Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowy wymiennik ciepla inaczej

Gość

Recommended Posts

no wiec krotko i ostatecznie co do regeneracji w zimie:

1. jesli regenerujemy (powiedzmy 12 godzin) to w ciagu nastepnych 12 godzin temperatura na wylocie z GWC bedie wyzsza niz bez regeneracji- jednak jesli regeneracje pominiemy to zloze bedzie dluzej pracowalo i sumarycznie wiecej mocy "wyciagniemy" z ziemi

wniosek: jesli nie zalezy nam na jakiejs konkretnej temperaturze wylotowej z GWC (a nie zalezy nam) to regeneracja jest pomylka(przyznaje ze na poczatku watku jeszcze przed przemysleniem tematu mialem troche inne zdanie)

2. jesli chodzi o regeneracje w lecie:

ciagle zakladacie ze gleba ma 8-10 stopni a to blad- jesli GWC pracuje caly upalny dzien to temperatura w GWC wzrasta (a w rurowych wzrasta temperatura gleby w najblizszym otoczeniu rury co ma zasadniczy wplyw na prace GWC) wiec jesli noca temperatura na zewnatrz spada do powiedzmy 17 stopni to bedzie mozliwa regeneracja GWC i wtedy jak powiedzialem nawet prosty zwirowiec ma szanse zadzialac jako usredniacz dobowy temperatury zewnetrznej ( w nocy 16 w dzien 30 wiec otrzymamy( w przyblizeniu) temperature w granicach 23 °C)

• Odpowiedzi 465
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzmy krótko ---GWC jakiekolwiek (zależy kto co chce i ile kasy ma :)) , Rekuperator ,dobrze wykonana i zaprojektowana instalacja , okna bez klamek (bo żona na pewno będzie chciała z klamakami bo przeca trza dom wywietrzyć :D ) i już możemy zimą parę groszy mniej na pocztę zanieść a i latem będzie nieco fajniej jak się człowiek nie będzie w własnym domu pocił.

Można wiec dywagować tylko i wyłącznie nad rodzajem GWC ale ponieważ niewielu mamy żwirowców praktyków to i tak rozmowa sie nie sklei.

Jasiu

nie bądź pesymistą.

Ja też jestem zwolennikiem żwirowego GWC i mam nadzieję, że uda mi sie to zrealizować.

Tobie życzę tego samego i cierpliwie czekajmy, może pojawią się użytkownicy takiegoż GWC.

A jeśli nie to myślę, że to nie powinno być przeszkodą w realizacji planu budowy żwirowego GWC.

Zgadałem się w poprzednim tygodniu z Kulejem i razem z tym panem w moim domku zrobimy wentylację z jego reku oraz GWC żwirowy (nawet dwa na zmianę) i zobaczymy jak to u mnie zadziała .

Idea jest świetna a żona i tak nie kuma po co jest co i dlaczego tak a nie inaczej. Będzie zadowolona jak zapachy z kuchni pójdą precz ,a w domu będzie w miarę stała temperatura przez cały rok. Zakładam ogrzewanie ścienne i bardzo ciekawe urządzenie do odzysku ciepła ze spalin z kominka (już wktótce w sprzedaży mam nadzieję bo prace trwają) oraz zasobnik z parafiną i będę testował .Jak nie będzie za dużo roboty z dokładaniem do kominka to tak zostawie a jak nie to sprawdzę piec elektryczny ,a jak będzie za drogo to pompę ciepła -w końcu kto bogatemu zabroni wydawać na co kce.Zaczynam się tylko zastanawiać czemu w okolicy nie ma gazu i że przez to zaczynam za bardzo kombinować :p :D :-? :o

o parafinie za 2 tygodnie .

Zrobie nowy wątek .

Producent dostarczy mi na testy i wtedy będę opowiadał .

Na dziś na zachęte jedna informacja

100 l parafiny- pojemność cieplna 500 l wody :)

JerzyB - Kto ci wykonywał GWC i dlaczego teraz używasz jednego a nie na przemian - testujesz ?

Jeśli masz jakąś dokumentację to byłbym wdzięczny za przesłanie

[email protected]

Jasiu, świetnie !

Czy widziałeś zbiorniki cwu Mirotermu ?

http://www.miroterm.pl

Rozumiem, że ten parafinowy zbironik to raczej jako akumulator ciepła. Jeśli zamierzam też to ciepło wykorzystać do cwu to zrobienie takiego "mirotermu" parafinowego wydaje się nie takie znowu trudne ;) ...

Czekam z niecierpliwością na nowy wątek !

Jasiu1881,

- budowałem sam z pomocą 2 jegomościów z łopatami i koparki-traktora, mycie kamieni wyglądało zapewne jak prace podstawowe podczas czaów gorączki złota.

- dokumentację finalną sam sporządziłem po analizie recept taniej-klimy, po analizie prac katedry ciepłownictwa we Wrocławiu oraz po kilku rozmowach z pierwszymi budowniczymi GWC w Polsce (Politechnika Wrocławska - Katedra Ciepłownictwa).

- zamiast dokumentacji służę zdjęciami z prac przy GWC.

- ponieważ zamykam właśnie stan surowy budynku, więc testuję GWC i wpadam co chwilę wykonać pomiary.

Jasiu

Informuj o nowinkach i o nowym wątku. Też jestem ciekaw nowinek.

JerzyB

dzięki za dobre chęci podzielenia się informacjami na temat GWC.

Szkoda, że więcej takich chętnych nie ma, ale..... może ludzie się boją?!?!

Jak będzie więcej użytkowników taniego ciepła z GWC zimą i przyjemnego chłodu latem, to Ministerstwo Finansów przyjrzy się temu zagadnieniu i np. opodatkuje.

Od ilości kamyków w GWC- liniowo lub rosnąco. :wink:

mam położone rury fi 160 - ok. 37 mb z czerpnią w studni.

Ale używać zacznę dopiero na jesień.

Rownież śledzę ten wątek i z niecierpliwością oczekuję na dane Jasia,

które co jakiś czas są tu podawane przez autora.

Jasiu - czekamy !

CZ.

praca non stop wydatek między 400 a 100 m3 na h

przy 100m3 temp między 18-20 st C

przy 400m3 temp między 20-22

na zewnątrz między 30-20

wewnątrz domu 21-22 dół i 23-25 na górze.

co do filtra to też mnie przeraził jak pierwszy raz go czyściłem

teraz przywykłem i myślę o kupnie dodatkowego np. z firmy darco

Drewno było od Malewickiego a ekipa renomowana - wszystko by było fajnie ale panom sie spieszyło i tak porobili złącza ciesielskie że potem trzeba było kliniki pakować liście 1 cm docinać i tak dalej. a jak już skończyli to przyśzli dekarze i zaczeli zakładać deski czołowe i pasy i rynny i kontrłatę okapową i sie okazało że nie ma płaszczyzn i że trzeba kliniki podkładać wieć ja powiedziałem że " kliniki to sobie mogą u siebie a jak im sie nie podoba to ....................................."

No i od jutra robią tak żeby było dobrze :)