Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdaje się, walnąłem babola. Pomożcie !!!`

Cypek

Recommended Posts

Do ogrodzenia posłałem 2 przewody, jeden 3 zyłowy do napedu bramy przesuwnej a drugi 6 zyłowy do domofonu i teraz pyatnie, bo mnie wykonawca ogrodzenia zastrzelił. Czy to prawda, że aby mieć domofon na dwóch piętrach trzeba mieć przewód 8 zyłowy, aby obsłuzył domofon i elektrozamek ??

Czy do napedu bramy przesuwnej potrzebny jest tylko kabel sieciowy 3 żyłowy czy tez potrzeba jeszcze jakis sygnałowy.

Zmartwiony Maciek

Masz inne rozwiązanie bo 6 żył to trochę mało. Rozwiązaniem może być domofon działający na 2 przewodach. Są takie ustrojstwa i dobrze się sprawują. Jeszcze jedno - mam nadzieję że do domofomu w ziemi zakopałeś kabel żelowy. W przeciwnym wypadku możesz mieć kłopoty przy dużej wilgotności gleby. Po prostu w domofonie będą duże szumy itp.

Oferty takie są na http://www.market.istore.pl/

Do ogrodzenia posłałem 2 przewody, jeden 3 zyłowy do napedu bramy przesuwnej a drugi 6 zyłowy do domofonu i teraz pyatnie, bo mnie wykonawca ogrodzenia zastrzelił. Czy to prawda, że aby mieć domofon na dwóch piętrach trzeba mieć przewód 8 zyłowy, aby obsłuzył domofon i elektrozamek ??

Czy do napedu bramy przesuwnej potrzebny jest tylko kabel sieciowy 3 żyłowy czy tez potrzeba jeszcze jakis sygnałowy.

Zmartwiony Maciek

troche checi o kogos kto mial kiedy w rekach lutownice i jest to do zrobienia....czy masz juz domofon? czy to sam domofon czy videodomofon? jaka dlugosc kabla?

Cypek, wszystko jest do zrobienia. Zależy jeszcze, jak długi masz przewód i czy wywołanie na obu kondygnacjach ma być wspólne, czy osobne.

Jeśli odcinek przewodu nie jest długi, to na 6 żyłach można podłączyć tradycyjny domofon z jednym wywołaniem (jeden przycisk dzwonka - niezależnie od ilości Unifonów - aparatów domofonowych).

1 - masa

2 - głośnik kasety

3 - mikrofon kasety

4 - generator (wejście sygnału dzwonienia)

5 - przycisk wywołania (wyjście sygnału dzwonienia)

6 - rygiel elektromagnetyczny (drugi przewód od rygla dołączony do masy)

Jeśli potrzebujesz osobne wywołanie do dwóch Unifonów, to musisz zastosować domofon dwuprzewodowy, np. firmy COMAX lub

KOCOM

i jeszcze jedno ze jak masz domofon, i naped, to mozna zrobic ze przyciskiemz domofonu otwierasz brame. Bez ibnstalowania jakis dodatkowych przyciskow.

No tak, ale bez dodatkowego przycisku można otwierać z domofonu albo furtkę, albo bramę. W dodatku do napędu bramy musi być wykonane dodatkowe okablowaie, którego Cypek nie ma :(

Rozwińcie proszę temat, jak dokładnie to zrobić, co trzeba kupić. Mam domofon i chętnie otwierałbm bramę jego przyciskiem lub jakimś drugim zainstalowanym obok.

Każdy napęd ma wejście sterujące. Jeśli masz doprowadzony dodatkowy przewód do napędu (min 2 x 0,5), to możesz przy pomocy zwiernego przycisku zdalnie sterować pracą napędu.

Jak nie masz dodatkowego okablowania do napędu, to możesz dokupić dodatkowy pilot, umieścić go np. w centralce domofonu i wyprowadzić z niego kabelki (równolegle przylutowane do przycisku w pilocie). Do kabelków podłączasz dodatkowy przycisk w unifonie (unifon, to aparat w domu) i masz otwieranie bramy :).