januszek 14.02.2003 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 hej tam Leonie proszę cię spróbój przeliczyć taki rurowy bo ta moja "syrenka" całkiem dobrze sobie radzi i myślę teraz że jak miałbym wybierać się w podróż "syrenką" lub "mercedesem" to wolałbym wolniej syrenką ale cały czas niż szybko mercem ale z przerwami co 10 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 patrz drugi watek o GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 14.02.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ciekawa strona dla niemieckojęzycznych: www.lueftungsnet.de/ewt.html Natomiast na stronie: www.lueftungsnet.de/produkte/mechanisch/ewt/terra_air/details.html jest ładny wykresik. Tu jeszcze dłuugi raport: www.solarbau.de/monitor/doku/proj03/dokuproj/ewt-bericht.pdf A tutaj na temat grzybów i bakterii (pozytywnie): www.lueftungsnet.de/praxis/ewt/mikrobiologie%2520erdregister96.pdf A tutaj coś dla leona, mnóstwo wzorków nesa1.uni-siegen.de/softlab/download/abschlussbericht.PDF No i jeszcze dla praktyków: program do obliczania parametrów wymiennika, z modułem optymalizazji - sam sprawdza różne rozwiązania i wyszukuje najbardziej opłacalne: nesa1.uni-siegen.de/nesa1.htm?/softlab/gaea5.htm Tak w ogóle to wystarczy do google.de wpisać "Erdwärmetauscher" i wyrzuci mnóstwo stron na temat praktyki i teorii pozyskiwania ciepła z gruntu. Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: przmslw dnia 2003-02-14 11:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 no dzieki na pewno zajrzena tej piewrwszej stronie widzialem na razie , ze gosc oferuje rurowe- to daje do myslenia, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 a dla nieniemieckojezycznych obiecuje , ze przytocze jakies dane, przyklady itdjak na razie znajduje same rurowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.02.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 no to się potwierdziło i to na dodatek kilka rzeczy1 temperatury na wylocie z GWC są dodatnie i to znacznie większe niż u mnie ale ja mam gladkie rury i nie wokół budynku ale jakieś 25-30m 2 zyski energetyczne są znacznie większe zimą niż latem co potwierdza słuszność moich założen w stosunku założeń witkowych3 minimalna temp jaką uzyskali to 3,6stC4 zysk energetyczny w przeliczeniu na złotówki to jakieś 500zł (energia elektryczna)na rok5 zwrot kosztów budowy GWC to 2 lata. [ Ta wiadomość była edytowana przez: januszek dnia 2003-02-14 11:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 podaj strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.02.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 teraz wszystko jasnehttp://www.lueftungsnet.de/produkte/mechanisch/ewt/terra_air/details.htmljest tam nawet rozdetalowaniei sposób na wodę wykraplającą sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 tak ale oni tez nie podaja skad biora energiechyba ze sztuczka polega na tym ze odbieraja ja budynkowi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.02.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 no a umnie skąd się bierze energia przecież ja nie grzeję, musi to być z ziemi zauważ że w rozdetalowaniu jest rura średnicy 150 o łącznej długości 100m karbowana (coś jak drenarska ale bez otworków) zakopana na głębokości 2 m , jej powierzchnia w rozwinięciu jest bardzo duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 nie chodzi o powierzchnie wewnetrzn ruryto jest wazne jak liczysz cieplo ktore ma przejsc od rury do powietrzaja pisalem, ze 1 mbiezacy rury odpowiada mniej wiecej 1m2 wymiennika ktory mialby ksztalt plytynajwazniejsze jest powierzchnia calkowitaa na tej stronie co podales to nic niemajakis smieszny wykres, ktory jest bez sensu pisze ze jest to wykres roczny a jako jednostka czasu ma na osi x czas w godzinach od 0 co 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Co do wykresu to rok ma od 8760 do 8784 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.02.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 8000 godzin to mniej więcej 1 rok widzę że nadal jesteś sceptycznie nastawiony do GWC, czyżby tylko dlatedgo że nie potwierdziły się twoje obliczenia (teoria) czy uważasz że w niemczech to są jacyś oszuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 sory przeoczylem, ze to w tysiacach podaneprzyjrze sie temuwidze ze to na uniwersytecxie w siegen wymyslilino no to sie robi coraz bardzioej interesujace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 14.02.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 ale jaja cały czas zastanawiałem się dlaczego drobnoustroje w GWC żwirowym mają mniejsze szanse przeżycia ćzyżby rozbijały się o żwir w czasie pędu (chyba nie) więc skoro ilość drobnoustrojów jest mniejsza po przejściu przez GWC ze względu na warunki tam panujące to w przeponowym winno być tak samo tam warunki są podobne i żeczywiście tak jest odsyłam na stronęhttp://www.lueftungsnet.de/praxis/ewt/mikrobiologie%2520erdregister96.pdfduzo mniejsza zawartość tych świństw po przejściu przez gwc rurowy hura!!!!rurowy też jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 14.02.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ja jeszcze znalazłem jakąś prace z rzeczonego Uniwersytetu chyba: http://www.ag-solar.de/projekte/berichte/LEWT_AGSOLAR_Teil1_kurz.pdf tylko, że po niemiecku całe a mój niemiecki baaardzo kiepsi Czy ktoś może rzucić okiem, bo z obrazków wynika dużo ciekaweych rzeczy dla rurowego GWC. Są też zdjęcia i plany przykłądowych wykonań ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 obiecuje ze przeczytam dokladnie i w poniedzialek zdam relacjeoraz porownam ich wyniki z moimi obliczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 januszek jersli dobrze zrozumialem twoj opis twojego GWCto masz okolo 150 metrow biezacych rury?- alöbo sie myle?co odpowiada jak mowie okolo 150 m2 wymiennika GWCzobacz czy z wzoru ktory wczoraj podalem wynika , ze twoja syrenka nie pociagnie?mnie sie wydaje, ze masz calkiem spory ten twoj wymiennikto jest teraz tylko kwestia obliczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 zobaczcie jak to sie ma do oferowanego przez witka GWC o powierzchni okolo 10m2, ktory w dodatku jest prawie nieregenerowalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 biorac pod uwage niewielka wydajnosc (100m3 na godzine)mysle ze wyniki januszka sa calkiem realnepowiedz od kiedy go uzytkujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts