pemkad 21.10.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 No więc ja wybrałam ten projekt bez zastrzezeń. Myślę że pewne zmiany bedę wprowadzać w trakcie. co do budowy i aranzacji wnętrz to raczej będę sama to robic. Zależy mi żeby obciąć jak najwiecej kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 21.10.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 No więc ja wybrałam ten projekt bez zastrzezeń. Myślę że pewne zmiany bedę wprowadzać w trakcie. co do budowy i aranzacji wnętrz to raczej będę sama to robic. Zależy mi żeby obciąć jak najwiecej kosztów. Na projekcie tak duzo nie oszczedzisz, a przynajmniej bedziesz miec pewnosc, ze te pieniadze, ktore wydasz, wydasz z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 21.10.2005 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Barabaśka obiecane kwoty poszczególnych etapów budowy Stan zero 29 677 PLN Stan surowy otwarty 105 518 PLN Stan surowy zamknięty 56 056 PLN Instalacje elektryczne 6 594 PLN Instalacje sanitarne 36 271 PLN Wykończenie zewnętrzne 36 271 PLN Razem (1-6) 270 387 PLN Wyszczególnione etapy prac obejmują:Stan zero: roboty ziemne i wytyczenie budynku, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami, płyty żelbetowe. Stan surowy otwarty: ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja i pokrycie dachu, rynny. Stan surowy zamknięty: okna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa, izolacje przeciwwilgociowe, cieplne, przeciwdźwiękowe w nadziemnej części budynku, warstwy podłogowe podłogi na gruncie. Instalacje elektryczne: instalacje gniazd wtykowych, instalacje siły, instalacja oświetleniowa bez opraw. Instalacje sanitarne: instalacja grzewcza z kotłem i grzejnikami c.o., instalacja gazowa ? bez gazomierza i kuchni, instalacja kanalizacyjna z przyborami sanitarnymi, instalacja wodna z bateriami. Wykończenie zewnętrzne: tynki zewnętrzne lub systemy dociepleń - dla ściany dwuwarstwowej, parapety zewnętrzne, okładziny zewnętrzne drewniane, ceramiczne, kamienne, siding, malowanie elewacji, inne roboty zewnętrzne np. taras, opaski wokół domu, schody zewnętrzne. A może jeszcze oriętacyjne ilości materiałów: Ławy fundamentowe żelbetowe szerokości 60-80 cm, wysokości 40 cm ( 97,90 mb) 27,82 m3 Ściany fundamentowe bloczek betonowy 25 cm + rapówka + 2 x roztwór asfaltowy + styropian 10 cm 52,21 m2 bloczek betonowy 25 cm 24,79 m2 Razem 77,00 m2 Ściany zewnętrzne murowane, dwuwarstwowe: pustak ceramiczny poryzowany 25 cm + wełna mineralna 12 cm + tynk wewnętrzny 148,52 m2 szkieletowe: deski 2,5 cm + folia paroprzepuszczalna + słupy + wełna mineralna 14 cm + folia paroizolacyjna + 2 x płyta gipsowo-kartonowa 12.5 cm 14,28 m2 Razem 162,80 m2 Ściany wewnętrzne murowane, pustak cewramiczny poryzowany 12-25 cm + tynk obustonnie 241,94 m2 Podłoga parteru podsypka piaskowa 20 cm + chudy beton 10 cm + papa + styropian 8 cm + szlichta betonowa 4 cm + wykończenie podłogi 149,41 m2 Strop gęstożebrowy (Teriva I) + pianka poliuretanowa 0,5 cm + styropian 4 cm + szlichta cemantowa 4 cm + wykończenie podłogi i tynk 162,52 m2 Konstrukcja dachu drewniana (krokwiowa) + łaty i kontrłaty 14,90 m3 Pokrycie dachu dachówka ceramiczna + folia paroprzepuszczalna + wełna mineralna 20 cm + folia paroizolacyjna + płyta gipsowo-kartonowa 315,01 m2 Elewacja tynk cienkowarstwowy 220,77 m2 na fragmentach ścian deski 14,28 m2 na fragmentach ścian płytki klinkierowe 13,32 m2 Razem 248,37 m2 Okna i drzwi balkonowe o powierzchni do 2 m2 (18 szt.) 22,22 m2 o powierzchni od 2 m2 (7 szt.) 26,57 m2 Razem 48,79 m2 To tyle tegoPozdrawiamA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 22.10.2005 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Anulas Wieeeelkie dzięki! Ale się spisałaś....No to mniej więcej jestem zorientowana koło jakiej kwoty oscyluje koszt. Robimy teraz rozeznanie wsród wszystkich znajomych którzy budowali dom odnosnie materiałów bud, stolarki itp. My będziemy budować w Augustowie (obecnie mieszkamy w Suwałkach) mam nadzieje ze tutaj bedzie trochę taniej niz np. w centalnej Polsce zarówno materiały jak i robocizna. Powiedz mi jeszcze jedną rzecz czy projekt bedziecie kupować w takim stanie jak jest i zlecać zmiany innemu architektowi czy zamówicie tę usługę u autora projektu. Jak to w ogóle jest czy projektant wnetrz może nanieść również drobne poprawki do projektu typu przesunięcie czy usunięcie ścianki.Chcielibysmy wprowadzić kilka zmian (dzieki za podpowiedzi) a także zaprojektować holl, salon kuchnię i łazienki. Czy to może zrobic jedna osoba?Barbaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.10.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Jak to w ogóle jest czy projektant wnetrz może nanieść również drobne poprawki do projektu typu przesunięcie czy usunięcie ścianki. Chcielibysmy wprowadzić kilka zmian (dzieki za podpowiedzi) a także zaprojektować holl, salon kuchnię i łazienki. Czy to może zrobic jedna osoba? Barbaśka Co prawda pytanie nie bylonie do mnie , ale poniekad jednak tak, wiec odpowiem:)Tak, prjektant wnetrz (po ASP) lub architekt wnętrz moze przesuwac scianki, pod warunkiem, ze nie sa to sciany nosne. Moze zmienic usytuowanie punktow swietlnych a także zmienic rozmieszczenie sanitariatów w łazience, na tyle na ile pozwala konstrukcja i piony. Projektant to nie tylko "dobór kolorków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 23.10.2005 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Irma czy Ty jestes projektanka własnie? Bo jesli tak to może skorzystam z Twoich usług? Barbaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.10.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Irma czy Ty jestes projektanka własnie? Bo jesli tak to może skorzystam z Twoich usług? Barbaśka Jestem, mieszkam w Krakowie, oczywiscie zapraszam do wspólpracy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 23.10.2005 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 IrmaOj to troche daleko, nie wiem czy możliwa jest aranżacja tak na e-mail -e.Możesz mi powiedziec jak liczony jest koszt projektu? od m2? AnulasWiesz co ostatnio przyszło nam do głowy z mężem? A może by tak ogród zimowy w tej zadaszonej częsci tarasu? Co o tym myslisz? Irma jesli możesz to tez wypowiedz sie w tej kwestii proszę. Barbaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.10.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Irma Oj to troche daleko, nie wiem czy możliwa jest aranżacja tak na e-mail -e. Możesz mi powiedziec jak liczony jest koszt projektu? od m2? Anulas Wiesz co ostatnio przyszło nam do głowy z mężem? A może by tak ogród zimowy w tej zadaszonej częsci tarasu? Co o tym myslisz? Irma jesli możesz to tez wypowiedz sie w tej kwestii proszę. Barbaśka nie wiem skad jestes, ale e-mailowo prokjektowanie jest trudne. Raz tak robilam, bylo ciezko i wyszlam na tym prawie na zero:) chyba ze projekt tylko koncepcyjny,chociaz osobiscie uwazam, ze przy tak duzym domu sama koncepcja to za malo. ceny nie podam, chyba,ze na priv. Nie chce na forum tlumaczys sie ze swojego cennika:) co do oranzerii, nie jestem pewna ale wydaje mi sie ze nad nia powinien byc przezroczysty dach, a tutaj to chyba niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 23.10.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Witam Nam tez ten projekt wpadl w oko. Jak na razie to jestesmy na etapie ustalania wymagan Ogladamy projekty z 2 stanowiskowym garazem + miejsce na kosiarke i duperele, kuchnia z spizarnia, 2 pokoje na parterze, jedna mala lazienka i druga w czesci "prywatnej". Wyszlo nam zapotrzebowanie na okolo 100-130 m2 na parterze. Gora to ok 2-3 sypialnie z garderoba i 2 lazienki w tym jedna tylko do glownej sypialni. Zastanawiamy sie tez nad Proxima II Domusa jako podstawy do dalszego projektowania. W tym projekcie nie za bardzo podoba mi sie umiejscowienie kominka. Wydaje mi sie ze stoi w takim miejscu, ze nie bedzie jak przy nim usiasc. Problematyczne tez moze byc utrzymanie przy nim porzadku. Co o tym myslicie ?? Tez myslelismy o zlikwidowaniu 3 wejsc na taras i zostawieniu 1 drzwi. Pomysl z ogrodem zimowym tez nam przeszedl przez glowe ale w lecie moze byc tam strasznie goraco. pozdrawiamy Tomek i Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 23.10.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Witam ponownie. Cieszę się, że grono sympatyków domku się powiększa. Od kilku dni bawię się z dostosowywaniem jego projektu do naszych potrzeb. Oczywiście robiłam raczej na zasadzie: tak bym chciała, żeby było, jednak starałam się nie wprowadzać zmian zbyt rewolucyjnych - wydaje mi się, że są one możliwe do wykonania (ale oczywiście mogę się mylić). Niektóre z nich zasugerowały mi osoby wypowiadające się w tym wątku, mam nadzieję, że nie upomną się o profity za prawa autorskie Zrobiła się teraz z tego całkiem fajna i funkcjonalna chatka. Nawet mężowi się podoba Gdyby ktoś był chętny, to mogę się podzielić moimi przemyśleniami. I jeszcze mam pytanie do Irmy, ale wolałabym na priv. Proszę ewentualnie o kontakt: [email protected] Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 24.10.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Hej, hej miałam ciężki weekend i dopiero teraz się odzywam. Barabaśka, jak dobrze zauważyła Irma taras będzie za ciemny na ogród zimowy, niestety bo to bardzo fajny pomysł. Co do projektu to mam zamiar od autora uzyskać zgode na zmiany (na te na które to jest wymagane) i zanieść projekt do architekta (uprawnionego)ktory zrobi mi to kompleksowo tzn. i te znaczące zmiany(poszerzenie) i te mniejsze (przesuwanie ścianek) Zostawiam sobie to na wiosnę jak kupię projekt. g0sia_k oczywiście czekamy na Twoje przemyślenia być może my też z nich skorzystamy. Czy ktoś się zastanawiał na szerokością garażu? 6,5m minus ściany to ok.5,70 Czy po wjechaniu 2 samochodów będzie jeszcze miejsce? a jak postawi się tam jakiś regał lub stół? Nie mogę sobie tego wyobrazić. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 24.10.2005 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Gosia Myslę że chyba wszyscy chcemy poznać wasze przemyślenia. Co (hm juz nawet nie wiem ile głów ale chyba z to nie jedna, może wspólnie stworzymy jakiś fajny domek z tego. No ten kominek tez zwrócił moja uwagę, tzn jego usytuowanie. Ja troche obawiałm sie czy nie bedzie duzo strat ciepła bo zamierzamy ogrzewać dom głównie kominkiem z płaszczem wodnym. Pozdrawiam Baśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 24.10.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 WitamTak więc przedstawię projekt zmian, które wprowadziłam do domku.Przypomnę może, że ma to byc domek dla naszej rodzinki 2+2 (my+synek i córcia) oraz dziadków(2).Zrobiłam również te zmiany na rzutach projektu, ale niestety nie umiem ich wkleić.Oto lista wprowadzonych zmian:PARTER:1. poszerzenie domu od strony salonu o 1m (jak się zmieści na działce) lub o 0,5 m (tu chyba działka wystarczy); 2. zlikwidowanie dużego okna w części jadalnej i zastąpienie go dwoma zwykłymi - tak jak na innych ścianach; być może jeszcze dodatkowe okno (okna) na ścianie po prawej str. salonu (z tym, że jest to ściana od południa, więc może nie trzeba);3. zmniejszenie tarasu - tzn. przesunięcie ściany z oknem tarasowym od strony holu o ok. 2,0m - zostawiłam pewną część tarasu zadaszoną; chodziło głównie o to, aby pokój na poddaszu (21) nie zachodził (lub prawie nie zachodził) na taras; prawdę mówiąc nie wiem, jak wygląda możliwość tych "operacji"; na ścianach nośnych po obu stronach tarasu; mam nadzieję, że jest to do zrobienia;4. następstwem zmniejszenia się tarasu jest zlikwidowanie wejść od str., salonu i od str. części prywatnej oraz przesunięcie kominka, ale o ok. 1,5 m; rezygnujemy z kominko-grilla i będzie zwykły kominek umieszczony na części ściany od tarasu, która zostanie po prawej str. holu (nie wiem czy nie wyjaśniłam zbyt zawile), rozważamy też ewentualnie taką kolumnę z kominkiem gdzieś w okolicach między holem a salonem;5. w garderobie (12) łazienka dla gości (kibelek, umywalka, kabina prysznicowa);6. przesunięcie ściany między sypialnią (5), a łazienką (3) i pom. gosp. (4) o 0,5m - niby niewiele, ale zwiększyło trochę zwłaszcza 4 - a o to głównie mi chodziło;7. sypialnię (5) chciałam zostawić taką samą, więc przesunęłam ścianę między nią a garderobą (6) i pokojem (7) - zmniejszyło to oba pomieszczenia, ale 6 myślę dziadkom wystarczy, a mają jeszcze ewentualnie do dyspozycji 7 - co prawda zrobiła się trochę kiszkowata (niecałe 2,5 na 4m) ale jak ustawi się kanapę na ścianie od str. garderoby, to myślę, że nie będzie raziło, poza tym ma to być taki pokój awaryjny;8. w łazience (3) w miejscu, gdzie był brodzik zrobiłam kącik pralniczy (pralka, kosz z brudną bielizną), przesunęłam ściankę z drzwiami o 0,5 m, wstawiłam wannę na ścianie od str. garażu, obok kibelek, a bliżej drzwi umywalka;9. obok łazienki wygospodarowałam dodatkowe pomieszczenie - schowek (ok. 1,3 na 1,8m) - przyklejony do ściany łazienki i wiatrołapu, po lewej str. od wejścia;10. oczywiście drzwi oddzielające część prywatną od reszty parteru zlikwidowałam;11. między schodami a kuchnią ścianka;12. komin przy spiżarni nie wiem po co jest - planuję umieszczenie go w okolicy kuchenki - jeszcze nie jestem zdecydowana, gdzie będzie; może to dziwne, ale tak naprawdę, to jeszcze nie zastanawiałam się bliżej nad zagospodarowaniem kuchni.PODDASZE:1. zastąpienie wszystkich lukarni oknami połaciowymi (po dwa);2. efektem poszerzenia domu jest zwiększenie się sypialni (22) i łazienki (23), w łazience planuję jedno okno połaciowe;3. przesunięcie ściany między pokojami 22 i 21 o ok. 1m (zmniejszenie pok. 21 - ma to być gabinet, więc wystarczy niewielki) - w ten sposób wygospodarowałam garderobę przy sypialni; ponieważ przesunięcie kominka spowoduje przesunięcie komina w sypialni będzie ona łatwiejsza do zabudowania;4. połączenie garderoby (18 ) i sypialni (19) - uzyskałam dwie sypialnie dla dzieci o podobnym metrażu; schowki na razie zostają;5. w łazience (17) oczywiście wanna już nie w lukarni, ale zlikwidowałam jedną umywalkę i przesunęłam ją w kierunku komina, a kibelek w głębi po lewej str. - mam nadzieję, że wszystko się zmieści; ewentualnie planuję jeszcze przesunąć ściankę między łazienką a sypialnią (18+19) o ok. 0,5m w lewo na skraj komina, ale niekoniecznie;6. chcielibyśmy jeszcze spróbować zwiększenie kąta nachylenia dachu z 30 do 35 stopni - zwiększy to poddasze o ok. 30cm w każdą stronę; jeżeli będzie to wykonalne, to dom poszerzymy tylko o 0,5m.To tyle moich przemyśleń.Dodam, że kierowałam się głównie funkcjonalnością pomieszczeń, sensownością ich rozkładu w domu, jakimiś moimi przyzwyczajeniami i wyobrażeniami i być może nie wszystko jest ok, choć przyznam, że na rysunku wygląda to całkiem, całkiem.Jeżeli miałybyście jakieś uwagi i pomysły, co jest nie do końca w porządku, co by jeszcze zmienić - jestem jak najbardziej otwarta - może rzeczywiście razem zaprojektujemy sobie super chatki na miarę własnych potrzeb i upodobań.Pozdrawiam,Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 24.10.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 g0sia_k Powiem Ci, że sie nieźle napracowałać. Ja dostosowywałam ten dom tylko dla 4 osób i dlatego mialam troche "problemów" z częścią sypialnianą na dole (za duzo pomieszczeń)ale jakoś poszlo. pkt.1-2 tak samo, pkt.3 też się nad tym zastanawiamy (o ok.1m-tak jak sie konczy kominek), tylko nie wiem czy jest sens robic tak duzego holu, kominek zewnetrzny czy tak, czy tak to likwidujemy. Wydaje mi sie, że takie zmiany mozna wprowadzić, przeciez będzie je robił uprawniony architekt i wszystko ostanie dokladnie przeliczone pkt.4 zostawiamy tylko środkowe wejscie pkt.5 tak samo pkt.6-10 to tak jaw wcześniej pisalam dostosowujemy tylko do swoich potrzeb. pkt.11 to ma sens, zresztą gdyby nie Kroyena pewnie nie widzialabym problemu PODDASZ pkt.1 likwidujemy tylko jedną w pokoju 22, dwie przeciwlegle zostawiamy bo tu cytuję mojego męża "zawsze marzyłem o duzym oknie w łazience" jesli chodzi o resztę to dostasowuję do naszych potrzeb (pisałam o tym wczesniej) Cały czas sie tylko zastanawiam na ile mozliwe są zmiany jesli chodzi o ściany nośne. Jesli czyta to ktoś kompetentny i znający sie na rzeczy to niech nam podpowie. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 24.10.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Anulas Odnośnie holu też na początku wydawało mi sie, że będzie za wielki, ale po powiększeniu łazienki (3) i "doklejeniu" dodatkowego pomieszczenia po lewej str. od wejścia, hol po stronie lewej praktycznie jest niewiele większy niż w projekcie - poza tym uważam, że jest lepiej, bo nie podobało mi sie to wejście do części prywatnej przez drzwi. Mam tu jeszcze ewentualnie możliwość manewru, tzn. przesunięcie w łazience (3) ściany z drzwiami tak, że będzie ona w kwadracie (teraz kształt jak w projekcie) i podobnie wydłużyć schowek (obie ściany z wejściem mają być na tej samej wysokości). Zwiększyła się co prawda prawa str. holu, ale wygląda teraz bardziej jak część salonu (przynajmniej na rysunku). Ciekawa jestem, jak to będzie w rzeczywistości. Chciałam jeszcze dodać, że taras przeciągniemy w prawo pod oknami salonu do granicy domu. A odnośnie mojego "napracowania się" - była to dla mnie bardzo fajna zabawa - szkoda, że na razie tylko na papierze (monitorze). Z budową ruszymy najwcześniej za rok, bo jesteśmy dopiero na początku etapu załatwiania wszystkich papierów i pozwoleń, a poza tym mamy zgryza, bo na działce w najbliższym czasie nie planują doprowadzenia wody i gazu. Szukamy innych rozwiązań, tzn. na pewno kopanie studni, ale pozostaje jeszcze wybór sposobu zdobywania ciepełka. Mamy wśród sąsiadów budowlańca-zapaleńca, który chce zrobić z naszego terenu (jakieś 15 działek pod laskiem) mini-osiedle i namówić wszystkich na zainwestowanie we wspólną studnię i pompę ciepła. Tak więc na razie pozostaje mi tworzenie naszego domku tylko w ten sposób i ... marzenia Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 26.10.2005 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Udało nam się zakupic działkę za cenę woławczą czyli 61 tyś. 10 arów w Augustowie. No to zaczęło się.... Niedługo dołaczymy i my własne przemyślenia odnosnie projektu. teraz muszę poszperać po dziennikach budowy jaki jest kolejny krok po zakupie działki. Wiem ze te różne przyłącza ale jak to się robi, ile czeka ile płaci... Wole wiedziec wcześniej. No a potem projekt archiekt i ekipa budowlana. Oby wszytko szło jak po maśle czego sobie i Wam zyczę.Barbaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 26.10.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Gratulacje, opisuj wszystko dokładnie "dla potomnych" Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 15.01.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Odświeżam wątek, a tak naprawdę napisałam po to, by się pochwalić. Właśnie dzisiaj odebraliśmy projekt. Tak więc chyba nie ma odwrotu - będziemy budować właśnie ten domek. Mam nadzieję, że wybór okaże się właściwy. Ciekawa jestem, czy M08 ma nadal grono zwolenników. Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 16.01.2006 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 To super!!! Ja za miesiąc góra dwa tez kupuje i ruszam z budową. Cieszę się ze będziemy budować równolegle to wymienimy sie doświadczeniami.Ja póki co odwiedziłam projektanta wnętrz - wstępne rozeznanie. Po zakupie projektu zaczne od dokonania zmian i wizualnej aranżacji żeby potem nie było niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts