Gość 17.12.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 po tym jak bacznie obserwowałem swój GWC przeponowy doszedłem do wniosków:1 mimo iż jest to "syrenka" to całkiem niezła jest jej wydajność2 cena też nie jest duża, na dzisiejsze czasy 700 zł3 wykomanie nie skomplikowane nie wymaga projektu 4 wszelkich informacji udzielam za darmo na tym forum5 parametry nie są teoretyczne tylko czysta praktyka i pomiary6 możliwość wykonania na gruncie z wysokim poziomem wód gruntowych (korzystniej)7 opór takiego GWC jest mały (mniejsze moce wentylatora)Ad 1Obserwowałem swój wymiennik i muszę przyznać że sam jestem zaskoczony -14 na zewnątrz 4 z wymiennika-10 na zewnątrz 6 z wymiennika-8 na zewnątrz 7 z wymiennika0 na zewnątrz 9 z wymiennikawymiennik pracuje cały czas na poziomie 100m3/hAd 2cena za materiały tzn rury i trójniki itp. nie liczę wykopu bo wykopać i tak trzeba kopać na fundamenty.Ad 3może wykonać nawet "baba" (przepraszam) jak jej wszystko wytłumaczyć Ad 4Bez komentarzaAd 7 GWC proponowany przez taniaklima ma opór 200Pa co wymaga wentylatora ok 80W, w przypadku rurowego opór jest tak mały że przy spadku jaki posiadam 1-1.3 m siła grawitacji jest taka że wymusza przepływ ok 80-120 m3/h mogę w nocy wyłączyć całkowicie wentylatory lub działa wetylacja jak zabraknie napiecia. Oczekuję zadawania pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 to byłem jawylogowało mnie i nie wiem czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 17.12.2002 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Pierwsze i podstawowe: jak to zrobić? Czy opis twojego GWC jest już gdzieś tu na forum, żeby nie szukać za długo i nie powtarzać pytań? Startuję z budową na wiosnę - co dobrze jest zrobić jeszcze przed fundamentami, jeśli chce się mieć taki GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 17.12.2002 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 w polaczeniu z czym uzywasz tego gwc? z rekuperatorem? i dolaczam sie do poprzedniej prosby - opisz chociaz ogolnikowo budowe, o szczegoly bedziemy sie pytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 dawno dawno temu kiedy kopałem sobie studnię a późnij fundamenty to wykonałem taki tam wymiennik gruntowy. Do rzeczy rura 200 kanalizacyjna od studni do domu na głębokości 1.5 m jakieś 10m, ponieważ robiłem pełny wykop pod fundamenty to wymiennik jest pod pokojem mieszkalnym czyli od tej rury są trójniki redukcyjne szuk 8 plus 2 kolanka późnij od każdego trójniczka 5 rur 160 o długości 3.5m ułożonych równolegle i połączone to wszystko razem rury oddalone od siebie o jakiś 1 m całość zasypana piachem ubita itd. do piwnicy wychodzi rura 200 kiedy to wykonywałem znalazłem taniego lokalnego wykonawcę któremu rury wychodziły jakiś takie cieńsze, więc zbijałem cenę a i przewodność takich rur jest lepsza. w lecie powietrze schładza się ponieważ woda wykrapla się i wycieka do studni, a jeszcze jedno zrobiłem spad całości w kierunku studni różnica między wlotem a wylotem to jakieś 1 m. wykonałem to w 1996 obecnie może istnieją inne rozwiązania np .rury betonowe albo jeszcze co innego tak aby wyszło taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 nie używam na razie rekuperatora bo kanały wywiewowe są nie podłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 17.12.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Nie bardzo rozumiem, czyli ile metrów bierz. i jakiego przekroju masz w zasypane pod pokojem a ile na zewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 pod pokojem mam jakieś 17 metrów bieżących i dolotowa jakieś 10metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 17.12.2002 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 fajnie, tylko pytanie co zrobic ze skroplona woda jak nie ma studni. moze kawalek rury drenarskiej na trojniku w najnizszym miejscu? ale kto wiec co w takiej rurze zacznie rosnac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 17.12.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 moglbys jakos narysowac jak to wyglada (wymiennik)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 1. Też myślę o wymienniku rurowym. Jedyne co mnie niepokoi z to możliwość wyhodowania pleśni/grzybów (jak dzieje się to w konwencjonalnych klimatyzacjach). Jak to rurowe ustrojstwo czyścić?2. W przypadku januszkowej syrenki dobre parametry grzania uzyskiwane są chyba dzięki ciepłu pochodzącemu od budynku. Jaką temperaturę masz w piwnicy? Latem chłodzenie może byc mniej efektywne. sw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 jesion myślę że kawałek ryry drenarskiej załatwiłby sprawę jeśli ma się gdzie odprowadzić tę wodę dlatego jakaś studzienka chłonna i tak musi być. ale to tylko latembez dostępu światła i ciepla to naprawdę niewiele się zagnieździ zajżyjcie do studni kopanych przed laty jak jest zakryta to nie ma nawet porostów.cholera nie wiem jak to narysować tekstowo? anonim dobre (dzięki) parametry to tez powietrze ze studni no i z pokoju pod posadzką jest już ocieplenie 10cm styropianu a w pokoju temp jest niska jakieś 2st(obecnie)w piwniczce (bo to nie jest piwnica) jest temp obecnie 8 st C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.12.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Januszek,ja mam dość wysoki poziom wody gruntowej 0,8-1,0m więc w takim przypadku miałbym problem z odprowadzenim skroplin ? A może nie ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-12-17 13:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 17.12.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Masz rację:Nie wątpliwie wykonanie GWC – przeponowego-rurowego może być tańsze. Trzeba jednak zastanowić się nad jego efektywnością między 3 a 16 godz. pracy. Jak ta temperatura będzie zimą spadać a latem rosnąć w przedziale 3 do 16 godz. pracy?Z tego, co pisałeś próby robiłeś przez 2 godz. w ciągu doby. Prosiłem Cię żeby zmierzył te temperatury w dłuższym okresie czasu – szkoda, że tego nie zrobiłeś. A może to zrobiłeś i zaprezentujesz to - bo sam jestem ciekawy – porównam Twoje wyniki z literaturą, którą posiadam na temat przeponowych GWC Zróbmy inwentaryzację rur, które zastosowałeś:fi 200 15mb 3.14x0,2x15mb=9.5m2fi 160 17,5 mb 3.14x0.16x17.5mb=33m28 trójników 200/160, 2 kolana 160 =+/- 2m2razem 44,5 m2 Będę liczył dalej tylko popraw mnie, jeżeli się pomyliłem? Policzyłem powierzchnię styku tych rur z otaczającym gruntem. Podtrzymuje zdanie, że rurowy GWC jest bardzo dobry do zasilania kominka w krótkich okresach czasu a nie do pracy powyżej 2-3 godz. Może działać, ale przerwa 2-3godz i powtórka.Witek [ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2002-12-17 13:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.12.2002 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 To fakt, że zgodnie z badaniami Sanepidu GWC żwirowy (ku mojemu zaskoczeniu) posiada jeszcze funcję oczyszczania powietrza z kurzu i bakterii, czego prawdopodobnie przeponowy nie ma ? Albo ma ale w znacznie mniejszym stopniu ?Właściwie to nie wiemy do końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 nie chciałbym licytować tutaj czy GWC żwirowy jest lepszy od rurowego to nie takchciałbym przedstawić innę koncepcję budowy taniego GWCa przyszli wykonawcy i użytkownicy sami zadecydująmacomyślę że nie, ale musiałbyś zrobiś studzienkę szczelną również z rury i okresowo wybierać tylko skropliny (w lecie) w zimie to zjawisko nie występuje.owszem przeponowy nie ma funkcji oczyszczającej ale wg mnie około pół roku przy temp na zewnątrz 10-20stC musisz kożystać z innej czerpni która winna posiadać filtr mechaniczny więc i tak musisz założyć filtr jaki chcesz (wyłapujący kurz, zarodniki grzybów etc.)jak tylko chcesz to HEPA możesz założyć to dla alergików.do taniaklimapomiary wykonywałem (zgodnie z twoim zaleceniem) w sposób ciągły przeczytaj uważnie GWC pracowało w sposób ciągły z wydajnością ok 100m3/h i takie temperatury są cały czasnie wiem czy obilczenia teoretyczne się sprawdzą z moimi pomiarami bo jak uwzględnisz studnię.Trzeba przyjąć to co wychodzi i wierzyć mi że mówię prawdę albo przyjechać do mnie i samemu sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 17.12.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Tu są wyniki badań:http://www.instalator.pl/Nwymienniki/ strona5Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.12.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Z drugiej strony, jeśli powodem dla którego żwirowy GWC jest też dobrym filtrem powietrza jest brak światła i niska temperatura to przeponowy też powinien to zapewnić. Jedyna różnica to powierzchnia styku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 17.12.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 W GWC żwirowym wszystkie pyłki, bakterie, grzyby i kurz zatrzymuje sie w pierwszym 0,5m długości przepływu powietrza. Dlatego to powietrze jest tak czyste jak opisuje SANEPID w linku wyżej.Januszek czy te srednice i dlugości rur sa OKWitek [ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2002-12-17 14:45 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 nie tylko w różnica styku ale i oporach przepływu przy przeponowym wystarczy siła grawitacji dla przepływu około 100 qbikówa jeszcze czyszczenie co prawda jeszcze nie miałem taliej potrzeby ale odpowiedni strumień wody puszczony w rury i samo się wyczyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts