Gość 12.02.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 masz racje, ze dokladnych wspolczynnikow nikt nie znadlatego i aby uproscic obliczenia mozna zawsze przyjac pewne zalozenia- ktore wybralem jak najbardziej korzystne dla GWC moze mnie ktos poprawi powtarzamlambda zwiru 0,2 ( to i tak wartosc moim zdaniem przesadzona(za wysoka))cp 850 J/kgKgrubosc wyrstwy 1mczas regeneracji 24 godzinytemperatura na styku +10°Ctemp zloza -10°C ktory z parametrow ktos zyczy sobie poprawic?natomiast nieustalona wymiana ciepla to juz bardzo dobrze znany temat i o pomylce nie ma mowy literatura:Hobler-Ruch ciepla i wymiennikiVDI-Wärmeatlas- rozdzial Ec1- Ec17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 12.02.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Januszek, twoje ustrojstwo ma jedną bardzo ważną cechę: bierze powietrze ze studni. A tam ono wstępnie ogrzewa się od wody. I pewnie większy jest efekt ogrzania/ochłodzenia powietrza "na dzień dobry" w studni niż później w rurach w gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 januszek - rozumiem , ze masz charakterysyke tego wentylatora, ze tak sobie obliczasz, jaki bedzie przeplyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 leon,a jak się mają obliczenia dla GWC januszka ?Lepiej niż dla żwirowego czy gorzej ? Nie znając się na termodynamice i nie podważając Twoich obliczeń na wyczucie wydaje mi się, że :1. Albo wszyscy którzy mówią o GWC nie mają w tym ŻADNEJ praktyki2. Albo w Twoich obliczeniach/założeniach trzeba coś skorygować. To o czym pisze Januszek, RomanP (czytał pomiary), Skanska jakoś nie bardzo się zgadza z Twoimi obliczeniamu. Nie odbierz tego źle. To nie jest żaden atak na Ciebie, tylko ciekawość bo coś tu nie gra. Albo Januszek, Skanska i inni praktycy coś źle mierzą albo coś te obliczenia trzeba uściślić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 acha jeszcze janusze co do twojego tekstu kazdy co obliczal wie...itd kazdy kto czesto liczy (jak ja nie chwalac sie) naprawde wie ile warte sa uzywane przez niego wzory ( na codzien prowadze badania, pomiary itd)i jeszcze lepiej zdaje sobie sprawe jaki skutek ma zmiana danego parametru(wspolczynnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2003 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 dla rury jeszcze nie obliczalemzrobie porzadny program to go puszcze w obiegale problem jest ten sam...skad brac energie?- bo z ziemi nie bardzo jest jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.02.2003 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 toż przecież czytajcie uważnie nie tylko koncowe posty ale cały wątek, w nim jest dokładnie zawarta budowa mojego GWC.nie chciałbym żebyś mnie zle zrozumiał że nie potrafisz liczyć wręcz przeciwnie ale jak wspomniał pik33 ta studnia to jeden z warunków brzegowych, czy uwzględniłeś.kolejna sprawa mówisz ze żwir ma lambda 0.2 reczywiście przesadatoż to super izolator nawet bloczki gazobetonowe typu ytong nie uzyskują takiego Wg mnie żwir o masie 1.8t/m3 ma lambda 0.8a tak w ogóle ja nie mam żwiru tylko gruntgleba gliniasta na dodatek podmokła posiada lambda 1.8 do 2 wówczas jest 10 krotnie bardziej przepuszczalna niż w twoich założeniach.wyjaśnij mi co to jest temp złoża -10 i jak wstawiasz stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.02.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 a i jeszcze jedno skąd biorą ciepło pompy ciepła gdzie wymiennik jest w złożu jakieś 1.5 metra pod ziemią a rurka ma niewielką powierzchnię do wymiany (obwód x jej długość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 juz odpowiadam:mowilem ze liczylem i podkreslam:regeneracje ZWIROWEGO GWC o grubosci jednego metra.masz racje taki zwir to wysmienity izolatorsam zwir ma lambda okolo 5 natomiast jesli sie usypie z niego np GWC to ogolnie te wypelnienie ma lambda 0,2 (duzy spadek nie?-poczytaj - sa wykresy jak sie ma lambda materialu usypanego do materialu z ktorego jest usypane zloze w zaleznosci od porowatosci , ktora zalozylem 50%) tak- wiec liczylem ta regeneracje najwiecej ciepla "dostanie sie do GWC jesli bedzie maxymalna roznica temperatur miedzy gleba a zlozemgleba ma podobno +10°Ca powietrze w zimie -10°C tak wiec mozna przyjac ze zloze moze teoretycznie miec najmniej -10°Ci tak przyjalem w obliczeniach po 24 godzinach regeneracji zloze ocieplilo sie o 2 °Cczyli uzyskalo -8°Cz tego dt=2°C mozna policzyc (wstawiajac mase zloza na m2 powierzchni i ciepla wlasciwego) o ile to energii wzbogacil sie GWC podczas tej regeneracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 no wlasnie skad biora cieplo?to jest kluczowe pytanie- z gleby- powierzchnia wymiany ciepla nie ma tu wiekszego znaczenia, poniewaz cieplo jest pobierane z pewnych "obszarow" - powiedzmy cylindrow- jak u Ciebie- zwiekszanie tej powierzchni nie mialoby sensu- bo w danym cylindrze po pewnym czasie nie ma juz zadnego ciepla ktore mozna by odebrac.dlatego taka instalacja jest jak najbardziej "rozlozysta"ale i to niewiele pomaga- jak mowilem pompa odpompuje co jest do odpompowania i koniecna regeneracje trzebaby dluuuuuuugo czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.02.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 A widzisz Ja mam złoże z materiału nie sypkiego czyli glina , mokra i na dodatek pod pokojem więc założenia są takiegleba ma może 8 właśnie cały czas problem rozbija się o wspł przenikania ciepła gruntu. nie wiem jaki jest u mnie ale wiem że temp. które podaję są prawdziwe i ufam swoim pomiarom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 No i są ludzie, którzy mają pompy ciepła i ogrzewają nimi domy, więc są w stanie pobrać to ciepło z gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 12.02.2003 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Jestem w rozjazdach, ale i tak dorwałem kawierenkę z internetem . Choć wieści leon ma hiobowe, to jednak i tak cieszę się, że nareszcie cą to konkretne wyliczenia. Pozostaje zastanowić się nad ewentualną pomyłką w założeniach. Jak na razie jej nie widzę, ale netężenie dB jest tu tak wysokie, że nie mogę się pożądnie skupić . Cieszy mnie jednak to, że przynajmniej Januszkowi się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.02.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 widzisz może mi się udało ale tylko dlatego że nic nie liczyłem to tak jak z chrabąszczem wg teorii nie powinien latać a jaka jest rzeczywistość sami wiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 witam podoba mi sie podejscie januszkai kazdego goraco zachecam do pojscia w jego sladydla tych jednak, ktorzy sa raczej sceptyczni i nie maja nic przeciwko nauce, albo przynajmniej chcieliby sie dowiedziec jak to wyglada z czysto fizycznego punktu widzenia podam dzisiaj prosty wzor jak mozna obliczyc maxymalny uzyskana energie z takiego GWCnajpierw jednak czekam na odpowiedz witka- mial dzisiaj co nieco wyjasnic jak on to projektuje mnie najbardziej interesuje ksztalt projektowanych przez niego filtrowktos sie zglaszal , ze zakupil dokumentacjemoze on poda jaki wymiary ma zloze i na jaka wydajnosc jest zaprojektowanedla chetnych mam znowu maly arkusik w excelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.02.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 a mas może jakiś arkusik dla przeponowych i czy wiesz jakie jest lambda dla wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 lambda wody cos kolo 0,65 na razie nad tym nie siedzialem(nad rurowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelP 13.02.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 niesmiem prosic ale bylbym głęboko wdzieczny gdyby Ci sie tak zachcialo i gdybyś posiedzial takze nad rurowym... Mam podobne warunki jak Januszek (mokra glina) z tym, ze bez studni i zastanawiam sie czy moge sobie pozwolic na zakup rekuperatora bez nagrzewnicy antyoblodzeniowej. pozdr, Pawel. [ Ta wiadomość była edytowana przez: PawelP dnia 2003-02-13 10:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.02.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Hej tam gwcowcy (ale zabrzmiało)jak tam wasze osiągi w te mrozy Teraz Witek na pewno się wkurzy ale zamim to zrobi to zapraszam Go wraz z Leonem na swoją budowę celem potwierdzenia wczoraj mieliśmy mrozy -25 a wentylator pracuje cały czas na wydatku 100m3, gdyby teoria i założenia Leona były prawdziwe to wymrozilby się i tyle a tu patrz temperatura dodatnia, co prawda nie sprawdzałem jak było -25 bo sobie smacznie spałem ale jak sprawdzałem to na zewnątrz było -20 a temperatura z gwc +1, różnica zaje...Może jeszcze znajdzie się ktoś kto ma GWC i potwierdzi bo samemu mi się nie chce wierzyć.Pozdrawiam i zachęcam wszystkich do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 14.02.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Tu GWCowiec na razie teoretyk... We wspominanych wcześniej Nateriałach Budowlanych jest wykresik pomiary temperatur (wykonywanych co 3 godziny) przez pierwszy tydzień stycznia 2002 roku, z którego wynika, że przy temperaturze zewnętrznej gdzieś około -23 temperatura po GWC wciąż była powyżej zera (około +1). A średnia z tego tygodnia to około +6 przy średniej zewnętrznej około -10. Niestety nie podanych żadnych informacji na temat budowy GWC ani jego wielkości. Ktoś pytał o koszt wentylatorów do rekuperatora. W tymże modelowym domu wyszło rocznie 133zł (403kWh). Powierzchnia domu 177m2, kubatura 610m3. Technologia tradycyjna (cegła silikatowa 18cm, 18cm wełny mineralnej i 11 cm cegły osłonowej, dach 18cm wełny i 2cm styropianu od wewnątrz). Wyszło w tym domu za sezon 2001/2002 sezonowe zapotrzebowanie na energię E=36,6 kWh/m2a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts