Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M08 NA KAŻDĄ POGODĘ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie odzywałam się długo bo jakoś przy budowie i trójce dzieci brakuje czasu . Chciałm oznajmić krótko ze postawiliśmy juz piwnicę (dorabialiśmy), i parter. Strop kładziemy za dwa tygodnie.

Jak będziesz zamawiać pustaki stropowe to zamów tylko 1000 sztuk (a nie 1140 jak jest w zestawieniu materiałów).

Ja wziąłem 600 zwykłych i 400 deklowanych, zostało mi tylko 10 sztuk, chociaż budynek jest poszerzony o 12 cm

z każdej strony (szerokość docieplenia).

Za strop nad piwnicą (nad parterem bedzie prawie identyczny chyba) zapłaciliśmy 6650 do tego stemple za 220 ( bo idzie ich znacznie mniej) plus trochę betonu na wieniec czy jak to sie tam nazywa ale nie wiem juz za ile bo majster sam zamawia to war w hurtowni a my tylko płacimy i jeszcze tego nie zapłaciłam. Od cholery płacimy niestety za transport bo w przeciwieństwie do Twojego błota u nas jest pustynia piskowa i wszystko prawie trzeba rozładowywac dźwigiem i tak np. za transport (30 km) i rozładunek stropu zapłaciliśmy 2100 !!!

Za strop nad piwnicą (nad parterem bedzie prawie identyczny chyba) zapłaciliśmy 6650 do tego stemple za 220 ( bo idzie ich znacznie mniej) plus trochę betonu na wieniec czy jak to sie tam nazywa ale nie wiem juz za ile bo majster sam zamawia to war w hurtowni a my tylko płacimy i jeszcze tego nie zapłaciłam. Od cholery płacimy niestety za transport bo w przeciwieństwie do Twojego błota u nas jest pustynia piskowa i wszystko prawie trzeba rozładowywac dźwigiem i tak np. za transport (30 km) i rozładunek stropu zapłaciliśmy 2100 !!!

My zapłaciliśmy ok. 8800 za strop, beton 4500 przeszło 1000 za stemple no i oczywiście stal zbrojeniowa z 1.5 t po ~ 2.5 za kg.

W sumie takie płyty wynoszą dużo taniej.

• 2 weeks później...

Cześć,

To mój pierwszy wpis w wątku. Zabieram się za budowę, a raczej za planowanie planowania budowy M08. Właśnie obejrzałem sobie go w 3D dodawanym do muratora. Z zewnątrz wygląda pięknie. Domek będzie się budował w Otrębusach.

Mam zamiar zrobić b.powazne zmiany w projekcie. Kilka ważniejszych:

- wyrzucić taras z bryły budynku - tak żeby był "normalny" taras obok.

- przestrzeń tarasu zużyć na 1. salon 2. część mieszkalną na dole - no i od nowa ją zaaranżować.

- na górze: trzy sypialnie, nie cztery.

- Na którymś wątku w forum muratora (chyba przy komentarzach do dzienników) były opinie, że te schody w kuchni to tak nie bardzo. Rzeczywiście trochę dziwnie mi to wygląda. Macie może pomysł, gdzie by je przenieść? Ja myślałem, żeby u siebie przesunąć schody w miejsce tarasu, ale wolę nie myśleć co wtedy będzie się działo na poddaszu...

Aha. Prośba o radę. Takie baardzo duże przeróbki i tak będą wymagać zgody Pani architekt. Jak myślicie, lepiej robić te zmiany z autorem projektu M08 (czy to jest w ogóle możliwe?), czy też nada się do tego inny architekt, np: bliżej mnie, tj. z Warszawy?

Pzdr

Cześć,

Mam zamiar zrobić b.powazne zmiany w projekcie. Kilka ważniejszych:

- wyrzucić taras z bryły budynku - tak żeby był "normalny" taras obok.

- przestrzeń tarasu zużyć na 1. salon 2. część mieszkalną na dole - no i od nowa ją zaaranżować.

- na górze: trzy sypialnie, nie cztery.

- Na którymś wątku w forum muratora (chyba przy komentarzach do dzienników) były opinie, że te schody w kuchni to tak nie bardzo. Rzeczywiście trochę dziwnie mi to wygląda. Macie może pomysł, gdzie by je przenieść? Ja myślałem, żeby u siebie przesunąć schody w miejsce tarasu, ale wolę nie myśleć co wtedy będzie się działo na poddaszu...

Aha. Prośba o radę. Takie baardzo duże przeróbki i tak będą wymagać zgody Pani architekt. Jak myślicie, lepiej robić te zmiany z autorem projektu M08 (czy to jest w ogóle możliwe?), czy też nada się do tego inny architekt, np: bliżej mnie, tj. z Warszawy?

Pzdr

1) Zmiany.

Przed zakupem projektu spotkaliśmy się z autorką w redakcji Muratora na Kamionkowskiej w Warszawie. Może zrób tak samo.

W numerze Grudzień 10/2005 - Zbuduj Dom jest opis projektu, wypowiada się też autorka, również na temat zmian o których piszesz. No problem. Tylko po co, to jest naprawdę duży dom.

2) Schody. My chcieliśmy je pierwotnie przesunąć i zlikwidować garderobę. Ale zostało zgodnie z projektem.

3) Adaptacja, uprawniony architekt, autorka raczej by się tym nie zajmowała. Ale skontaktuj się z autorką (Murator -W-wa).

[ No i jak, zrobiliście już strop?

Tak, strop już jest; w srodę położyli płyty a wczoraj zalewali.

Dlaczego u mnie ta płyta z wizualizacjami z Muratora "nie chodzi" tez chciałbym obejrzeć :cry: . Czy sa pokazane równiez wnętrza? A może jest mozliwość skopiowania z płyty naszego domku i doklejenie do forum??

[ No i jak, zrobiliście już strop?

Tak, strop już jest; w srodę położyli płyty a wczoraj zalewali.

Dlaczego u mnie ta płyta z wizualizacjami z Muratora "nie chodzi" tez chciałbym obejrzeć :cry: . Czy sa pokazane równiez wnętrza? A może jest mozliwość skopiowania z płyty naszego domku i doklejenie do forum??

Ja mogę wrzucić i udostępnić prezentację 3D, tylko nie mam płyty. Jest gdzieś na stronie Muratora? Czy może trzeba kupić jakiś katalog?