bullish 03.10.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Własnie otrymałem warunki przyłaczenia dla placu budowy i budynku mieszkaniowego. Składałem wniosek o prąd na budowe 7kW ale w projekcie Umowy zaproponowali taryfe V. Mam pytanie co do kosztów (moich) takiego przyłącza. To że musze wnieść opłatę przyłączeniową wskazaną w umowie to wiem - ok. 900 zł.W warunkach przyłącza w przedpstatnim punkcie jes napisane, że projektowany koszt wykonania przyłącza: 7500 zł (przyłącze kablowe 40 m). Czy ja go ponoszę, bo w dołaczonej umowie nie znalazłem zapisów, ze mam cos płacic wiecej niz opłatę przyłączeniową? Mało tego jest wymieniona lista zadań realizowanych przez ZEWT (uzyskanie pozwolen, warunkow, dokumentacja, zakup materiałów, realizacja budowlana, wykonaie pomiarów). Termin realizacji oczywiście 2 lat - czy da się jakoś przyspieszyć, bo prąd będe potrzebował na jesień 2006? czy można samodzielnie zorganizowac swoją ekipę, ktora zrobi to samo co proponuje ZEWT ale szybciej, czy tez skazanym się jest na oferte ZEWt-u tj. zapłac i czekaj 2 lata? napisali mi w warunkach, że podłączą gdy będa spełnione nastepujace warunki:-wykonanie przyłącza: kablowe dł. 40m, miejsce dołączenia WLZ do przyłącza uzgodnić przed budową- zainstalowaniu uukładu pomiarowo-rozliczeniowego ponadto napisali, że:-miejsce przyłączenia: Złącze ZK-miejsce dostarczenia energii; zaciski przyłącza na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złaczu w kierunku instalacji odbiorcy dodatkowe wymagania: plac budowy zasilić przewodem dostosowanym do mocy przyznanej przyłączonym do istniejącej linii nn. Gubię się w tamtyce i proszę o wyjasnienie co oznaczają te wszystkie wymagania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wcich 07.10.2005 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Mogą pomiędzy zakładami być różnice, ale generalnie powinieneś tylko zapłacić opłatę przyłączeniową (w Twoim przypadku ok 900 zł). Koszty 7500 to całkowity koszt, który ponosi ZE. Na moim terenie ZE nie godzi się na wynajęcie samemu firmy dla przuspieszenia realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona_b 07.10.2005 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 te 7500 płaci ZE. Wiem to na pewno. U mnie w warunkach też była wskazana kwota za przyłączenia (co prawda tylko? 5000), ale pani w ZE powiedziała, że to oni ponosza te koszty. Co do przyspieszenia terminu. Dowiedziałam się, ze jeśli sama sfinansuję dokumentację, geodetę itp, to już na wiosnę 2006 będę miała prąd - pierwotnie w umowie mam termin lipiec 2007. Poszukaj jakiegoś elektryka, który może co to załatwić - najlepiej takiego, który mamjakieś powiązania z twoim ZE. Aha, mi powiedziano, że te koszty dokumentacji to jakieś 3000 zł. Pozdrawiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 07.10.2005 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Hej!!!Mozna wynając firmę, a ZE zapłaci firmie za wykonanie wg ich cennika, a ty zapłacisz opłatę przyłączenbiową i różnicę między cennikiem, a kwotą żądaną przez firmę. Ja z warunkami przyłączenia dostałam taki cennik ile ZE za co płaci, ale jak się zgłosiliśmy do innej firmy to nam powiedzieli, że oni tego szybciej nie zrobią. Z tym, że u nas temin jest 9miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts