Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowy wymiennik ciepla inaczej

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 465
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie, można zrobić zrobić szeroki wykop dł. 30m lub dwa oddalone od siebie 2x30,

2 trójnki + 2 kolana to ok. 80zł, różnica w cenie wykopu - sam nie wiem,

ale gdyby nawet taka "kombinacja" nie przyniosła zbyt wiele oszczędności to mniejsza prędkość

przepływu jest już chyba godna uwagi?

KrzysiekS nie chodzi mi tak bardzo o oszczędności, ale jeżeli przy podobnej cenie można uzyskać trochę lepsze parametry urządzenia...

Dzięki Januszek, miło że "starzy wyjadacze" czasami jeszcze zaglądają do obumarłych wątków.

• 4 weeks później...

Witam!

Podnosze watek... po raz kolejny :D

Chcialbym sie przylaczyc do dyskusji, bo bardzo interesuje mnie ten temat.

Planuje wykonanie przeponowego GWC wspomagajacego.... nie rekuperator a prace kominka z mechanicznym madmuchem cieplego powietrza.

Zastanawiam sie jakie jest Wasze zdanie na malzenstwo tych dwoch systemow?

Caly pomysl wzial sie wlasciwie z moich obaw o wydajne funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej w szczelnym domu. Zastosowanie rekuperatora nie zostalo przemyslane na etapie projektowym i szukam teraz jakiejs alternatywy.

Kominek to rowniez tanszy sposob na ogrzewanie domu, a mechaniczny nadmuch "podmieszjacy" zewnetrzne powietrze bylby swiezym oddecham dla mojego domu.

KrzysiekS ma chyba wlasnie taki system, czy masz jakies wnioski? Spostrzezenia?

Wracajac do GWC, czy dokopaliscie sie do jakis informacji o "zyciu" w rurach przeponowego GWC?

Czemu chcecie czyscic te rury? Jak czesto trzeba to robic?

I jeszcze pytanko o zapach, bo nie przebilem sie przez claly ten watek i nie wiem czy byly jakies wypowiedzi. Jak to jest w przypadku przeponowych systemow (pytanie do uzytkownikow)?

Pozdrawiam

KrzysiekS, dzieki za info.

Jakis czas temu interesowalem sie z czystej ciekawosci GWC i przegladalem rozne strony www o tej tematyce, widzialem rowniez kilka duzych projektow (przeponowe GWC) zrealizowanych gdzies w Niemczech i Szwecji. Pisze o tym poniewaz uwazam, ze jesli oni zdecydowali sie zrobic cos takiego w obiektach uzytecznosci publicznej, to musialo to byc dobrze przetestowane i sprawdzone.

Dzieki uzytkownikom przeponowych GWC wiadomo, ze z rur nie smierdzi, ciekawy jestem jak sie ma takie bezzapachowe powietrze pod wzgledem bakteryjnym?

Czy w tych kanalach nie tworza sie jakies niebezpieczne dla zdrowia bakterie? Sucha rura nie stanowi problemu (sytuacja zima), gorzej wyglada to latem gdy w kanalach kondensuje sie woda, bo gdzie woda... tam i zycie.

Trzeba jednak pamietac, ze w kanalach panuje calkowita ciemnosc. Czytalem gdzies, ze dzieki temu, nawet gdy kondensuje sie woda, panuja na tylne niekorzystne warunki, ze zapobiega to powstawaniu niebezpiecznych bakterii.

Postaram sie dokopac do moich materialow o GWC, cos tam o tym kiedys bylo.

Jesli ktos z Was dysponuje jakimis informacjami na ten temat to prosze o info!

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Chciałbym sie również przyłączyć do dyskusji. Mam takie małe pytanie: Jak to jest z tymi zapachami z GWC żwirowego. Bardzo jest to uciążliwe? czy to tylko pomówienia? :) Bardzo proszę o opinię użytkowników żwirowych GWC.

Dziękuje i pozdrawiam!

Zapewne słyszałeś to od kogoś, kto nawet nie widział na własne oczy GWC żwirowego, takim najbardziej śmierdzi :wink:

• 7 months później...

Jeżeli można, to ja trochę z innej beczki :oops: , żeby nie zaśmiecać dodatkowymi tematami.

Czy ktoś się zastanawiał nad sprawą bezpieczeństwa posiadania czerpni powietrza w ogrodzie? Jeżeli jakiś wredny złodziej :evil: będzie chciał nas okraść, to wpuszczenie środka usypiającego przez tę czerpnię znacznie ułatwi mu pracę, nie mówiąc już o okazjonalnym wytruciu przez tegoż złodzieja całej rodziny. Znam przypadek uśpienia mieszkańców domu środkiem wpuszczonym przez komin, stanowiący część wentylacji grawitacyjnej. Czerpnia przy GWC jest wygodniejsza dla złodzieja niż wspinanie się po dachach.

Dla jasności informuję, że bardzo podoba mi się idea GWC i pewnie będziemy go użytkować, jak tylko uda się jakoś rozwiązać (mam nadzieję, że przy pomocy Forumowiczów) kwestię bezpieczeństwa.

pewnie, że tak się może zdarzyć :-?

proponuję ;

1. skrzyneczka i zabezpieczenie czerpni kłódeczką, lub w miejscu trudnodostępnym,

2. instalacja czujnika ( są takie nie tylko na dym i co ),

3. instalacja dużego pieska w ogrodzie,

4. forma alarmu, trzeba by poczytać w wątkach o alarmach,

Godul,

a nie obawiasz się, że tradycyjny komin też może stanowić zagrożenie?

Niektóre gazy są cięższe od powietrza, wtedy każdy komin wentylacyjny może stanowić potencjalną wrzutnię gazu. Chyba, że go całkiem zakamuflujemy .............., tylko jak?

Wiecej pomysłów o sposobach dostania się do budynku może dać uważne oglądanie filmów o agencie 007 lub opisy działać spec służb.

Ja osobiście czuję się bezpiecznie w moim domu.

jak ktoś ma totalnego fioła na punkcie usypiania domowników przez komin to może si e pokusic o zbudowanie w czerpni syfonu w którym zostawałyby cięższe gazy ale to juz moim zdaniem przegięcie. Za parę lat nasze społeczeństwo wzbogacie sie na tyle że nikomu nie przyjdzie do głowy żeby usypiac ludzi w ich domach tylko po to żeby im podprowadzic dvd za 500 zeta.

Wiecej pomysłów o sposobach dostania się do budynku może dać uważne oglądanie filmów o agencie 007 lub opisy działać spec służb.

Wiem, że problem bezpieczeństwa może się niektórym wydawać wydumany, ale dla mnie jest bardzo realny, bo znajomych właśnie okradziono używając tego środka nasennego :cry: .

godul1 - jak się ma czerpnia powietrza na dachu do GWC? Ja myślałam, że przy wymienniku gruntowym, to czerpnia musi być przy gruncie.

Wpuścić gaz można choćby przez otwarte okno, otwór zrobiony w futrynie itp., nie jestem jednak specjalistą w tym zakresie.

Uważam, że domu, w którym jest alarm, nie można łatwo okraść niezależnie od tego, czy domownicy są obecnie, czy też nie, czy śpią, czy są czujni i aktywni.

Dlatego uważam, że problem nie jest istotny.

godul1- a tak obrazowo, jak blondynce, można :oops: ?

Gdyby zainstalować czerpnię na dachu, to rurę, która od niej prowadzi do gruntu trzeba gdzieś schować, bo taki sterczący na 5 m w górę pręt, to niezbyt by się prezentował.

Opisz pomysł dokładnie, coby nawet prosta kobieta zrozumiała, proszę.

KrzysiekS - mnie nie chodzi o to, że ktoś mnie okradnie. To przykre doświadczenie, ale może się zdarzyć. Żeby zminimalizować ryzyko montuje się po prostu alarm, szyby i okucia antywłamaniowe, zamyka okna na noc itp., czyli próbuje zniechęcić potencjalnego złodzieja.

Ale czerpnia powietrza przy gruncie otwiera drogę do domu. Jeżeli złodziej uśpi domowników, to będzie miał mnóstwo czasu na dostanie się do domu, bo nikt mu nie przeszkodzi. O ile my, dorośli po takiej aplikacji środka nasennego będziemy mieli głębszy sen, a rano nie będziemy mogli odebrać maili, bo zniknął komputer, to trudno, ale chemia może być bardzo niebezpieczna dla dzieci.

Nawet jeżeli ostatecznie ten złodziej do domu się nie dostanie, bo wystraszy go alarm, to szkody mogą być ogromne.

Poprostu wejście do GWC robisz w obrebie domu i prwadzisz w górę tak jak komin- z tym, ze nie musiz go tak solidnie obmurowywac, a jedynie odizolowac cieplnie bo nie bedzie w nim żadnych spalin a tylko zimne powietrze (mozesz go zamaskowac płytami gips- karton np.). Wyjscie na dach robisz jak przy tradycyjnym czy systemowym kominie, posadawiając go na ostatnim stropie. Przy wyprowadzaniu czerpni w domu trzeba pamietac o zrobieniu wygodnego otworu do wpuszczenia pompy wypompowujacej kondensat, a spadek samego gwc powinien byc skierowany w kierunku czerpni tak aby kondensat spływał w odpowiednim kierunku i mógł byc wypompowywany.