT. Jak nie wezmę faktury w ogóle, to też w ogóle nie zapłacę VATu. To niby jak ma mi się opłacać branie faktury na zakup materiałów??

Duże jest prawdopodobieństwo, że nabywcy materiałów budowlanych w ogóle nie będą korzystać z ustawy. Mając do wyboru długie oczekiwanie na odzyskanie pieniędzy z urzędu skarbowego, wielu zdecyduje się na usługę bez faktury.

A z tego cytatu wnioskuję, że przy zwrocie i kupowaniu bez faktury, zysk jest ten sam (tylko rozłożony w czasie w przypadku zwrotu). A tak nie jest. Zwrot = 7 proc. VAT. Brak faktury = 0 proc. VAT.

A ja rozumiem: kupujesz towar z 22% VAT na fakturę, a robociznę sobie bierzesz taniej (bez faktury). Potem dostajesz zwrot 15% różnicy i jesteś do przodu na VATcie od robocizny (7%).

Tyle że ktoś, kto pisał ten artykuł nie zdawał sobie sprawy z tego, że przed ustawą o zwrocie VATu działo się tak samo.

Poza tym nie w każdej sytuacji się opłaca: np. ja wziąłem towar na dach z usługą i rachunkiem za robociznę i zapłaciłem 7% VAT. Wyszło taniej niż kupić towar z 22% VAT i wziąć robotników na czarno. Może biorąc ludzi na czarno i płacąc teraz 22% z możliwością zwrotu za rok wyszło by taniej, ale dzięki zapłaceniu VAT pieniądze mam w kieszeni teraz. Jak wpłacę na konto w banku - mam to samo i legalnie, więc nie ma sensu ryzykować. A resztę towaru kupię z 22% i wyciągnę rękę po zwrot, ale tylko dlatego, że będę robił sam, a nie wynajmował firmę.