Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki przyłącza do sieci en- pytanie o koszt i całą resztę

bullish

Recommended Posts

Własnie otrymałem warunki przyłaczenia dla placu budowy i budynku mieszkaniowego. Składałem wniosek o prąd na budowe 7kW ale w projekcie Umowy zaproponowali taryfe V.

Mam pytanie co do kosztów (moich) takiego przyłącza. To że musze wnieść opłatę przyłączeniową wskazaną w umowie to wiem - ok. 900 zł.

W warunkach przyłącza w przedpstatnim punkcie jes napisane, że projektowany koszt wykonania przyłącza: 7500 zł (przyłącze kablowe 40 m). Czy ja go ponoszę, bo w dołaczonej umowie nie znalazłem zapisów, ze mam cos płacic wiecej niz opłatę przyłączeniową? Mało tego jest wymieniona lista zadań realizowanych przez ZEWT (uzyskanie pozwolen, warunkow, dokumentacja, zakup materiałów, realizacja budowlana, wykonaie pomiarów).

Termin realizacji oczywiście 2 lat - czy da się jakoś przyspieszyć, bo prąd będe potrzebował na jesień 2006?

czy można samodzielnie zorganizowac swoją ekipę, ktora zrobi to samo co proponuje ZEWT ale szybciej, czy tez skazanym się jest na oferte ZEWt-u tj. zapłac i czekaj 2 lata?

napisali mi w warunkach, że podłączą gdy będa spełnione nastepujace warunki:

-wykonanie przyłącza: kablowe dł. 40m, miejsce dołączenia WLZ do przyłącza uzgodnić przed budową

- zainstalowaniu uukładu pomiarowo-rozliczeniowego

ponadto napisali, że:

-miejsce przyłączenia: Złącze ZK

-miejsce dostarczenia energii; zaciski przyłącza na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złaczu w kierunku instalacji odbiorcy

dodatkowe wymagania: plac budowy zasilić przewodem dostosowanym do mocy przyznanej przyłączonym do istniejącej linii nn.

Gubię się w tamtyce i proszę o wyjasnienie co oznaczają te wszystkie wymagania ?

te 7500 płaci ZE. Wiem to na pewno. U mnie w warunkach też była wskazana kwota za przyłączenia (co prawda tylko? 5000), ale pani w ZE powiedziała, że to oni ponosza te koszty. Co do przyspieszenia terminu. Dowiedziałam się, ze jeśli sama sfinansuję dokumentację, geodetę itp, to już na wiosnę 2006 będę miała prąd - pierwotnie w umowie mam termin lipiec 2007. Poszukaj jakiegoś elektryka, który może co to załatwić - najlepiej takiego, który mamjakieś powiązania z twoim ZE.

Aha, mi powiedziano, że te koszty dokumentacji to jakieś 3000 zł.

Pozdrawiam,

Iwona

Hej!!!

Mozna wynając firmę, a ZE zapłaci firmie za wykonanie wg ich cennika, a ty zapłacisz opłatę przyłączenbiową i różnicę między cennikiem, a kwotą żądaną przez firmę. Ja z warunkami przyłączenia dostałam taki cennik ile ZE za co płaci, ale jak się zgłosiliśmy do innej firmy to nam powiedzieli, że oni tego szybciej nie zrobią. Z tym, że u nas temin jest 9miesięcy.