mario_pa 29.01.2006 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 To super!!! Ja za miesiąc góra dwa tez kupuje i ruszam z budową. Cieszę się ze będziemy budować równolegle to wymienimy sie doświadczeniami. Ja póki co odwiedziłam projektanta wnętrz - wstępne rozeznanie. Po zakupie projektu zaczne od dokonania zmian i wizualnej aranżacji żeby potem nie było niespodzianek. To czy dołączymy do klubu M08 zależy tak naprawdę od mojej żony, która musi sie końcu zdecydować na określony projekt. Męczy mnie to bardzo, ale wytrwam. Mamy wątpliwości, czy czasem pokój dzienny nie jest za mały. Te zmiany, o których wcześniej dyskutowaliście też byłyby brane pod uwagę, oczywiście pod kątem indywidualnych potrzeb. Zmiany, nad którymi bym się zastanawiał: 1) Powiększenie sypialni 7 kosztem garderoby. 2) W przypadku zmiany funckji pom. 5 na gabinet, zmniejszenie wymiarów przy jednoczesnym powiększeniu 7 i, lub 4/3. 3) Ewentualne zmniejszenie tarasu o ok. 1m, aby kominek był cały wewnątrz bryły budynku (do dyskusji podczas adaptacji projektu). 4) Pod warunkiem zmian pkt.3, zamiast drzwi na taras w korytarzu 8, okno. Drzwi z pokoju 9 na taras raczej bym zostawił (do zastanowienia). 5) Mam taki pomysł, aby ściany w strefie wejściowej i przy tarasie wyłożyć klinkierem. Po to aby nie obklejać, tylko wymurować. Należałoby przewidzieć szerszy fundament +12 cm pod ściankę z klinkieru, np. w kolorze opasek użytych do podmurówki. Oczywiście kolor klinkieru byłby skomponowany z kolorem ogrodzenia. 6) Zastanowiłbym się na powiększeniem garażu (przedłużenie o 50-70 cm do przodu) - dodatkowe 3-4 metry pow. na graty z ogrodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 29.01.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witamy kolejnego zdecydowanego Teraz jeszcze trzeba "urobić" żonę My chcielibyśmy ruszyć z budową w okolicach lata. Teraz mąż musi wydeptać ścieżki do wodociągów i gazowni - na pewno jest możliwość podłączenia tych mediów (sąsiedztwo ma) - pozostaje kwestia ceny Prąd na szczęście mamy. Jak wyjaśnimy te sprawy ruszymy z adaptacją projektu do własnych potrzeb. Co do zmian, które planowaliśmy, to wprowadziłam pewne modyfikacje. Ponieważ wejście mamy od zach., musieliśmy zmienić funkcje pokojów na parterze - tzn. 5 przeznaczyć na gabinet (okna od pn.), a sypialnię 7 powiększyć kosztem 5 - garderoba też powiększona. Tak jak już wspomniałam łazienka 3 w kwadracie. Kominek mąż chciałby taki narożnikowy - otwarty na salon i powiększony hol, który niejako stałby się częścią pokoju dziennego. Ponieważ warunki zabudowy wymuszaja zwiększenie kąta nachylenia dachu o 5 stopni, zwiększy się poddasze o ok. 0,5 m w każdą stronę - tu najbardzie interesowało nas powiększenie sypialni 22 i łazienki 23. W związku z tym rozważamy rezygnację z poszerzenia domu (salon i tak bedzie większy o część holu) lub ewentualne poszerzenie, ale tylko o 0,5 m. W łazience 17 i pomniejszonym gabinecie 21 zamiast lukarni po jednym oknie połaciowym (nie dwa). Być może w powiększonej łazience 23 jedno okno połaciowe. Ponieważ warunki zabudowy zabraniają budować pomieszczeń gospodarczych (a takowe chcieliśmy mieć) dodatkowo budujemy garaż wolnostojący dwustanowiskowy, ale z pojedynczą bramą garażową. Znaleźliśmy projekt garażu pasujący do domku. Będzie on przeznaczony własnie na takie pomieszczenie, więc garaż w bryle domu pozostawiamy bez zmian. To tyle naszych kolejnych przemysleń - zobaczymy, co będzie dalej. A tak przy okazji zrobiłam sobie taki mały retusz zdjęcia domku, bo chciałam sprawdzić, jak będzie wyglądał bez lukarni - przyznam, że nie stracił wiele na urodzie Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.01.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witamy kolejnego zdecydowanego Teraz jeszcze trzeba "urobić" żonę Ponieważ wejście mamy od zach., musieliśmy zmienić funkcje pokojów na parterze - tzn. 5 przeznaczyć na gabinet (okna od pn.), a sypialnię 7 powiększyć kosztem 5 - garderoba też powiększona. To tyle naszych kolejnych przemysleń - zobaczymy, co będzie dalej. A tak przy okazji zrobiłam sobie taki mały retusz zdjęcia domku, bo chciałam sprawdzić, jak będzie wyglądał bez lukarni - przyznam, że nie stracił wiele na urodzie Pozdrawiam, Małgorzata My mamy działkę narożną z wjazdem od wschodu, => potrzebne będzie odbicie lustrzane. W sumie projekt jest dobry do tego, aby poddasze wykończyć w późniejszym terminie, a pomieszczenie 5 na początek wykorzystać na pokój dzieci, a później gabinet. Gdyby nie brak decyzji ws projektu, to pewnie już byśmy mieli stan otwarty, lub przynajmniej zerowy. Daje sobie jeszcze ze 2 tygodnie na dezycję i ...jazda. A jak wygląda dom po retuszu? Podeślij coś. A tak w ogóle to ciekawe, jak wyglądałyby schody umiejscowione w halu? Czy ktoś z was zastawiał się nad inną lokalizacją schodów na poddasze? POzdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 29.01.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Po wielu próbach udało mi się jakoś wkleić zdjęcie domku bez lukarni Nie jest doskonale, ale to mój pierwszy raz Większy format dostępny po kliknięciu na zdjęcie. http://img482.imageshack.us/img482/2277/m08bezlukarni9as.th.jpg Co o tym myślicie? Mnie sie wydaje, że nie wygląda najgorzej. Pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.01.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Po wielu próbach udało mi się jakoś wkleić zdjęcie domku bez lukarni Nie jest doskonale, ale to mój pierwszy raz Większy format dostępny po kliknięciu na zdjęcie. Co o tym myślicie? Mnie sie wydaje, że nie wygląda najgorzej. Pozdrawiam, Małgorzata Mojej 7-letniej córce bardziej podoba się projekt z lukarnami, dzieci są szczere więc trzeba im zaufać. Dorośli kierują się własnym gustem. Ja z żoną - też optujemy za lukarnami. A propo's żony, urabiam ją, znaczy się jej decyzję. Ja chciałbym zwrócić uwagę na kwestię doświetlenia sypialni na poddaszu - 1 okno połaciowe może nie wystarczyć na powiększoną sypialnię. W przypadku łazienki, gabinetu powinno wystarczyć. Widziałem takie przypadki, gdy ktoś zmniejszał liczbę okien (powierzchnię doświetlenia). Wrażenie nieprzyjemne, powodujące uczucie klaustrofobii. Radzę to przemyśleć. Mam dodatkowe pytanie, czy projekt zawiera szczegółowy wykaz materiałów potrzebnych do budowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g0sia_k 29.01.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Mojej 7-letniej córce bardziej podoba się projekt z lukarnami, dzieci są szczere więc trzeba im zaufać. Dorośli kierują się własnym gustem. Ja z żoną - też optujemy za lukarnami. A propo's żony, urabiam ją, znaczy się jej decyzję. Ja chciałbym zwrócić uwagę na kwestię doświetlenia sypialni na poddaszu - 1 okno połaciowe może nie wystarczyć na powiększoną sypialnię. W przypadku łazienki, gabinetu powinno wystarczyć. Widziałem takie przypadki, gdy ktoś zmniejszał liczbę okien (powierzchnię doświetlenia). Wrażenie nieprzyjemne, powodujące uczucie klaustrofobii. Radzę to przemyśleć. Mam dodatkowe pytanie, czy projekt zawiera szczegółowy wykaz materiałów potrzebnych do budowy? Nie da się ukryć, że domek z lukarnami jest ładniejszy, ale taka przyjemność zdaje się jest droższa - myślę, że ostateczna decyzja zapadnie, kiedy zobaczymy jakiego rzędu są ewentualne różnice w kosztach obu rozwiązań. Co do sypialni, to na zdjęciu widać (może niezbyt wyraźnie, ale wspominałam już o tym), że w miejsce lukarny będą dwa okna połaciowe, natomiast po jednym w gabinecie i łazience. Projekt zawiera wykaz materiałów, ale - jak wskazuje kilka postów, na które natrafiłam na tym forum - trzeba wszystko dokładnie sprawdzić i porównać ilości w wykazie z rysunkami poszczególnych konstrukcji - błędy zdarzają się dość często, zwłaszcza w projektach nowych, które jeszcze nie przeszły chrztu bojowego. Pozdrawiam i życzę dalszych owocnych negocjacji z żoną Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 30.01.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Witam wszystkich Ja także skłaniam sie do zakupu projektu M08. Fajnie g0sia_k że przerobiłaś lukarny na okna dachowe bo dokładnie taką zmianę chcę wprowadzić w swojej adaptacji. Nie macie wrażenia, że po tej zmianie dom sie optycznie zmniejszył? Mam pytanie, jako że zakup projektu przed mną czy rozmawiałas z muratorem nt zgody na zmiany jako to wygląda czasowo iczy faktycznie jest bezpłatnie oraz czy wymiary w zakupionym projekcie sa skorygowane o błędy prezentowane na stronie www m.in łazienka na poddaszu 1,1 m (mam nadzieje, że to błąd). Dzieki i pozdrawiam Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.01.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Nie da się ukryć, że domek z lukarnami jest ładniejszy, ale taka przyjemność zdaje się jest droższa - myślę, że ostateczna decyzja zapadnie, kiedy zobaczymy jakiego rzędu są ewentualne różnice w kosztach obu rozwiązań. Pozdrawiam i życzę dalszych owocnych negocjacji z żoną Małgorzata Dajcie znać, jak będziecie znali więcej szczegółów o kosztach. Tutaj wątki na temat porównania: lukarna vs okno dachowe. Ale nie ma tam konkretów o kosztach. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41596&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=koszt+lukarny http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70&highlight=koszt+lukarny Jeszcze dodatkowy komentarz. Wyszedłem z założenia że pomieszczenia które potrzebują więcej światła (od północy) oświetlę oknami połaciowymi, pomieszczenia od strony południowej i zachodniej gdzie światła jest dosyć ozdobię lukarnami. Efekt: mam dom z dwoma oknami połaciowymi i trzema lukarnami. Sam tak uważam, widzę że nie jestem jedyny. Zastanawialiście się dodatkowym ogrzewaniem kominkowym (DGP)? A propos negocjacji. Łatwiej negocjować z córką. Od zawsze zachowywała się jak dyplomata, a teraz jeszcze zachowuje się jak premier. - Mamo, ten dom z zielonym dachem? - Uhm. - YES. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.02.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Pozdrawiam i życzę dalszych owocnych negocjacji z żoną Małgorzata Negocjacje zakończone, . W sumie się zdecydowaliśmy. Musimy nabrać 100% pewności. To co musimy jeszcze rozważyć: wielkość salonu, lokalizacja schodów, dodatkowa toaleta na parterze. Mamy nadzieję, że nie będzie z tym problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 06.02.2006 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Mam pytanie , czy ktoś zastanawiał się nad zmianą kolorystyki domu tzn. dach i te jasnobrązowe dodatki? Nie mówie ze tak jest źle ale ciekawa jestem jak wyglądałby ten dom np. z brązowym czy ceglastym dachem?gOsia_K czy mogłabys zrobic i takie wizualizacje?I jeszcze jedno pytanie odnosnie zakupu projektu - czy oni sami wysyłaja projekt ze zgoda na zmiany czy trzeba o to poprosić? i jak to zrobić? Do kogo napisać ? Baśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.02.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Mam pytanie , czy ktoś zastanawiał się nad zmianą kolorystyki domu tzn. dach i te jasnobrązowe dodatki? Nie mówie ze tak jest źle ale ciekawa jestem jak wyglądałby ten dom np. z brązowym czy ceglastym dachem? gOsia_K czy mogłabys zrobic i takie wizualizacje? I jeszcze jedno pytanie odnosnie zakupu projektu - czy oni sami wysyłaja projekt ze zgoda na zmiany czy trzeba o to poprosić? i jak to zrobić? Do kogo napisać ? Baśka Wyślij email na adres: [email protected] Wpisz w temacie: Zapytanie o projekt: M08 Lub na dole strony: http://www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=339&IdKolekcji=21&action=showRzuty znajdź polecenie Zapytanie o projekt, poniżej informacji szczegółowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 12.02.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 To super!!! Ja za miesiąc góra dwa tez kupuje i ruszam z budową. Cieszę się ze będziemy budować równolegle to wymienimy sie doświadczeniami. Ja póki co odwiedziłam projektanta wnętrz - wstępne rozeznanie. Po zakupie projektu zaczne od dokonania zmian i wizualnej aranżacji żeby potem nie było niespodzianek. Jak się nic nie zmieni to pewnie do końca lutego zamkniemy sprawę projektu. Też myślę o tym, żeby zacząć od aranżacji wnętrza. Poza tym na pewno zmienilibyśmy: - kolor dachówki na tradycyjną czerwoną, - okna drewniane - kolor ciemny (mahoń), - tynk w kolorze wanilia, blado-żółty, "ekri" (cholera jak to się pisze) - kominek - coś w stylu http://www.wydawnictwo.murator.com.pl/modelowe/wnetrza/d24/5.jpg lub http://www.wydawnictwo.murator.com.pl/modelowe/wnetrza/d12b/294.jpg BTW: czy ktoś już robił rozpoznanie kosztów budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbaśka 12.02.2006 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 mario_pa widzę że mamy podobny gust, ten drugi kominek razem z całą "otoczką" jest w moim stylu. Gdyby udało Ci się zrobic jakąś wizualizacje tej dachówki i koloru sciań to wrzuć na forum. Jesli chodzi o okna i drzwi to myślę raczej o jaśniejszych drewnach - orzech czy cos w tym stylu ( nie znam się na gatunkach) Tylko właśnie, jeśli chodzi o okna podobaja mi sie drewniane ale podobno co jakis czas trzeba je malować impregnatem, czy to prawda?A jeśli chodzi o zmiany w projekcie to u nas z grubsza wyglada to tak:1. Podpiwniczenie ( wiem ze to podraża koszty, ale w naszych stronach podobno kopie sie fundamenty na ok 1,70 także chcac mieć piwnice na ok 2,20 to kwestia wykopania 0,5 m głębiej i wybranie całej ziemi, piwnica bez okien, taka zwykła, no i dochodzi jeden strop więcej)2. poszerzenie przejścia z 2 do 8 kosztem łazienki 3 (ścięcie całego rogu) i przenieśienie łazienki do pom. gosp. 4 a pom. gosp w piwnicy3. Liwkidacja drzwi na taras z pom 8 i 9 i zastapienie ich duzymi oknami od podłogi4. Przeniesienie kominka na przeciwległa ścianę w salonie ( narożny może jest i fajny ale pokój kompletnie nieustawny, bo fajnie jest usiąść na kanapie i gapić się w ogień a przy obecnym ustawieniu raczej się nie da,5. Poddasze połączenie 19 i 18, w 23 garderoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 12.02.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 mario_pa widzę że mamy podobny gust, ten drugi kominek razem z całą "otoczką" jest w moim stylu. Gdyby udało Ci się zrobic jakąś wizualizacje tej dachówki i koloru sciań to wrzuć na forum. Jesli chodzi o okna i drzwi to myślę raczej o jaśniejszych drewnach - orzech czy cos w tym stylu ( nie znam się na gatunkach) Tylko właśnie, jeśli chodzi o okna podobaja mi sie drewniane ale podobno co jakis czas trzeba je malować impregnatem, czy to prawda? 4. Przeniesienie kominka na przeciwległa ścianę w salonie ( narożny może jest i fajny ale pokój kompletnie nieustawny, bo fajnie jest usiąść na kanapie i gapić się w ogień a przy obecnym ustawieniu raczej się nie da, Nie mam serca do wizualizacji. Jeśli chodzi o okna, to nie wiem czy je trzeba impregnować. Oglądałem kolegi dom, ma okna z Natury (Lublin), wyglądały dobrze i podobno były tanie. Pytanie czy dobre jakościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 14.02.2006 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 mario_pa widzę że mamy podobny gust, ten drugi kominek razem z całą "otoczką" jest w moim stylu. A jeśli chodzi o zmiany w projekcie to u nas z grubsza wyglada to tak: 4. Przeniesienie kominka na przeciwległa ścianę w salonie ( narożny może jest i fajny ale pokój kompletnie nieustawny, bo fajnie jest usiąść na kanapie i gapić się w ogień a przy obecnym ustawieniu raczej się nie da, Nie wiem czy kominek w nowym miejscu nie będzie kolidował z konstrukcją dachu, ale to pytanie do projektanta podczas adaptacji. No i pozostaje jeszcze sam komin, który musi mieć pewnie określoną wysokość aby był odpowiedni ciąg. Będzie się pewnie wyróżniał na przeciwległej ścianie, patrząc z zewnątrz. Ja chyba zostanę przy pierwotnej lokalizacji kominka, tzn. jak przesunięta zostanie ściana od tarasu, to pewnie trochę przesunie się kominek, może jeszcze pociągniemy kawałek ścianki do hallu i wtedy będzie bardziej kameralnie. Drzwi za kominkiem pewnie do zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 20.02.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Czy nie uważacie, że tak daleko wystający dach nad tarasem będzie powodował duże zacienienie go, właściwie tylko wtedy gdy słońce będzie prostopadle do tarasu będzie tam widno ( przez 3-4 godziny )Miałbym chęć zmniejszenia tarasu (14) po przez przesunięcie ściany w hallu (2), ale wtedy powstaje jeszcze większy hall....Czy taka zmiana oraz przesunięcie ściany w pokoju 7 o 1m na zewnątrz wymaga specjalnej zgody projektantów tego domu ? Czy dobrze by wygłądał ten dom z grafitową dachówką i jasnymi elewacjami ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 20.02.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Czy nie uważacie, że tak daleko wystający dach nad tarasem będzie powodował duże zacienienie go, właściwie tylko wtedy gdy słońce będzie prostopadle do tarasu będzie tam widno ( przez 3-4 godziny Zależy od usytuowania względem stron świata. Najmniejsze zacienienie byłoby, gdyby taras wychodził na południe. Wydaje mi się, że chodzi o to właśnie by taras był zacieniony. W przeciwnym wypadku trzeba by mieć jakąś markizę. Miałbym chęć zmniejszenia tarasu (14) po przez przesunięcie ściany w hallu (2), ale wtedy powstaje jeszcze większy hall.... Też o tym myślę i pewnie tak zrobię. Wydaje mi się, że powinno to się zrobić w ramach adaptacji, bez specjalnej zgody. Ale zamierzam spotkać się z autorką projektu, to się upewnię. Czy taka zmiana oraz przesunięcie ściany w pokoju 7 o 1m na zewnątrz wymaga specjalnej zgody projektantów tego domu ? Pozdrawiam Przesunięcie ściany w pokoju 7 burzy symetrię domu, efekt może być "be", raczej wpłynie negatywnie. Czy wymaga zgody, też mogę się spytać. Wydaje się że zgoda może być potrzebna, poniewąż zmieni kształt dachu. Załamanie w dachu (jak to się nazywa: kosz czy gąsior) zbliży się do lukarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 20.02.2006 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Taras będzie od strony zachodniej, więc obawy o zacienienie chyba nie są bezpodstawne. Nie zrozumieliśmy się co do przesunięcia ściany w pokoju 7, chciałbym przesunąć ścianę na północ (na rysunku) tzn. żeby dom zamiast 15,2m dł. miał 16,2m, wtedy nie dach się tylko wydłuży, ale nie powstanie żadne nowe załamanie na nim. Gdybyś mógł o to zapytać byłbym wdzięczny Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.02.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Taras będzie od strony zachodniej, więc obawy o zacienienie chyba nie są bez podstawne. Nie zrozumieliśmy się co do przesunięcia ściany w pokoju 7, chciałbym przesunąć ścianę na północ (na rysunku) tzn. żeby dom zamiast 15,2m dł. miał 16,2m, wtedy nie dach się tylko wydłuży, ale nie powstanie żadne nowe załamanie na nim. Gdybyś mógł o to zapytać byłbym wdzięczny Pozdrawiam andy999 O której wersji myslisz: normalna czy odbicie lustrzane. Odnośnie tarasu: zacienienia nie da się uniknąć, ale cóż jest to taras "na każdą pogodę". Taras jest od strony zachodniej więc zachody słońca będzie można oglądać , chyba że zasłoni dom sąsiada . Ja tak będę miał. W miesiącach letnich słońce będzie goscić na tarasie gdzieś do 18:30, póżniej zasłoni je dom sąsiada. Może taras złapie jeszcze trochę ostatnich promyków słońca ok. 21.00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 21.02.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dla mnie odpowiednia jest wersja " lustrzane odbicie ", bo wtedy od północy jest garaż i pomieszczenie gospodarcze, łazienka jest za mała i nie ma okienka, a ja jestem przyzwyczajony do okna bo teraz mam, więc coś trzeba będzie pokombinować z pokojem 5, no i wydłużenie domu poprzez powiększenie pokoju 7 wydaje się konieczne. Sąsiadów za blisko nie mam bo działka 1ha, ale nie postawię domu na jej środku tylko z brzegu, żeby mieć mniej do koszenia trawy ! Teraz koszę 600m2 więc wiem co to jest.... Masz rację " dom na każdą pogodę " jak sama nazwa wskzuje nie tylko na słoneczne dni, ale na słoneczne też... Podłogę pokoju nad tarasem będzie trzeba dobrze ocieplić. W domu w którym teraz mieszkam miałem z tym problem, wypaczył się nawet parkiet w pokoju nad takim tarasem. No i ten zielony kolor dachówki , raczej zmienię na grafitowy ewentualnie ceglany.Pozdrawiam andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts