buczek 03.10.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Szukam gazowego kotła o zamknietej komorze spalania o modulacji od 4 lub 5 kW. Jak dotad znalazłem tylko 6,6 - 15 kW Viallanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.10.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Mniej ma chyba tylko Termet ok 5kW...coby się dopasowac do durnego przepisu o zamkn.kom.spal. w bud. wielomieszkalnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 03.10.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Inovens, De Dietricha,Viessman , chyba Vitodens 300Imergas,Termet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 03.10.2005 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Termet z zamk. tez jest od 6,6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.10.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Jest taki mały Cerapur (kondensat) Junkersa - chyba 4-15 KW. Ale nie sprzedają go w Polsce (jest np. w Czechach), a polski Junkers powiedział że nie interesuje go gwarancja z Czech. Więc kupiłem Termeta (minimax turbo) - przynajmniej taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 03.10.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 VIESSMANN ma w ofercie kotły gazowe o zakresie modulacji od 4,2 do 13 kW.Są to Vitodens 300 oraz Vitodens 343 (z zasobnikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 03.10.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Z praktyki rocznej widzę że słusznie upierałem się (niestety nieskutecznie) przy kotle o mocy rzędu 13-15kW. Obliczone zapotrzebowanie na co mam 9kW, więc tyle spokojnie wystarczy, a przy ładowaniu zasobnika i tak włącza się modulacja - zasobnik (140l) nie jest w stanie przyjąć 21 kW mocy. Nagrzanie całego zasobnika od. 15 do 50 st. trwa jakieś 25 min- spokojnie mogłoby być to nawet 35-40 min - nie zaobserwowałem nigdy żeby nawet po intensywnych kąpielach temp. w zasobiku spadła poniżej 30 st.Więc zastosowanie takiego małego kotła ma sens. Myślałem o termecie uniCo 13 ale zależało mi na zamkniętej komorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 04.10.2005 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Tez upieram się przy zamkniętej komorze ale nie wiem czy słusznie. Ale nasłuchałem się o tylu śmiertelnych zatruciach gazem. Boję się pieca bo dom mam parterowy i pomieszczenie z kotłem będzie niedaleko sypialni. Nie chcę też, by kocioł zakłocił wew cyrkulację powietrza - spopro powietrza zuzywa wszak wkład kominkowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 04.10.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Tez upieram się przy zamkniętej komorze ale nie wiem czy słusznie. Ale nasłuchałem się o tylu śmiertelnych zatruciach gazem. Boję się pieca bo dom mam parterowy i pomieszczenie z kotłem będzie niedaleko sypialni. Jeśli bardzo boisz się zatrucia, to możesz zainstalować u siebie wykrywacz gazu. Jednak z tego co wiem, nie jest to rozwiązanie tanie. Tak czy inaczej mój ojciec pracuje w branży, więc w razie co mogę udzielić więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.10.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 ...Ale nasłuchałem się o tylu śmiertelnych zatruciach gazem.... Obecnie stosowany gaz ziemny nie jest trujący. Jest natomiast, niestety- silnie wybuchowy. Trujący był gaz koksowniczy (tzw. miejski) stosowany powszechnie za komuny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 04.10.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Jeżeli mimo wszystko możesz zaakceptować otwartą komorę spalania to chyba dobrym rozwiązaniem będzie Termet UniCo13/K z modulacją od 4 do 13kW (sam taki zakupiłem). Cena całkiem atrakcyjna - 2 tys. z haczykiem.A jeżeli obawiasz się gazu to może zastosujesz czujnik gazu produkcji Pro-Car - info: http://www.el-cab.com.pl ->handel ->czujniki gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts