Szaruś 19.06.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 O kamionkowych nic tam nie ma. A można je ułożyć szczelnie? A w żwirowym to nie będzie problemu z radonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 19.06.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Można. Skoro kiedyś się robiło z nich kanalizację. Wadą jest duża sztywność (mała plastycznosć) i jak się trochę grunt ruszy to wtedy się rozszczelniają... Ale myślę, że jak będą w gruncie to rozszczelnienie nie jest groźne, bo przecież i tak powietrze nie "ucieknie" do gruntu a przez małe rozszczelnienia grunt nie wejdxie do rury. Radon jest zagrożeniem ale z tego co się dowiedziałem w Polsce występuje TYLKO na terenach górskich ! Ja buduję na Mazowszu więc mnie to nie dotyczy. Jeśli chcesz budować na pogórzu lub w górach to żwirowy i nieszczelny rurowy może stanowić źródło "zasysania" radonu - ale musisz to sprawdzić dokładnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 29.06.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Januszek, czy mógłbyŚ opiSać dokładnie jaką maSz głębokoŚć Studni i jak w niej położyłeŚ rury i na jakiej głębokoŚci rura wchodzi w grunt. czy z tej Studni nadal możeSz korzyStać? Ja mam Studnię z której chcę tylko podlewać trawe. oSiem metrów od domu od północy, obwód fundamentów okoł0o 60 mertów ale sporo zakrętów czy twoim zdaniem jedna rura wokół domu pluS od Studni wyStarczy aby gwc działaj jak u Ciebie czyli rewelacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Czy można zrobić GWC żwirowy pod piwnicą (nie chcę ograniczać w żaden sposób możliwość zagospodarowania ogrodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.07.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Według mnie to można tylko trzeba mieć określony poziom wód gruntowych. Bo ja wysoki to ci zaleje GWC i wtedy nie jest dobrze. Ja mam u siebie wysoki poziom i dlatego dom będzie bez piwnicy a pod podłogą będzie GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 jeżeli chodzi o żwirowy to raczej pytanie do taniaklima, ale z tego co zdążyłem się zorientować w sprawie GWC to nie robiłbym żwirowego wogóle, a już na pewno nie pod domem. ps: to są moje poglądy, czy tak jest naprawdę tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 01.07.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Przeczytałem całą wymianę korespondecji w wątku, i w sumie nie znalazłem odpowiedzi, kóry lepszy. Tak jak by toczyć dusksję o wyższości krupnika nad żurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 01.07.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 no to możemy podyskutować ale już poza bo nie chcę się narazić nikomu, może przekonam cię które święta są ważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.07.2003 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2003 Januszek, nie uciekaj "poza" bo pachnie to brzydko... (dla mnie przynajmniej).Wiadomo, że masz przeponowy i z prostego psychologicznego punktu widzenia będziesz bardziej go bronił niż żwirowy. I na podstawie Twoich bardzo wartościowych i inteligentnych wypowiedzi nie powinieneś brać mojego stwierdzenia "osobiście". Ja zdecydowałem się na żwirowy bo widzę (między innymi) w nim zalety w przypadku bezobsługowego załtawienia problemu wysokiego poziomu wód gruntowych. Wydaje mi się, że Twoja poprzednia wypowiedź trochę (albo mocno) jest zaprzeczeniem Twojej postawy: nie krytykuj tylko przytaczaj konkrety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.07.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 A ja jeszcze nie jestem zdecydowany, czy przeponowy, czy żwirowy. Lubię i krupnik i żurek, ale ciężko mi powiedzieć, który smakuje mi bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 02.07.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 Wykonałem wiosną dość spory GWC żwirowy. Spory, bo podwójny aby zapewnić ciągłość pracy z wydajnością 400m3/h.Właśnie wykonałem pomiary oporów GWC w funkcji wydajności powietrza... Ale wracając do tematu:Wymiennik żwirowy "współpracuje" z tzw. bakteriami ziemnymi(a, że one działają - to "czuć" m.in. na cmentarzach).Kamienie mają swą pojemność cieplną którą "dzielą" się z powietrzem.Kamienie ponadto mają swą "porowatość" która działa jak katalizator w procesach wykraplania się i parowania wody zawartej w powietrzu zasysanym.O ile wody gruntowe są i będą "głęboko" więc sprawa jasna - dla mnie. A co przepędzi ew. grzyby i bakterie z rur PCV wymiennika przeponowego?Chyba nie pęd powietrza ani chłodek z ziemi zza ścianki PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 02.07.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 JerzyB,podziel się pomiarami !Koniecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.07.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 A jak się mierzy opór. Chętnie zmierzyłbym u siebie a dopiero potem kupił odpowiedni wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 02.07.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2003 przepraszam Januszek przeskoczyłem stronę o głębokości wcięcia zastanawia mnie tylko jak przy niskim poziomie wody powietrze się ochładza / ogrzewa w studni? przecież wpada od góry i powinno płynąć prosto do rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Właśnie JerzyB, podaj co zmierzyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.07.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Gdybym próbował udowodmić wyższość jednego rozwiązania nad drugim to byłaby dyskusja o niczym i bez żadnego końca.myślę że w obu wątkach powiedziano już tyle że każdy kto będzie chcial zrobić GWC ma alternatywę i jeśli zdecyduje się na którekolwiek rozwiązanie to będzie świadomy swojego wyboru.nie ukrywam że ja nie mialem tego wyboru, znałem rozwiązanie jako rurowe, i dzięki taniaklima byłem "zmuszony" do szybszego uruchomienia swojego rurowego. Po lekturze i wymianie poglądów z taniaklima nie załuję że zrobiłem rurowy a to z bardzo prostej przyczyny cena.Teraz kiedy mój pracuje i wiem jakie są zyski nie widzę żadnego usprawiedliwienia w właściwościach żwirowego dla ponoszenia większych kosztów jego budowy i eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Co to znaczy "zmuszony"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 03.07.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 JerzyB, możesz powiedzieć przybliżony koszt takiego GWC na 400m3/h (z pracami ziemnymi włącznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 03.07.2003 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2003 Odpowiadam:Pomiary żwirowego GWC - podwójny na 400m3/h 1. Dla 500m3/h opór złoża wraz z kanałami doprowadzającymi (200mm) wynosi ok. 130Pa.2.Pomiar wykonałem "U-rurką" zmontowaną od ręki podczas "badań"z jednej strony dołączoną do kanału między GWC a wentylatorem ssącym, z drugiej strony - ciśnienie atmosferyczne. 3.Koszt GWC jak wyżej to łącznie ok. 4300zł (żwir, koparka, rury, fliselina, robota, styropian, folia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 13.07.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2003 Linki do programu (niemieckiego) służącego do projektowania GWC przeponowych: http://nesa1.uni-siegen.de/softlab/gaea.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts