Barbaśka 03.10.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Mam pytanie czy ktoś realizował projekt z Muratora M08 - Na każdą pogodę? Barbaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 04.10.2005 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 wklej link:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k3 05.10.2005 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Tutaj: http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=339&IdKolekcji=36&action=showProject a zdjęcie:http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_339_8.jpeg http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_339_9.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 05.10.2005 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Bardzo fajny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k3 05.10.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Hmm.. liczyłem na bardziej rozwinięte wypowiedzi.. ale początek jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 09.10.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Witam serdecznie To mój debiut na forum, więc się trochę wstydzę Od jakiegoś czasu podczytuję to forum, bo jesteśmy z mężem w trakcie poszukiwania projektu domu. Ostatnio wpadł nam w oko projekt Muratora M08 - Na każdą pogodę. Wydaje nam sie on prosty, ale funkjonalny (ale może się mylimy) i całkiem ładny. Dodam, że ma to być domek dla 6 osób: naszej rodzinki (2+2) oraz dziadków. Na razie jedyny minus, to trochę przymała łazieneczka na poddaszu przy sypialni rodziców, ale w większości projektów kilka pokojów na poddaszu obsługuje tylko jedna łazienka, więc i tak tutaj jest nieźle. Serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi - będą niezmiernie cenne dla nas, bo jesteśmy zupełnymi laikami w tym temacie. Pozdrawiam Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 09.10.2005 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Oto link do projektu: http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=339&IdKolekcji=36&action=showProject&php4sid=992497876be1484d4d66294122c50dbd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 11.10.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 ja też Ci nie pomogę ale jeśli jest ktoś kto realizuje ten projekt to niech sie odezwie. Ja od kilki dni sie nad nim zastanawiam i jestem coraz bardziej przekonana. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.10.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_339_3.jpeg http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_339_4.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.10.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 No to jadziem. Co my tu mamy, bryła ładna, bez bytnich udziwnień, kominy posadowione z dala od koszy dachowych. W miejscach raczej nie kolidujących z więźbą dachową. Zastanowiłbym sięco prawda czy nie zamienić daszku lukarn na płaski bez szczytów, byłoby taniej, ale trzeba byłoby sobie narysować. A mi sięnie chce, ale to kwestia gustu. Z parterem juz gorzej, tu mamy serię perełek: perełka nr 1) tarasie 14, mamy tu do czynienia proszę wycieczki z 27m2 pod dachem i stropem, jeżeli nawet ograniczyć by to do powiedzmy 18 m2 to i tak jest to ponad 10% powierzchni użytkowej domu wywalone w kafelki. ten dom może mieć ze spokojem 180 m2 przez zamknięcie 14 ścianą (pewnie będzie cholernie droga, powinna wynieść mniej więcej tyle ile zlikwidowanie trojga drzwi tarasowych [zamienienie ich jednymi] i przeniesienie ocieplenia z tego rogalika i jego sufitu na nową sciankę [ raptem 4m], koszty ogrzewania takiego 180 m2 domu powinny być równe temu z projektu. perełka nr 2) 5 słownie 5 wyjść z parteru, każde wzmocnione antywłamaniowo i z alarmen. Jak rozumiem projektant sugerował się częstą przemocą w polskich rodzinach i różnorodną formą ewakuacji. zastosowanie rozwiązania z perełki 1 ograniczy liczbę wejść do 3 co już jest bardziej ludzką formą konfliktu. W lekturach dla szkoły średnie wspomina się, że brudy należy prać u siebie, a nie gonić się po ogrodzie. perełka nr 3) takie drzwi do łazienki na dole łamią zasadę podziału priv/public, goście będą się szlajać przy sypialniach. Chyba, ze to są sypialnie przeznaczone dla gości. Kibel gościnny z powodzeniem mógłby być w 12. perełka nr 4) komin w spiżarni, co miał na myśli projektant, że w tej spiżarni będziecie robić? perełka nr 5) sperdzielone aranżemą' kuchni'. Jeżeli ten komin miał być od kuchni to będziecie musieli w niej długi ciąg szafek mieć, a i tak rura wywietrznika od kuchenki będzie widozcna nad oknem. O stole przysyniętym do schodów nie wspomnę. Pani domu nie będzie obrywać za to że zupa za słona, tylko, że wietrzy na górze. Bo wiaterek będzie różna pyły i kułtony zawiewał Panu domu do zupy. Z tego wniosek, że jeżeli kuchnia to na pewno nie tak. perełka nr 6) na ile ludzi ten domek? Nie no oczywiście parter pozmienia sięna gabinety, biblioteki itd.. Ale szkoda tych ogrzewanych/nieogrzewanych stryszków 24/25. TAM SĄ ŚCIANKI DZIAŁOWE. Bedzie to wymagało dogrzewania 19 i 20. perełka nr 7) łazienka 23 projektant musiałby mi udowodnić, że wykonam wszystkie czynności fizjologiczne w pozycji takiej jak ja chcę. Ogólnie nie jest źle, ale korekty znaczne. Za każdy m2 trzeba w końcu zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 11.10.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 jestem pod wrażeniem "funkcjonalnego spojrzenia" żebym to ja umiała tak patrzeć to pewnie nie miałabym problemu z wyborem projektu.Dzięki za wszelkie spostrzeżenia. Zdawałam sobię sprawę, że trzeba zmienić rozmieszczenie pomieszczeć ale na niektóre "perełki" nie zwróciłam uwagi. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.10.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Proszę bardzo. Domek nie jest zły, jest do poprawy, jak większość katalogowych. Co by te architekty robiły, jakby sprzedawały do końca gotowce? Kto by kasował za adaptację? Chociaż czasami są wyjątki do Włada Kowalskiego niestety mało czepliwy jestem , nie ma do czego . Cos się zawsze znajdzie, ale w ogólności nie ma do czego. W omawianym przypadku, trzea oczywiście wszystko do stron świata odnieść, zrobić nową aranżację wnętrz (w kuchni te schody wystarczy z nidy potrktować tak na grubość 6 cm stelarza i już jest OK), wszystko zależy od upodobań przyszłego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 11.10.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Pewnie i tak skończy się u architekta, ktory podpowie nam co możemy a czego nie możemy zmienić, ewentualnie zaakceptuje nasze sugestje. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k3 11.10.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Kroyena: jeśli można prosić, to może równie wnikliwie poddasz analizie ten: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=874821#874821 Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 17.10.2005 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Dawno tu nie zgladałam i widze że temat sie rozwinął. Dzięki za krytyczne spojrzenie na projekt - ja równiez nie mam takiego talentu, patrzę jedynie pod kątem ilości i rozmieszczenia pomieszczeń. Jesli ktoś zdecyduje się na ten projekt to bardzo proszę o kontakt w celu wymiany doświadczeń. Ja chyba jestem zdecydowana na ten projekt mimo tych wszystkich uwag. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą a mianowicie kiedy taki projekt powinno przedstawic się projektantowi wnetrz ( bo mam zamiar skorzystać) przed wybudowaniem stanu surowego czy po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 17.10.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Dołączam się do tych, którym podoba się ten projekt. My z mężem jesteśmy prawie zdecydowani budować ten domek. Przede wszystkim jest bardzo ładny i myslę, że spełnia wymagania rodzinki 6-osobowej: my (2+2) zajmujemy pokoje na poddaszu i dziadkowie - pokoje na parterze. Jego ogromnym plusem jest też 2-stanowiskowy garaż. Co do "perełek" w tym projekcie, to też zwróciliśmy uwagę na brak łazienki "publicznej" na parterze i myśleliśmy właśnie o zmianie garderoby (12) na takową. Kolejna rzecz - taras - nam się właśnie taki podoba, ale jeszcze rozważymy wszystkie za i przeciw. Jeżeli chodzi o kuchnię, to też zastanawialiśmy się po co ten komin przy spiżarni. Nie zwróciliśmy uwagi na stół przy schodach, ale chyba można to rozwiązać właśnie przez postawienie ścianki. Odnośnie mikro-łazienki na poddaszu, to ważne dla nas było, że jest taka prywatna przy sypialni - ciasna ale własna (w wielu projektach nie uwzględniają takich). Jak będziemy chcieli rozkoszować się przestrzenią w trakcie kąpieli, skorzystamy z drugiej. Jeśli chodzi o pokoje dzieci, to chcemy połączyć 18 i 19 w jeden pokój, aby dzieciaki miały mniej więcej równy metraż. Te schowki przy pokojach są fajnym pomysłem, ale nie patrzymy na to przez pryzmat dogrzewania sypialni - czy warta skórka wyprawki, to się pomyśli. Tyle na razie nasunęło mi się uwag, co do uwag Czekam na kolejne przemyślenia i sama skrobnę, jak coś mi się nasunie. Dodam tylko, że jesteśmy całkowicie zieloni w temacie budowy, więc najwazniejsza jest dla nas, jak to się mówi, tzw. konstruktywna krytyka. Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 19.10.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Hej, projekt na pewno nie jest ideałem ale takiego chyba nie ma. Pomimo wad mój mąż jest w 100% zdecydowany właśnie na ten. Ja byłam za Andromedą z Domusa ale musiałam ulec. Jeśli chodzi o zmiany to mamy zamiar zmienić: poszerzyć dom o jeden metr (ze strony salonu), zlikwidować takie okno w jadalni (dwa zwykłe), WC do pomieszczenia 12, garaż wydłużyć o część pomieszczeń 3 i 4 a w 5 zrobić kotłownię i garderobę. Pozostawiamy tylko środkowe drzwi wejściowe na taras, pozostałe będą na stałe (jeszcze nie wiemy czy wysokości balkonowych)Góra:łączymy pokoje 19 i 20 (będzie z filarem przez komin) 18 i 17 łączymy w jedną większą łazienkę a w 23 robimy garderobę. Jesli chodzi o dach to zamieniamy lukernę w pok.22 na okna połaciowe. Dach pewnie będziemy kryć blachodachowką (ze względu na koszty) To tyle pierwszych przemyśleń Barbaśka Do architekta wnętrz będziemy iść przed budową, żeby później nie trzeba było nic kuć. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 19.10.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą a mianowicie kiedy taki projekt powinno przedstawic się projektantowi wnetrz ( bo mam zamiar skorzystać) przed wybudowaniem stanu surowego czy po. Najlepiej jak najwczesniej, jeszcze na etapie kopania fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 20.10.2005 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 No też musimy wprowadzić parę zmian do projektu, przede wszystkim te sypialnie na górze, dobrze że sa 4 bo mamy trzy córki no i jedna dla nas, ale szkoda że dwie są takie małe (choć licząc metry przy podłodze będzie ich trochę więcej (ile??) Póki co mysle że tez połączymy dwie małe sypialnie dla młodszych córek bliźniaczek może się nie pobiją a jak podrosną to my wyprowadzimy się na dół a one we trójke zajmą górę. Pomysł z powiększeniem łazienki bardzo mi sie spodobał zawsze chciałam mieć dużą łazienkę. Tego kibelka na dole chyba nie bedziemy się czepiać bo bardziej przyda nam się chyba garderoba.AnulasKiedy ruszacie z budową? Bo my planujemy na wiosnę jak wszystko dobrze pójdzie a składa się na to wiele czynników - wygranie przetargu na działkę no i poozytywna decyzja banku w wiadomej sprawie (wstępna jest na tak) Czy rozeznawaliście ile może kosztowac taki dom licząc materiały ze średniej półki i budowa systemem gosp.? Pozdrawiam Barbaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 21.10.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Barabaśka my ruszymu dopiero latem. Działkę mam jeszcze rolną, a termin zmiany przeznaczenia gruntów gmina ma na 30-03-2006 i dopiero po tym terminie będe mogła załatwiać wszytkie pozwolenia i przyłącza. Ty pewnie zaczniesz prędziej i to ja będę mogła się uczyć na Twoich błędach,hi,hi Miejmy nadziję, że takich nie będzie Kupiłam ostatnio projekty muratora (katalog) jako dodatek jest płyta na której jest podany oriętacyjny koszt poszczególnych etapów. Nie jest to niestety system gospodarczy. Stan deweloperski to ok.270tyś.netto. Oczywiście z dach.ceramiczną i ogromną ilością okien tarasowo-balkonowych. Nie mam tej plyty ze sobą w pracy ale wieczorem moge Ci podać na ile wyceniają poszczególne etapy. Niektóre kwoty wydają mi sie zdecydowanie zawyżone. (nikt nie bierze pod uwagę rabatów)W połowie listopada spotykamy sie z ekipą która ma nam budować to cudo i będę znała cenę robocizny. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts