Gość 30.07.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 no wiec krotko i ostatecznie co do regeneracji w zimie:1. jesli regenerujemy (powiedzmy 12 godzin) to w ciagu nastepnych 12 godzin temperatura na wylocie z GWC bedie wyzsza niz bez regeneracji- jednak jesli regeneracje pominiemy to zloze bedzie dluzej pracowalo i sumarycznie wiecej mocy "wyciagniemy" z ziemiwniosek: jesli nie zalezy nam na jakiejs konkretnej temperaturze wylotowej z GWC (a nie zalezy nam) to regeneracja jest pomylka(przyznaje ze na poczatku watku jeszcze przed przemysleniem tematu mialem troche inne zdanie) 2. jesli chodzi o regeneracje w lecie:ciagle zakladacie ze gleba ma 8-10 stopni a to blad- jesli GWC pracuje caly upalny dzien to temperatura w GWC wzrasta (a w rurowych wzrasta temperatura gleby w najblizszym otoczeniu rury co ma zasadniczy wplyw na prace GWC) wiec jesli noca temperatura na zewnatrz spada do powiedzmy 17 stopni to bedzie mozliwa regeneracja GWC i wtedy jak powiedzialem nawet prosty zwirowiec ma szanse zadzialac jako usredniacz dobowy temperatury zewnetrznej ( w nocy 16 w dzien 30 wiec otrzymamy( w przyblizeniu) temperature w granicach 23 °C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 30.07.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 leon, dzięki ! To jest dla mnie jasne teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 31.07.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Powiedzmy krótko ---GWC jakiekolwiek (zależy kto co chce i ile kasy ma ) , Rekuperator ,dobrze wykonana i zaprojektowana instalacja , okna bez klamek (bo żona na pewno będzie chciała z klamakami bo przeca trza dom wywietrzyć ) i już możemy zimą parę groszy mniej na pocztę zanieść a i latem będzie nieco fajniej jak się człowiek nie będzie w własnym domu pocił. Można wiec dywagować tylko i wyłącznie nad rodzajem GWC ale ponieważ niewielu mamy żwirowców praktyków to i tak rozmowa sie nie sklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autoputz 31.07.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Jasiunie bądź pesymistą.Ja też jestem zwolennikiem żwirowego GWC i mam nadzieję, że uda mi sie to zrealizować.Tobie życzę tego samego i cierpliwie czekajmy, może pojawią się użytkownicy takiegoż GWC.A jeśli nie to myślę, że to nie powinno być przeszkodą w realizacji planu budowy żwirowego GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 31.07.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Zgadałem się w poprzednim tygodniu z Kulejem i razem z tym panem w moim domku zrobimy wentylację z jego reku oraz GWC żwirowy (nawet dwa na zmianę) i zobaczymy jak to u mnie zadziała . Idea jest świetna a żona i tak nie kuma po co jest co i dlaczego tak a nie inaczej. Będzie zadowolona jak zapachy z kuchni pójdą precz ,a w domu będzie w miarę stała temperatura przez cały rok. Zakładam ogrzewanie ścienne i bardzo ciekawe urządzenie do odzysku ciepła ze spalin z kominka (już wktótce w sprzedaży mam nadzieję bo prace trwają) oraz zasobnik z parafiną i będę testował .Jak nie będzie za dużo roboty z dokładaniem do kominka to tak zostawie a jak nie to sprawdzę piec elektryczny ,a jak będzie za drogo to pompę ciepła -w końcu kto bogatemu zabroni wydawać na co kce.Zaczynam się tylko zastanawiać czemu w okolicy nie ma gazu i że przez to zaczynam za bardzo kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 31.07.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Pozostanę przy spostrzeżeniach: 500m3/h przez 4 tygodnie na wylocie żwirowego GWC +18C - o dziwo i co ciekawe b.z. Żwirowy GWC podwójny - dla pracy naprzemiennej, wynikiwyżej z jednego podczas ciągłwj pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.08.2003 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Jasiu,możesz parę zdań więcej o tym zasobniku z parafiną.. ? JerzyB, SUPER !Takich doniesień nam trzeba !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 01.08.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 o parafinie za 2 tygodnie . Zrobie nowy wątek . Producent dostarczy mi na testy i wtedy będę opowiadał . Na dziś na zachęte jedna informacja 100 l parafiny- pojemność cieplna 500 l wody JerzyB - Kto ci wykonywał GWC i dlaczego teraz używasz jednego a nie na przemian - testujesz ? Jeśli masz jakąś dokumentację to byłbym wdzięczny za przesłanie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.08.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Jasiu, świetnie ! Czy widziałeś zbiorniki cwu Mirotermu ? http://www.miroterm.pl Rozumiem, że ten parafinowy zbironik to raczej jako akumulator ciepła. Jeśli zamierzam też to ciepło wykorzystać do cwu to zrobienie takiego "mirotermu" parafinowego wydaje się nie takie znowu trudne ... Czekam z niecierpliwością na nowy wątek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 01.08.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 nie . Konstrukcją będzie przypominał SANICUBE 514 firmy ROTEX więc bardzo czysta woda bez bakteri .Jednoczesna obsługa z tego samego zasobnika CWU i CO. Ale za 2 tygodnie Może nawet jakieś zdjęcia Jak będzie ok to podam adres producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 01.08.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Jasiu1881, - budowałem sam z pomocą 2 jegomościów z łopatami i koparki-traktora, mycie kamieni wyglądało zapewne jak prace podstawowe podczas czaów gorączki złota.- dokumentację finalną sam sporządziłem po analizie recept taniej-klimy, po analizie prac katedry ciepłownictwa we Wrocławiu oraz po kilku rozmowach z pierwszymi budowniczymi GWC w Polsce (Politechnika Wrocławska - Katedra Ciepłownictwa).- zamiast dokumentacji służę zdjęciami z prac przy GWC.- ponieważ zamykam właśnie stan surowy budynku, więc testuję GWC i wpadam co chwilę wykonać pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.08.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 JerzyB,Jeśli to nie kłopot to chętnie obejrzę dokumentację zdjęciową.Sam na razie mam wykop po płytę fundamentową i za parę dni będę robił swojego żwirowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autoputz 02.08.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Jasiu Informuj o nowinkach i o nowym wątku. Też jestem ciekaw nowinek. JerzyB dzięki za dobre chęci podzielenia się informacjami na temat GWC. Szkoda, że więcej takich chętnych nie ma, ale..... może ludzie się boją?!?! Jak będzie więcej użytkowników taniego ciepła z GWC zimą i przyjemnego chłodu latem, to Ministerstwo Finansów przyjrzy się temu zagadnieniu i np. opodatkuje. Od ilości kamyków w GWC- liniowo lub rosnąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.08.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 mam położone rury fi 160 - ok. 37 mb z czerpnią w studni.Ale używać zacznę dopiero na jesień. Rownież śledzę ten wątek i z niecierpliwością oczekuję na dane Jasia,które co jakiś czas są tu podawane przez autora. Jasiu - czekamy ! CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 04.08.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 praca non stop wydatek między 400 a 100 m3 na hprzy 100m3 temp między 18-20 st Cprzy 400m3 temp między 20-22 na zewnątrz między 30-20wewnątrz domu 21-22 dół i 23-25 na górze.co do filtra to też mnie przeraził jak pierwszy raz go czyściłemteraz przywykłem i myślę o kupnie dodatkowego np. z firmy darco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 05.08.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Witam wszyskich i zapewniam że o wszystkim napiszę .Jak na razie wczoraj oglądałem swoją WIĘŹBĘ. ---WSZYSTKO jutro rozbiorą ,przywiozą nowe drewno i zrobią jeszcze raz -nie powinno sie tak mówić ale z debilami nie można inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 05.08.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Ostro zagrałeś z tą więźbą !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 no wlasniepowiedz co spartoliliprzywiezli ci nieimpregnowane cisnieniowo drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 05.08.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Drewno było od Malewickiego a ekipa renomowana - wszystko by było fajnie ale panom sie spieszyło i tak porobili złącza ciesielskie że potem trzeba było kliniki pakować liście 1 cm docinać i tak dalej. a jak już skończyli to przyśzli dekarze i zaczeli zakładać deski czołowe i pasy i rynny i kontrłatę okapową i sie okazało że nie ma płaszczyzn i że trzeba kliniki podkładać wieć ja powiedziałem że " kliniki to sobie mogą u siebie a jak im sie nie podoba to ....................................." No i od jutra robią tak żeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 11.08.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Mam juz położone rury fi 200 mm o łącznej długosci ok 50 mb na glebokosci 1,7 - 1,3 metra. GWC zaczyna sie wychodzącą z ziemi pionową rurą. Jak wykonaliscie czerpnie powietrza? Gdzie mozna kupic ten element wraz z np. filtrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts